terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

banneling

banneling

Clarence Seedorf is van mening dat bondscoach Marco van Basten hem maar eens moet selecteren. Dan kan ie met eigen ogen zien wat hij mist, of woorden van een dergelijke strekking zal Seedorf ongetwijfeld gedacht hebben.
Maarten Hoevers is eveneens van mening dat Van Basten maar eens moet bellen, en zo ook Jeroen Visser, Rogier Fonteijne, en voor wat flamboyant passeerwerk kan hij John Vink benaderen. U begrijpt, de scherts is toegeslagen, maar de opmerkingen die de 3-voudig Champion’s Leaguewinnaar denkt te moeten maken zijn minstens zo kolderiek. Door de bank genomen impliceert Seedorf dat Van Basten niet op de hoogte is van zijn capaciteiten. Alsof Marco geen televisie heeft gekeken de afgelopen jaren! Bovendien kent San Marco ongetwijfeld de spelopvattingen van zijn vroegere strijdmakker Carlo Ancelotti, dus wat de huidige trainer van AC Milan met zijn ploeg wil zal geen geheim zijn, evenmin de rol die Seedorf daarin mag spelen. En die rol is geen opvallende, al wil Clarence zelf anders doen geloven. Hij werd onlangs in de wedstrijd tegen Chievo voortijdig naar de kant gehaald en omhelsd door trainer Ancelotti.
Ja en?
Is het Seedorf niet opgevallen dat Italianen de medemens al in de armen valt als de spaghetti goed gesmaakt heeft? En werd Fredo Corleone niet gekust door zijn eigen broer Michael, waarna hij in de roeiboot werd doodgeschoten op bevel van de Godfather zelf? Ben je een goede voetballer als je in de armen van je trainer hangt? Hoe vaak hing Marco zelf in de armen van zijn trainer? Cruijff schold ie uit, Sacchi moest vernieuwen of weg, en Michels kon bijna verbranden met zijn EK’88.
En wat voor rendement heeft Seedorf nu helemaal? Bij Milan scoort hij gemiddeld eenmaal in de tien wedstrijden en als mister assist staat hij ook niet te boek. Clarence is bruikbaar, zal ergens in het concept van de Milanezen passen, kan ongetwijfeld een balletje hoog houden, maar is niet een speler aan wie Marco van Basten meteen denkt als hij gaat puzzelen met een opstelling voor Oranje.
Dat kan.
Er hebben schokkender niet-selecties in de voetbalhistorie plaatsgevonden. Romario werd eind jaren ’90 door assistent-bondscoach Zico persoonlijk geweigerd om nog langer voor Brazilië uit te komen, hoewel de hele voetbalwereld van mening was dat Ronaldo en Romario het ideale koppel zou zijn tijdens het WK’98. Of wat dacht u van de Argentijnse bondscoach Passarella, die de Madrileense spelverdeler Redondo niet selecteerde, omdat hij te lang haar had? Ook de geniale eigenheimers Cantona en Ginola konden in juni 1998 op vakantie gaan, want de Franse keuzeheer Jacquet had geen boodschap aan vrijbuiters. Zelfs Maradona, bij zijn geboorte jongleerde de balmagiër ongetwijfeld met zijn speen, kreeg geen invitatie van Menotti om in eigen land het WK’78 binnen te schieten.
En deze bannelingen hadden stuk voor stuk wèl rendement, scorend vermogen en een voetbalhart op de juiste plaats, dus wat loopt Seedorf te piepen?

Clarence Seedorf heeft met zijn openlijke sollicitatie zichzelf weer helemaal bovenaan de zwarte lijst geplaatst. Het is het hele luide roepen om een positie in Oranje dat de haren te berge rijzen. Hij wil erkenning en schroomt niet om, net als Co Adriaanse, erom te schooien. Hij heeft drie Europacups op de schoudermantel, maar hij vindt dat ze ons moeten overtuigen van de fantastische kwaliteiten van Clarence Seedorf. Blijkbaar doen ze het hem niet.
Dat zegt waarschijnlijk genoeg.
Clarence is een meelifter.
Dat weet Van Basten ook.
Marco neemt nooit lifters mee.

copyright by © judge