terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Management by personality

Ik begreep dat ik met mijn tijd mee moest gaan.
Voetbal 2.0.
Een wedstrijd wordt niet langer meer gewoon gespééld, met een bal en wat spelers enzo, nee, dat lijkt alleen maar zo.
Op het ongeoefende, zo U wilt naïeve, oog is voetbal een nogal onvoorspelbaar verhaal waarin een aantal mensen hun best doen (als het goed is) om een doelpunt te maken (als het beter is).
Wake up and smell the coffee, Judge, and live in the now.
Scheidsrechter Björn Kuipers was na afloop van de Eredivisiebeslissende topper tussen PSV en Ajax bloedserieus: de wedstrijd werd gemanaged.
Gemanaged.
Door Björn Kuipers.
?
Niet alle gekheid was inmiddels op een stokje, want Kuipers deed er nog een schepje bovenop: hij deed de overtredingen af met zijn persoonlijkheid.
??

Ik probeer te bevatten hoe dat systeem werkt, met persoonlijkheid een overtreding afhandelen, en met mij waarschijnlijk ook Hans Kraaij jr., Cor Lems, Jean-Paul de Jong en nog een roedel recidivisten. Zij zullen balen dat zij nooit een dergelijke scheids hebben ontmoet, die hun Stingertackle afdeed met een stukje persoonlijkheid. In het amateurvoetbal is het niet trekken van een gele of rode kaart eerder een teken van gebrek aan persoonlijkheid, dan van de bevestiging daarvan. Ik zie met afgrijzen de bondsbeslissingen inzake het letterlijk doodschoppen van de grensrechter van Buitenpost tegemoet. Welke persoonlijkheid gaat dat afdoen met zijn persoonlijkheid?

Björn Kuipers gelooft teveel in de bondsblabla van zijn werkgever. Daar is ongetwijfeld een taskforce bezig geweest met een gelikte presentatie van het product voetbal, versie 2.0.
De arbiter is niet langer meer een man (of vrouw) met een fluit die een doelpunt vaststelt, corners constateert en inworpen  toekent. De scheids is een manager.
Maar waarvàn?
Wàt wordt er gemanaged?
Het lijkt alsof Messi door een woud van verdedigers tapdanst en de bal met een geplaatste dreun in de kruising jaagt, maar dat is niet alleen zijn verdienste? De scheidsrechter heeft hem hierbij geleid, gedirigeerd, gemanaged?
Wat een idioterie.

Als Kuipers aan Lens een terechte rode kaart toont voor zijn debiele schop tegen Fischer doet hij waarvoor hij is aangesteld: de spelregels toepassen. Elke assumptie dat hij als arbiter méér moet doen (het spel in goede banen leiden? Ik denk dat de spelverdeler daar toch meer de aangewezen persoon voor is.) is above his paygrade.

Ze hebben het al moeilijk genoeg met de spelregels: Malaga en Borussia Dortmund scoren beiden buitenspeldoelpunten, Duplan krijgt een duw in de rug waardoor hij het nakende kopballobje over de uitkomende AZ-doelman niet tot uitvoering kan brengen, maar dit wordt niet geconstateerd door de wèl tweemaal rood aan Utrecht plus penalties aan AZ toekennende arbiter Ed Jansen.

Scheidsrechters is net als met keepers: er komt zelden wat zinnigs uit.
Mond houden en fluiten dus.

copyright by © judge