terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Gaat PSV Afellay missen?

Gaat PSV Afellay missen?
Na de winterstop speelt de Beste Speler van Eindhoven e.o. in Barcelona. Er worden nog wat miljoenen euri overgemaakt naar de Philips SV om het gemis van de spelverdeler in de eredivisie te compenseren. De hamvraag is natuurlijk: verspeelt PSV de kansen op de titel door haar Numero Uno tussentijds te laten vertrekken?
Enkele jaren terug verkocht Ajax op de valreep Wesley Sneijder aan Real Madrid. Een tas met geld rijker was het gemis niet speltechnisch op te vangen en sindsdien is er geen schaal meer in Amsterdam gesignaleerd. Men plukt er nu nog de wrange vruchten van. Om een dergelijk scenario te voorkomen kocht de recordkampioen afgelopen zomer alvast Mounir el Hamdaoui, want na een succesvol WK is het in de regel een afhaalchinees bij clubs die opvallende internationals in de gelederen hebben. Zo dacht men dat Luis Suarez wel zou worden weggekocht, maar dat feest ging echter niet door. Geen kruiwagen vol harde valuta voor de Uruguayaanse topschutter en dus meldde Suarez zich weer in de ArenA voor nog een seizoen Ajax.
Inmiddels is het bekend dat Suarez en zijn opvolger elkaar meer voor de gezegende voeten lopen dan dat zij elkaar naar hemelse hoogten stuwen. Na doelpuntloze maanden en het bijtincident tegen PSV is de contante waarde van Suarez verdampt tot onder de 10 miljoen, waar de Amsterdamse penningmeester de vorige jaargang nog op minimaal 25 miljoen rekende.
Is Suarez daarmee gedegradeerd tot een modaal rommelaartje tussen de Ajacieden? Driewerf neen, zonder Luis is het helemaal niets in Amsterdam. De Zuid-Amerikaanse Einzelgänger is met afstand nog steeds de meest gevaarlijke speler die Ajax herbergt, zeker gezien het tactische broddelwerk dat zijn companen wekelijks op de mat leggen.

Maar terug naar Afellay, of beter: terug naar de titelstrijd en het gemis van Afellay.
Zoals de zaken er nu voorstaan zullen PSV, Ajax en FC Twente strijden om het kampioenschap. Ajax zonder Suarez is dus duidelijk, maar hoe zit het met FC Twente? De gevaarlijkste man tussen de Tukkers is de Peruaan Bryan Ruiz. Gelukkig voor ons speelt de Wezel nog op Hollandse bodem, ondanks de buitenlandse interesse. Wekelijks vertoont hij zijn niet geringe kunsten, sticht voortdurend gevaar tussen de vijandelijke linies en trekt daarmee zoveel aandacht dat zijn medespelers hiervan kunnen en moeten gebruikmaken. Nacer Chadli bijvoorbeeld speelt zeer regelmatig een één-tegen-één, omdat Ruiz dubbele dekking vereist. Zou er tijdens de winterse transferwindow een bod op de Peruaan komen, dan moet het aantal nullen niet eens op de fax passen, want Twente verkoopt dan echt haar kansen op een tweede titel.
Dit gezegd hebbende, nu eindelijk de impact van het vertrek van Afellay.
Nihil.
Erg weinig.
Zonder Afellay heeft PSV evenveel kans op de titel als mèt.

Boude stelling, ik hoor hersens kraken en twijfel rijzen aan mijn geestesgesteldheid.
Niet doen. PSV heeft sinds de komst van Fred Rutten al afscheid genomen van de beslissende invloed van Afellay.
Scoorde Ibi in het roerige seizoen daarvoor nog 13 treffers als aanvallende middenvelder, onder Rutten is hij 40 meter extra naar achteren geplaatst om als controleur (in ieder geval qua positie) dienst te doen. Het resultaat, slechts enkele doelpunten, ongelooflijk veel postbode-meters aan de bal en te weinig spelbepalend om er ècht toe te doen. Het werk (een vies woord om de kwaliteiten van Afellay op af te rekenen) dat hij verricht voor de ploeg is zonder meer lovenswaardig, maar slaat als een tang op een varken. De ploeg zou werk voor hèm moeten doen. Ibi moet lekker balletjes pissen op 25 meter van het vijandelijke doel, vingertje in de neus, wachtend op zijn kans. Eerst de perfecte aanname, in één tijd langs de eerste clown, de tweede op snelheid pakken en vervolgens of vlammend uithalen of met een vlijmscherpe kapbeweging zichzelf vrij voor de keeper zetten, ondertussen opponent nummer drie voor pylon achterlatend. Week-in-week-uit hetzelfde riedeltje, zoals Messi bij Barcelona wacht op het juiste balletje. Je ziet ze aankomen en je kunt er geen snars tegen beginnen, dat werk.
Maar Rutten zal wel blij zijn met het arbeidsethos van Afellay. Lekker werken jongen, word je flink van. Het zijn altijd dezelfde soort trainers die het kwikzilver uit de voeten van de buitencategoristen willen slopen, om vervolgens hen om te turnen tot Oostduitse klompvoetballers. Het zal kinnesinne zijn, Fred Rutten was een zeer beperkte verdediger (niets ten nadele van dit metier overigens), getooid met een grote Burt Reynoldssnor en een mat in de nek. Eenmaal aan het pluche geroken is hij een geparfumeerde wuft die te schijterig is om zelfs tegen de Excelsiors (nogmaals, met alle egards) van de eredivisie vol ten strijde te trekken. Afellay als Johann Vogel, ook jarenlang een geNOT om naar te kijken. Een blasfemie voor het spel.

Bij PSV zijn ze al gauw blij, als er maar punten worden gehaald.
Wat zullen ze zich mettertijd gruwelijk in hun kuif gepikt gaan voelen als ze achter de decoder wekelijks Ibi zien schitteren in het Blaugrana.
Dat kon ie ook al toen hij nog in dienst van PSV speelde, maar toen speelde hij in dienst van PSV.

Afellay gaan ze bij PSV niet missen, maar wij Afellay wèl.
Succes Ibi!

copyright by © judge