terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

WK 2006 (dag 4, 5 en 6)

We zijn drie dagen verder in het WK en alle landen hebben hun eerste wedstrijd gespeeld. Ik besluit om wederom de prestaties van de deelnemers te beschouwen aan de hand van de inzichten van de desbetreffende bondscoaches, want er wordt op het hoogste podium nogal wat afgeklooid. Enkele schrijnende voorbeelden wil ik u niet onthouden, te beginnen met de wereldkampioen van 1998, Frankrijk. Keuzeheer Domenech denkt met de ex-kampioen het kunstje te kunnen herhalen dat op het WK in 2002 al schandalig mislukte. De ouwe hap staat er nog steeds in en laat zich van zijn meest ongeinteresseerde kant zien: arrogante Franse zonnekoninkjes die al lang vergeten zijn dat zij voetvolk waren in de tijd van Franse overheersing in eigen land. Thuram, Vieira, die gasten zijn wellicht net 30 jaar, maar ze lopen erbij alsof een looprek niet zou misstaan. Alleen Zidane loopt nog over van goede bedoelingen, maar zal zich na de blamage tegen Zwitserland (0-0) nog eens goed achter de oren krabben of hij wel had moeten terugkomen op zijn beslissing om Les Bleus achter zich te laten. Ook Thierry Henry is de schim van zichzelf die bij Arsenal schittert. Bij de Haantjes is hij een impotent hennetje. En dan nog die laffe strijdwijze met één spits, die Domenech is dom èn bang.
Ook Oleg Blochin, ex Europees voetballer van het jaar, liet zijn Oekraine een wanvertoning op de mat leggen. Een goed paard dat een belabberd ruiter blijkt. Het gevreesde schaakvoetbal van de ex-Russen bleek een eenvoudig herdersmatje voor Spanje. Coach Aragones vertoonde lef door de wekenlange discussie over het wel of niet spelen van aanvoerder en topschutter Raul met een reservebank af te doen. Ook Raul is tanende en daar zijn jonge gretige honden voor in de plaats. Met vier treffers haalde Aragones zijn gelijk.
Tsjechië oogde fris met een messcherpe Rosicky en Nedved en zelfs een opkomende Grygera (3-0 winst op de VS), Italië eveneens (2-0 zege op Ghana), waarmee direct twee gevaarlijke tegenstanders voor iedereen op weg naar de wereldtitel zijn genoemd.
Ook een deceptie van jewelste is de prestatie van de gedoodverfde wereldkampioen Brazilië. Het magische vierkant bleek uit drie grijze zijden te bestaan (Adriano, Ronaldo en Ronaldinho), slechts één kant voldeed aan de torenhoge verwachtingen: Kaká. Zijn doelpunt was prachtig, al trok geheel de seleçao zich na de treffer terug in de slaapstand. Helaas (voor de miljoenen kijkers) werden de kanaries niet gewekt door een tegentreffer van Kroatië en sukkelde de wedstrijd naar het einde. Het voortijdig aborteren van dergelijke wanprestaties mag op de agenda van de FIFA. Opvallende conclusie: dit is niet de nieuwe wereldkampioen, zelfs Guus Hiddink heeft mogelijkheden voor een nieuwe stunt gezien.
Met dit bruggetje is de eerste winst van Australië op het mondiale podium weer een megaprestatie van een van de beste trainers aller tijden. Hiddink dus. Wisselen is ook een kunst, reserve Tim Cahill schoot persoonlijk met twee treffers de Socceroos naar de winst op Japan (3-1). Over scherp zetten van spelers gesproken.
Je vraagt je af hoe lang Dick Advocaat weg zal komen met zijn eigen rommel opruimen die hij in de eerste helft op de mat heeft laten gooien. Zuid-Korea, door de vice-president van de FIFA, topman bij Hyundai en nog wat hotemetoottitels (dit is een en dezelfde persoon) tot finalekandidaat benoemd (en bedankt, hoor je Dickie zeggen, van wat extra druk gaat onze kleine Generaal altijd veel beter presteren), ging bijna onderuit tegen Togo (2-1 winst). Met de rust stond Advocaat op verlies (0-1), wachtte nog even op de letterlijke uitglijder van een Togo-verdediger die zijn glijpartij compenseerde met een tweede gele kaart en ging toen tegen tien man over op vier aanvallers. Volgens Advocaat een noviteit op dit WK en een zeer dappere daad van deze Napoleontische strateeg. Hij vergat voor de goede orde te melden dat hij het merendeel van de aanvallers wèl continu liet verdedigen. Ach Dickie, als je tegen een bananenrepubliek al bijna uitglijdt, wat moet dat dan worden tegen Frankrijk of Zwitserland?

Tweede conclusie van dit WK: Frankrijk wordt geen wereldkampioen.

De rapportcijfers voor opvallend trainerschap:

Hiddink (Australië) 9
Aragones (Spanje) 8
Advocaat (Zuid-Korea) 6
Domenech (Frankrijk) 3
Blochin (Oekraine) 2

copyright by © judge