terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

mentaliteit

Het leek een uitzondering, toen Feyenoord trainer Erwin Koeman een aantal weken geleden na afloop van een verloren wedstrijd aan de media te kennen gaf dat de reden van het verlies te wijten was aan het feit dat de spelers doelloos rond hadden gelopen. Ze deden maar wat, was de uitleg van Koeman. Gelukkig dat Willem van Hanegem dit even fijntjes fileerde met de opmerking dat Koeman als trainer toch echt verantwoordelijk was voor het zwalken van zijn spelers. Daar istie toch trainer voor? vonniste de Kromme.
Ajax verliest vijf punten in drie speelrondes en het gehele gebied boven Leiden is in last. Het is een gebrek aan mentaliteit, ze kunnen geen pijn lijden, trainer Henk ten Cate weet wel waar het zeer zit binnen de Amsterdamse selectie. Diezelfde Ten Cate stopt vervolgens met zijn uitleg.
Fait accompli.
Vreemd.
Als spelers maar wat doen en een gebrek aan mentaliteit de problemen zijn, is het dan geen tijd voor een trainer om als de wiedeweerga aan de slag te gaan met de groep? Sterker nog, is dat niet bij uitstek het terrein waarop een trainer letterlijk de winst kan boeken? De spelers krijgen publiekelijk een veeg uit de pan, maar de trainer blijft buiten schot. Geen boetekleed, geen schuldbesef, geen hand in eigen boezem. De trainer is onfeilbaar galmt door de catacomben van de Kuip en de ArenA.
Erwin Koeman gaat zijn geluk ophangen aan de terugkeer van een, met alle respect, ouwe lul als Alfred Schreuder, terwijl Ten Cate roept om de aankoop van nog een type Gabri, of eigenlijk een Phillip Cocu (nog een ouwe lul).
Niets ten nadele van ouwe lullen, ik ben er zelf eentje en ik zie nog wekelijks de meerwaarde van mijn immense tactische kwaliteiten terug tijdens de training van de Dalto B-selectie (u kent de termen wel: balans, overzicht, inzicht, rust), maar een ouwe lul gaat de kar niet meer trekken. Hij kan nog aan het stuur staan, maar zaken als mentaliteit en een elftal neerzetten met een takenpakket en een gameplan, dat is toch echt het metier van een trainer. Als de wagen uit de bocht gaat vliegen, dan kan een ouwe lul trekken aan het stuur wat hij wil, maar het blijft trekken aan een dood paard.
Ten Cate schoffeert zijn belangrijkste spelers als Huntelaar en Sneijder, en ook met Perez is het nog nimmer koek en ei geweest, coming man Emanuelson krijgt langs zijn ballen en de nieuwe Rijkaard Maduro zit beteuterd met een kroeltje op de bank toe te kijken hoe zijn prille carriërepad aan een afdaling is begonnen waar Bode Miller de rillingen van zou krijgen. Ongetwijfeld heeft Henk een bedoeling met zijn afknijpmethodieken, hij laat in de pers optekenen dat men blij moet zijn om bij Ajax te voetballen en anders kan men opmieteren, maar hij vergeet dat Ajax in de beleving van de spelers slechts een tussenstation is naar een buitenlands Walhalla. Stam en Gabri hebben hun tijd gehad en willen nog enkel hun kunstje vertonen, laten zien dat zij nog meetellen, maar Sneijder zit thuis al met de LOI-cursus Que pasa? op schoot. Een landstitel is leuk, maar de tweede plaats is ook goed, en anders speel ik me wel bij Oranje in de kijker, dát is de insteek van veel Ajacieden. En dat is het probleem van Ajax, men werkt niet aan een elftal dat de hemel gaat bestormen zoals in 1995. Teveel spelers zien te weinig potentie in dit Ajax en zijn dus niet (meer) bereid om te werken, om te slijpen, om af te stemmen, maar ook om pijn te lijden.
Waarvoor? Volgend jaar ben ik toch weg.
Je kunt geen elftal smeden met passanten. Ten Cate zal een elftal neer moeten zetten dat zijn tactiek wil uitvoeren, dat zich in de rug gedekt voelt door de speelwijze en dat spelers benut op hun kwaliteiten en niet op hun zwakheden. Sneijder die een mannetje uit zijn rug laat lopen, dat probleem moet je al voor zijn. Spelen met risico betekent mogelijk balverlies, dat is toch niets nieuws? En Huntelaar gewoon weer met de neus naar de goal, niets geen meevoetballen en kaatsen, maar afmaken. Alsof Van Basten in zijn Ajax-tijd zoveel ballen aflegde.

Ten Cate moet gaan praten met zijn spelers, praten over hun mentaliteit. Hij heeft vast nog wel een mooie anekdote over een onderonsje tussen hem en Ronaldinho.

copyright by © judge