terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Balkenende norm

Er zijn 250 profvoetballers in Nederland die boven de Balkenende norm verdienen. Het zal mij worst wezen. En dat er meer dan 30 spelers jaarlijks een miljoen + aftikken bij de bank, soit. De voetballerij is een showbusiness waarin heel veel geld omgaat. Wij met zijn allen vinden die salarissen indirect normaal, anders zouden ze nooit te betalen zijn, want er moeten nog steeds inkomsten tegenover staan. TV-gelden, sponsoring en ticketverkoop genereren de inkomsten. De waardebepaling van een televisie uitzending of een sponsorcontract wordt door hele dure jongens doorgerekend, daarna is het handjeklap. Eens of niet mee eens, dat is de enige question. Zolang wij de wedstrijden kijken, op tv en in het stadion, zolang wij produkten afnemen van sponsors, zolang kunnen de exorbitante salarissen worden opgehoest. De tijd dat Nol Henkdriks nog een paar negers uit de rimboe lokte met wat spiegeltjes en kraaltjes is voorbij, ook de eerste de beste speler uit Burkina Fasso moet als niet-ingezetene van de Europese Unie een vermogen verdienen (een slordige 3,5 ton Euri) om bij ons te mogen voetballen. En wij halen ze binnen, die exoten. Ze hebben voetballend de meerwaarde van een aangereden ezel, je leest dan ook zelden dat de Kongolese rechtshalf van AGOVV door AS Roma is gecontracteerd. Goed gezien van die scout van AGOVV op zijn safari over de Afrikaanse savanne. Die grote zwarte medicijnman van de Uruburu-stam, dat bleek een pareltje, dat was na twee kokosnoten hooghouden wel duidelijk, die zou in het Apeldoornse niet misstaan.
Of al die Noormannen die zo in trek zijn bij FC Groningen en SC Heerenveen. Elke week vallen ze op doordat ze totaal niet opvallen. Dertien in een dozijn, belegen kanonnenvoer, meer niet. Ze luisteren zo goed, ze zijn zo professioneel, hoor je dan. We zien het terug in de resultaten: Groningen net boven degradatie, de Friezen in de gloed van de rode lantaarndrager, het failliete RKC uit Waalwijk.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw zette de eerste zwarte mens voet in het Hollandse voetbal. Bij Elinkwijk had je Mijnals, Kruin en Sparendam, bij Heracles Steve Mokone. Gechoqueerd als de goegemeente toen reageerde, maar deze spelers brachten qua atletisch vermogen een nivootje méér dan de bakker op de hoek die als veredeld amateur de kicksen onderbond.
In de jaren zestig en zeventig sijpelden er wat meer buitenlanders binnen de Nederlandse krijtlijnen, maar telkens brachten zij toch wat extra bagage binnen. Ove Kindvall, Ralf Edström, Velibor Vasovic, Horst Blankenburg, heersers in de zestien, op welke wijze dan ook.
Twintig jaar geleden kwam Romario de Souza Faria over uit Brazilië. De eerste. Hij kostte wel een vermogen, maar het bleek dan ook wereldtop. Wegens succes werd het outsourcen van doelpunten aan zijn landgenoot Ronaldo Nazario de Lima overgedragen, om later met Luc Nilis en Mateja Kezman de produktie van buitenlandse makelij voort te zetten. Ach, zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van spelers die wat extracurriculairs binnen de landsgrenzen brachten.
En zo kom je vanzelf op Marco Parnela.
Wie?
Niet bekend dan? Marco Parnela is verdediger bij Go Ahead Eagles. Zijn vorige clubs zijn ESV München, Atletico Catania, FC Thun en FC Zwolle. Marco Parnela komt uit Finland. Zijn exceptionele kwaliteiten zijn niet te vinden in Nederland, vandaar.
Of de alom gelauwerde Tamás German van FC Emmen.
Tamás is Hongaar van geboorte en is eigendom van Lombard-Pápa TFC. Hij wordt door Emmen gehuurd. Welke topscout heeft die lijntjes met Lombard-Pápa TFC opgezet? Wie kent de innercircle van Lombard-Pápa TFC dat hij Tamás heeft kunnen losweken? Hoewel, losweken, de bonzen van Lombard-Pápa TFC weten ook wel dat zij goud in handen hebben met Tamás, en dat hij even niet aan spelen toekomt na een incident met de schoondochter van de trainer en dus wordt hij verhuurd aan het internationaal hoog aangeschreven FC Emmen. Tamás kan dingen met een bal, die zijn binnen onze landsgrenzen nog niet vertoond!
Ga de websites van de eerste divisionisten maar eens langs, de ene na de andere buitenlandse topper pijnigt het netvlies. Eentje wil ik je toch niet onthouden, eveneens van Go Ahead: spits Sander Post.
Sander komt uit Estland en zijn vorige topclubs heten FC Elva, Viljandi, FC Flora Tallin, Tervis Pärnu en Velje BK. Sander maakte vorig seizoen zes doelpunten. Als spits. De teller staat sinds augustus al reeds op twee. Niet te krijgen in Nederland, zulke boordmitrailleurs. Ze hebben bij Real Madrid zitten slapen, dat kan niet anders.


Het verwondert mij niets dat er wat financiële problemen zijn binnen het betaalde voetbal. Gelukkig gunnen de clubs ons de aanblik van Marco, Tamás of Sander. En al die anderen.

copyright by © judge