terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

wat is wijsheid?

Je bent jong en je wilt wat. Wat meer, wat anders. Er moet in ieder geval wat veranderen, want je voelt aan je water dat er beslissingen genomen moeten worden. Door jou, anders verandert er niets. En moet je dus maar afwachten wat de toekomst brengen moge. Je woelt in je bed, je praat met je vrienden, je wikt, je weegt, what to do, what to do?

Dirk Kuijt (of Kuyt, hij heeft voor het internationale gemak zich alvast een Europese naam aangemeten, iets waar de ij-dragende voetbalgoeroe uit Betondorp mee begon) vraagt zich tegenwoordig bijna hardop af of hij wel bij Feyenoord moet blijven.
Rafael van der Vaart laat al langer doorschemeren dat de ArenA volgend seizoen niet meer zijn strijdtoneel zal zijn.
Twee iconen van de klassieke topclubs worden heen en weer geslingerd tussen loyaliteit en toekomstperspectief. De clubs schermen met het eerste, al trachten zij tegen beter weten in het tweede eveneens als ijzer in het vuur te leggen. Zowel Rafael als Dirk kijken niet verder dan het komende seizoen en zien weinig verbeterend perspectief aan de horizon gloren.
Bij Ajax lopen een aantal contracten af in 2006, wat praktisch inhoudt dat als Ajax nog een speler deze zomer kan slijten, dan zal zij het niet nalaten. Rafael heeft geleerd van de tussentijdse transfer van Zlatan Ibrahimovic. Ondanks het feit dat hij niets rouwig moet zijn geweest dat de labiele Zweed naar Juventus verkaste, heeft hij wel mede het leergeld mogen betalen op sportief vlak. Na de verkoop van de grillige spits was het over. Geen kampioenschap, geen Champion’s League. En dat al in november.
Dit beroerde scenario lijkt reëeler dan Ajax wil doen geloven. Rafael trekt zijn conclusies.

Voor Kuijt gelden andere overwegingen. Juist het tegenovergestelde van Ajax. Bij Feyenoord zal komend seizoen géén uittocht plaatsvinden van spelers, waardoor de salarislasten in de Kuip tegen het plafond aantikken en er dus geen financiële ruimte meer zal zijn voor de aankoop van wat topspelers. De grauwe middelmaat heeft het budget volledig opgesoupeerd, deze selectie zal in juli weer aantreden. Eenzelfde seizoen lijkt het voorland. Niet echt aanlokkelijk.
Is Dirk één van hen?

Aan welke invloeden staan zij bloot? Zakelijk, zeker in het geval van Kuijt enorme transfersommen en tekengelden, iets wat Dirk ook niet onberoerd zal laten. Ook emoties zullen een rol spelen. Voetballen in de Premier League, wie wil dat niet? Hij hoort en leest de verhalen van Arjen Robben, ziet Robin van Persie met de week meer speeltijd krijgen. Ruud van Nistelrooij, het summum van een Hollandse spits in Britse dienst, is al jaren de eerste keus van club, trainer en publiek. En sportief kijkt hij ongetwijfeld met enige afgunst naar de op maat gesneden ballen die verstuurd worden naar de spitsen. En werklust is in Engeland de eerste natuur, dus daar schort het nooit aan. Hierbij steekt Feyenoord in haar huidige vorm maar bleekjes af. Inmiddels 26 doelpunten in de eredivisie en dan nog maar de vierde plaats. Wat als hij volgend seizoen het net minder makkelijk vindt? Waarop kan hij dan terugvallen? Op het elftal? Nagenoeg hetzelfde elftal als nu?

Van der Vaart heeft bij Ajax niets meer te zoeken. Sportief gezien maken de trainers hem niet meer beter en het krediet bij zijn medespelers is danig verminderd, want het kwikzilver spat al maandenlang niet meer van zijn linkervoet. En dan resteert een middelmatige speler die wel wìl werken, maar het doodeenvoudig niet kàn. Zijn motoriek is niet gebouwd op sleurende kilometers door een zompige drasmat, dat gaat ten koste van de brille daar waar het moet. Rond de zestien is zijn terrein: een actie, de hoge hoed en rustig terugwandelen naar de eigen helft. Ook voor het geld hoeft hij niet te blijven, want een Hollands topsalaris is over de grens de basis. Raffie is een gevoelige jongen, die in Nederland iets te vaak als Kop van Jut is gebruikt. Of hij lunchte bij de MacDonalds, of zijn aanstaande bruid werd verbaal over de kling gejaagd. En zijn ex-trainer (Koeman) dekte hem niet voldoende in de rug.
Ajax is einde verhaal.

In beide gevallen is het vertrek dus logisch. Mits de juiste club wordt gevonden. Kuijt kan een hoop alleen en kan dus bij meerdere clubs direct aan de bak, maar moet wel de nummer één zijn van de spitsen, anders gooit hij zijn verdere ontwikkeling in de sloot. Het speltype van Van der Vaart is niet voor ieder elftal geschikt. Rafael is er voor de kleine ruimte, rand zestienmeter, dan komen zijn superieure kwaliteiten het beste tot hun recht. Maar dan moet je wel dáár spelen. Counterploegen zijn uit den boze, maar ook Duitse draafclubs betekenen het einde van het gefonkel uit de linkerenkel. Meters maken, kapotlopen, Ausdauer, badend in het zweet zou Van der Vaart wakker moeten schrikken als zijn naam in verband wordt gebracht met HSV.
Het is te hopen dat hij kiest voor een club waar zijn spel wordt gespeeld. Hij is er voor de happy few, de connaisseurs van universitaire techniek. Kuijt is er voor iedereen: de marktkoopman, de ambtenaar, de vuilnisman en de middenstander. Dirk zwoegt, pikt op, passeert en scoort. Geen franje, geen fratsen, doe maar gewoon. Een C-1000 spits, maar dan wel eentje uit duizenden.

We zijn benieuwd.

copyright by © judge