terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

irritant

De EK-kwalificatie wedstrijd tegen Roemenië in de eigen Kuip deed pijn aan de Hollandse ogen, maar zulke wedstrijden zitten er weleens tussen. Aldus bondscoach Marco van Basten.
Klopt.
Maar wat blijft zeuren in het brein is het feit dat je als voetbalkijker het idee hebt dat er niet met de beste elf wordt gevoetbald. Zodoende krijg je als Oranjefan nimmer het gevoel of de berusting dat misschien Oranje niet beter kan presteren dan dat je op je netvlies voorgeschoteld krijgt. Dat geeft niet, acceptatie dat een elftal zijn uiterste best doet en dat de kwaliteit dan niet voldoende kan zijn om hoge ogen te gooien is onderdeel van de sport. Er zijn beteren, er zijn slechteren. De maat nemen, daar gaat het om. Dat lukt dus niet met de keuzes van Van Basten. Robben op rechts om een basisplek te realiseren voor Babel op links is de schurft hebben aan de potentie van de vleugelspeler van Chelsea. Iedereen die het voetballen een beetje volgt op de televisie (en dat zijn de lezers van linkspoot) weet dat de succesvolle acties per wedstrijd van Ryan Babel op een vuurwerkhandje te tellen zijn: 1) als hij voor het eerst aan de bal komt en zichzelf verrast met een goede aanname en 2) vlak daarna nog eentje. Vervolgens is de koek op, ongeacht het aantal speelminuten dat Babel nog binnen de lijnen staat. Van Basten is bereid om het elftal op cruciale posities om te gooien om de wisselvallige Ajacied in de basis te krijgen. Waarom? Het antwoord werd ook tegen Roemenië niet zichtbaar.

Net zo volhardend als met het opstellen van Babel is de bondscoach met zijn spelopvattingen. Uiteraard zijn het zijn opvattingen en daar wil hij iets mee, alleen is het zeer moeilijk om te ontwaren wat die opvattingen nu precies voor spel moeten bewerkstelligen. Er is geen touw aan vast te knopen wat hij van de buitenspelers wil, of de backs nu wel of niet langs de lijn moeten opstomen en wat het verdedigingscentrum voor taken bij balbezit heeft. De veldbezetting is dan wel optimaal met een 4-3-3, maar wat is optimaal? Op een papiertje kun je prachtige driehoekjes maken tussen allerhande poppetjes, maar op gras zie je er maar bitter weinig van terug.
Wat wil Van Basten van zijn spelers? Ze zijn een week bij elkaar, trainen iedere dag, maar wàt trainen ze dan? Waarschijnlijk om met een hoog tempo de bal laten circuleren totdat iemand in schietpositie wordt vrijgespeeld (althans dat mogen we hopen).
Balbezit dat moet leiden tot een schietkans.
Prima.
Maar als dat balbezit tot uitvoering wordt gebracht met bejaard breiwerk, dan kun je die schietkans wel vergeten.
De pot tegen de Roemenen zat op slot en bleef op slot. De tactiek van Oranje was zo doorzichtig als glas en uitgevoerd met een tempo dat de bejaarde Jan Wouters ook nog wel had kunnen belopen. En dan is een deel van het excuus achteraf dat het veld niet goed was. Mijn hemel, daar kom je bij de amateurs amper meer mee weg! Als het veld zo belabberd is, dan moet je je speltype aanpassen! Hoge balcirculatie niet mogelijk? Dan doen we dat dus niet, verzinnen we wat anders.

Waarom geen verandering? Waarom wordt een zaterdagavond in het stadion of voor de buis vergald met wat eigenlijk de crème de la crème van het voetbal zou moeten zijn? Hoe kan het dat je liever doordeweeks naar de verrichtingen van AZ, Ajax, Twente of zelfs PSV zit te kijken dan een wanstaltig potje Oranje onvermogen?
Het liep niet en eigenlijk heeft het nog nooit ècht gelopen. En dààr wringt de schoen nu zo hard. Wat Van Basten wil zien willen wij waarschijnlijk ook zien en dus zitten we wat dat betreft op dezelfde lijn. Alleen bij ons blijft het bij aanschouwen, terwijl Van Basten kan ingrijpen. En dat doet ie niet. Hij blijft aanmodderen met spelers die het gewenste niveau niet brengen. Wellicht kunnen ze niet beter (Van Basten liet zich een dergelijke zin vlak na zijn aanstelling in 2004 ontvallen), maar dan wèl met het bèste Oranje dat hij zou kunnen samenstellen. En dat is nu niet het geval. Althans, dat is mijn opvatting.
Irritant.

copyright by © judge