terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

cijfers

De voetballerij en cijfers, dat blijft een ongelukkig huwelijk. Afgelopen zondag deed de trainer van Ajax, Martin Jol, weer een paar duiten in het zakje. Hij begon met te stellen dat de zege (1-0) op AZ een enorme prestatie was, want:

AZ was vorig jaar kampioen met 12 punten voorsprong op Ajax en
Ajax stond dit jaar 14 punten voor op AZ.
Ajax was dus 26 punten beter dan AZ, de landskampioen.

Prachtig, zulk gegoochel met cijfers is doorgaans alleen aan de politiek voorbehouden, maar wij voetballiefhebbers mogen tegenwoordig deelgenoot worden van deze vorm van oplichting. Eenzelfde soort redenering (Johan Cruijff heeft niet langer patent op dergelijke zinsconstructies!) laat Jol vervolgens los op het feit dat Ajax dit seizoen slechts 2 puntjes méér heeft dan onder trainer Marco van Basten vorig jaar: 42 t.o.v. 40 punten uit 19 wedstrijden. Jol laat zich niet vangen in deze voetangel en bestrijdt de vergelijking door de prestaties van Ajax wederom langs de lat van AZ te leggen:

AZ was vorig jaar kampioen met 12 punten voorsprong op Ajax (dus Ajax deed het toen slecht) en
Ajax staat dit jaar 14 punten voor op AZ (dus Ajax doet het nu goed).

Ik vraag mij af hoeveel mensen door dit soort cijfermatig gekonkel heen kunnen kijken.
Een voorbeeld met dezelfde redenatie, maar dan met een andere meetlat:

Feyenoord stond vorig seizoen op de 12e plaats met 20 punten, Ajax op de 2e plek met 40 punten. Ajax deed het dus onder Van Basten erg goed.
Feyenoord staat dit jaar 4e met 38 punten, Ajax staat 3e met 42 punten. Ajax onder Jol kan amper afstand houden van Feyenoord. Dat deed San Marco dus veel beter.

Martin Jol is creatief met cijfers, zolang de cijfers in zijn voordeel spreken. Cijfers die het tegendeel kunnen bewijzen zijn niet aan hem besteed. Zodra men over Van Nistelrooy begon en zijn transfer naar HSV, gaf Jol aan dat hij als ex-trainer van Tottenham Hotspur wel begreep waarom Van the Man niet naar de Londense club ging. Pavluchenko, Robbie Keane, Defoe en Crouch, dat was teveel voor Ruud om tegenop te boksen. Youri had zijn munitie klaarliggen en sloeg Jol met wat cijfermateriaal om de oren: een carrière-gemiddelde van 0,64 doelpunt met wedstrijd, 2e op de all-time topscorerslijst van de Champions League, Van Nistelrooy had nog nooit in de Europa-League (voorheen UEFA-cup) gespeeld (waar Ajax alweer enkele jaren in ronddobbert, maar ook de Spurs en HSV, de voormalige werkgevers van Jol) omdat hij al 12 jaar onafgebroken in het kampioenenbal optreedt. Natuurlijk zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar dat geldt voor elke voetballer. Jol heeft Sulejmani als een molensteen om zijn nek hangen, 16 miljoen euro voor een totaal mislukt hobbelpaard, maar in de pers de aankoop van Eljero Elia afketsen met de stoere onliner: wij hebben Sulejmani al. Hoeveel tijd gaat Jol nog in Miki steken voordat hij hem laat afschrijven? De cijferjongens van Ajax hebben dit namelijk al lang gedaan.

Martin Jol is een prima trainer, zijn onderkoelde humor is de mijne, maar van cijfers moet hij afblijven, dan gaat het mis. Zo heeft Ajax volgens hem 4 miljoen aanhangers in Nederland.
Een kleine check op de website van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) levert de volgende cijfers op:
Er wonen in totaal in Nederland een dikke 16.485.000 mensen.
Dus Ajax noemt een kwart van de totale bevolking supporter van de club.
De totale bevolking is grofweg onder te verdelen in 8.156.000 mannen en 8.329.000 vrouwen.
Als we vrouwen niet meerekenen (zij hebben immmers geen echte feeling met de sport, denken wij mannen althans), dan heeft Ajax de helft van de bevolking als aanhanger op het netvlies.
Als we de 3.287.000 allochtonen niet meerekenen (zij zullen eerder clubs uit het land van herkomst toejuichen), levert dat een totaal aantal mannelijke geslachtsdelen van 6.500.000 op. Ajax heeft nu al 2/3 van de markt toegeëigend. Geef Martin Jol vijf minuten en de resterende 2,5 miljoen mannen (van zuigeling tot prooi voor gerontofielen) zijn geconverteerd tot Ajacieden, speelt John de Wolf in Lucky Ajax, is Coen moulijn erelid naast Sjaak Swart (hulde Sjaak!) en Piet Keizer en verkoopt Jean-Paul de Jong sjaaltjes met Davidssterren.

Amsterdamse bluf bestaat nog, het moet alleen geïmporteerd worden uit Den Haag.
Ik vraag me af hoeveel Ajax-aanhangers er in de Hofstad woonachtig zijn?
Graag Uw naam en adres hieronder invullen ...

copyright by © judge