terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Neede Radicals en Desmond Tutu

Ik wilde eigenlijk deze column wijden aan de Neede Radicals.
Wie?
De radicalen uit Neede, een plaatsje met <10K inwoners, op de grens van de Achterhoek en Twente, nationaal bekend om haar jaarlijkse jammarkt en dito verkiezing van het jam-meisje.
Voorwaar een pittoresk plekje om te ontdekken, maar dat wisten de Radicals natuurlijk al.
Deze toch wat geografische buitenbeentjes, maar desalniettemin of juist daarom zelotische aanhangers van FC Twente zingen, juichen, schreeuwen en wat dies meer zij hun club naar de victorie.
Vooral dat laatste moet hen onderscheiden van de doorsnee supporter, die zingen, juichen en schreeuwen immers ook.
Wat dies meer zij.
Radicalen.
Het lukt mij niet om een goed beeld bij deze fanatici te krijgen.
Zijn zij te vergelijken met La Doce, de harde (en vermeend criminele) aanhang van Boca Juniors of doen zij toch meer denken aan wat New Kids Turbo-klonen, die boos worden omdat hun gehaktstaaf in de hondepoep valt? Hebben zij regelmatig ruzie met die rooien uit Borne (daar komt namelijk een ander deel van de FC Twente tifosi vandaan, de zogenaamde Borne Fanatics) of werkt dat niet zo tussen de aanhangers van de wannabe-bigger-than-a-provincieclub?

Van de Neede Radicals naar Desmond Tutu.
???
Een dergelijke sprong maken ze bij FC Twente met gemak, ik heb er toch wat meer woorden voor nodig, dus lees vooral verder.
In ieder geval is er iemand die dat verzonnen heeft.
Kruisbestuiving heet dat, cross-medial concept-thinking of welke andere gelikte term ook aan dit debiliteitenfestival is gehangen.
Er is een marketingglijer bij Joop Munsterman binnengestapt en heeft mogelijk het volgende draaiboek gepitched: ik zie de Nobelprijswinnaar als aanhanger van FC Twente op het veld, in een Twente-shirt. Als dat geen goede PR is weet ik het niet meer. Joop, dat is hoe Twente zichzelf wil profileren, haar produkt wil vermarketen, als een club van Nobelprijswinnaars. Voor de vrede, hoor Joop, alles voor de vrede. Sociaal engagement heet dat, begaan met je naaste, en dat is Twente toch, niet dan Joop? Dat levert mooie plaatjes op, die gaan de hele wereld over, man!
Goa stoan aj je veur Twente ben!
En vrede!

Hoe FC Twente de man zover heeft gekregen is mij een raadsel.
Maar het raadsel kent twee zijden aan dezelfde medaille: wat heeft in vredesnaam (passend!) Desmond Tutu bezield om zich als een freakshow te laten bepotelen op een voetbalveld in Tukkerland? Heeft ie daarna nog een toespraak gehouden voor de Neede Radicals en de Borne Fanatics in het supportershome? Over vrede en voetbal? Dat sport verbroedert of zo?
Ik vrees het ergste.

En toen kwam ik op de FC Twente-website en stuitte ik op de toespraak van Joop Munsterman (http://www.fctwente.nl/wp-content/uploads/2012/09/pagina.pdf)
Gatverdamme.
Tutu kwam voor een goed doel.
Maar Joop Munsterman wilde niet zomaar geld doneren, daar moest Tutu wel wat voor doen.
En zo veranderde een vrijheidsstrijder in een slaaf voor een goed doel.
Omdat Joop, de Grote (kleine) Koloniaal, dat wilde.
En dus deed Tutu een dansje op het veld, terwijl het hele stadion zich afvroeg wie die ouwe rare dikke neger was.
En na de introductie door de stadionspeaker vroeg iedereen zich nog steeds af wie die ouwe rare dikke neger was, maar niet voor lang.
De Neede Radicals gingen aan het bier.
En die rooien van Borne ook.

copyright by © judge