terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

het gelijk van Louis

Afgelopen dinsdag speelde Bayern München de Italiaanse recordkampioen Juventus volledig van de Turijnse mat. De wijze waarop was exemplarisch voor de visie die Louis van Gaal wil implementeren binnen de Beierse burelen: aanvallend voetbal, over de flanken, de vrije man zoekend, liefst middels de derde man. Lekker, al die voetbaltermen, maar als lezer van linkspoot.nl bent U ingevoerd in deze en gene jargon.
De wedstrijd was een wervelstorm van Duitse spelers, 90 minuten lang, met Juventus als kompasloos padvindertje in notabene zijn eigen habitat. Het sleutelwoord was tempo draaien. Het veldspel van Bayern was gebaseerd op samenspel en vrijlopen, waardoor telkens meerdere afspeelmogelijkheden ontstonden. Keuze te over dus, en de Oude Dame kon slechts weemoedig toekijken. Een 1-4 afstraffing was even terecht als logisch, ondanks de vroeg verkregen voorsprong van Juventus. Bayern München is op deze Art und Weise een kandidaat voor de Champions League, alleen Barcelona beheerst dit spel nog beter.
Het is dus knap dat Van Gaal in 4 maanden tijd de Rekordmeister zo ver heeft gekregen dat er als een team een prestatie op de mat wordt gelegd. Dit heeft wel wat voeten in de aarde gehad, de visie van Louis is er niet eentje die zich makkelijk laat wegslikken bij een Rieslingetje en een blokje Emmenthaler. Het geheel is sterker dan de som der delen, daar komt kort gezegd zijn idee over een winnend elftal op neer. Alleen in München bestaan die delen uit vedettes, en deze sujetten die gelauwerd jaarlijks hun miljoenen binnenscheppen zijn niet gewend om spoorslags te luisteren naar een trainer. Zeker niet als de trainer hen behandelt als de doorsnee conciërge. Luca Toni wist zich werkelijk geen raad met de snauwende betweter Van Gaal en stuurt aan op een breuk. Hij, de Grote Luca Toni, werd als een schooljongen uitgefoeterd op de training. Hij werd doodleuk gepasseerd in de opstelling. Hij zag zelfs de tribune van dichtbij, zonder geblesseerd te zijn. Belachelijk!
Wie krijgt er nu gelijk? Bayern München voetbalde vooruit, viel aan en elke speler voerde zijn taken uit. Een schier onverslaanbare oorlogsmachine was het gevolg. Kracht, Ausdauer en samenspel waren de basisingrediënten van FC Hollywood. Als iedere speler wil luisteren naar Van Gaal, wil uitvoeren wat Van Gaal doceert, de kinderlijke manier van afblaffen kan incasseren en het eigen ego kan passeren ten behoeve van de teamprestatie, dan is Van Gaal de garantie voor succes. Of Bayern München de juiste voedingsbodem is voor de visie van Louis valt nog te bezien, maar dat Bayern veel beter (en aantrekkelijker!) gaat voetballen volgens het recept van Van Gaal is evident. Het is alleen oervervelend dat Van Gaal zich continu voorstaat als zijnde de Absolute Nummer Eins. Zelfs voorzitter Karl-Heinz Rummenigge moest het onlangs ontgelden toen hij blijkbaar op de vliegtuigstoel van Louis was gaan zitten. Louis keek met een onverholen blik Kalle de stoel uit. Sie können Wegtreten, Herr Vereinvorsitzer.
Bij AZ wordt de strenge oefenmeester node gemist. De over het paard getilde, ruggegraatloze Stijn Schaars liet voor de camera s weten dat het ontslag van Ronald Koeman toch ook wel te wijten was aan het feit dat de spelersgroep een straffe hand benodigt. Wat een natte krant, die Schaars! In plaats van dat hij zelf opstaat en de karakterloze groep de weg naar succes wijst, is het weer de trainer die de schuldige is voor de wanprestaties bij de huidige landskampioen. Schaars is met zijn companen een bende trieste nobodies en alleen Van Gaal heeft hen aan het voetballen gekregen. Na diens vertrek is men huilend in een hoekje gaan zitten. Dit geeft de prestatie van Louis echter alleen maar meer glans, want zelf kunnen ze bij AZ helemaal niets.
Bij AZ en bij Ajax wist Van Gaal de teamdiscipline naar succesvolle hoogten te stuwen, kijken of hij bij Bayern München zijn werk mag afmaken. Helaas houdt Louis zelf alvast een deurtje open in geval van een voortijdig vertrek. Hij wil nog eenmaal een EK meemaken als bondscoach. Op zijn favo-lijstje staan Duitsland, Engeland en Nederland. Dan treft hij 22 vedettes. Dat gaat het dus niet worden, maar bij Albanië kan hij verrassend werk verrichten.
We zullen zien.
Hals und Beinbruch, Louis.

copyright by © judge