terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

opportunity

Martin van Geel is de nieuwe directeur voetbalzaken van Roda JC.
De beste aankoop sinds jaren, liet een bestuurslid uit Kerkrade zich ontvallen.
Apart, dat een dure bobo voor het pluche de beste aankoop kan zijn. Roda denkt blijkbaar te kunnen scoren vanaf de skybox.
Ze zochten geen technisch directeur, maar Van Geel wordt gezien als een opportunity, een geboden kans die je als Roda zijnde anders nooit zou krijgen. Blijkbaar staat Van Geel er goed op in Limburg, maar daar zijn ze qua achterbaks gedrag wel wat gewend. Ons kent ons, zullen we maar zeggen. Het netwerk en de kennis van Van Geel wordt genoemd om Roda naar een hoger plan te krijgen. Dat netwerk en kennis zijn waarschijnlijk de achterovergedrukte scoutingsrapporten van Ajax, want het niveau voetbalverstand van Van Geel ontstijgt echt niet de gemiddelde SBS-kijker.
Wat een opportunity, om jezelf als club zo in de maling te nemen.

Martin van Geel is een overlever pur sang in de voetbaljungle. Hij liftte mee op het succes van trainer Co Adriaanse, die Willem II naar de Champions League bracht. Later wist Co de Alkmaarderhout om te turnen tot een voetbalbolwerk, waar oogstrelend spel op de mat werd gelegd. In die tijd werd AZ vaak de tweede club van de supporters van de concurrentie. Rara wie op de achtergrond zichzelf opwierp als de man achter de successen? Inderdaad, de een jaar eerder verhuisde Van Geel. Dat hij het kwade genius was achter de totale uitverkoop van Willem II, soit. Zo gaat dat in de voetballerij, horen we de laatste jaren steevast. Te vaak, maar ethiek en topsport zijn elkaars tegenpolen geworden. Je kunt de foto van Van Geel erbij plakken, de verpersoonlijking van achterbaksheid.


Toen Ajax kwam hoefde Van Geel geen seconde bedenktijd, de lades waren reeds leeggeruimd. Toevallig inclusief wat gevoelige inside information uit clausules van contracten, want even later verdwenen ook Perez en Lindenbergh naar de Amsterdammers.
Van Geel is een goudzoeker, een rasopportunist, en dan is Ajax hoger dan AZ. An sich te begrijpen, je wilt je sportief verbeteren en anders sowieso financieel. Bij Ajax moest Van Geel het echter doen zonder zijn succescoach Adriaanse en toen ging het langzaam mis. Het kopen van Huntelaar werd een groot succes, maar gutnogantoe, dat had een blinde nog wel kunnen zien dat ze bij Heerenveen blijkbaar een neusje voor spitsen hebben. Jongens als Urzaiz, Bakircioglu, Luque, Kuffour, Colin, Delorge, Rommedahl, het verlengen van het contract van de immer geblesseerde Mitea, kwakkelaar Leonardo, je moet lachen als het niet zo pijnlijk brevet van onvermogen is. Hij overleefde de broedermoord op huisajacied Blind (door Van Geel zelf opgetuigd), maar het achterblijven van successen met Ten Cate (de perfecte man, volgens Van Geel) deed hem uiteindelijk de das om. Op alleen Huntelaar en Suarez (wel gevaarlijk, maar het blijft een loose cannon) kon zijn functioneren geen voldoende scoren. Van Basten kwam, zag en loosde de prutser op het pluche. Marco rook de geur van zwavel om de Judas en zijspoorde hem de club uit. Backstabbers zijn er al genoeg binnen en buiten Ajax, een adder aan de borst is wat teveel van het goede.
Van Geel liet ADO Den Haag aan zich voorbijgaan, maar voelde zich niet te groot toen Roda JC aan de bel trok. Het kleinere budget deert hem niet, zegt Van Geel in VI, je moet inventief zijn. Ik ben benieuwd welke spelerscontracten hij nog meer gekopieerd heeft, want de inventiviteit van Van Geel laat zich het best omschrijven als: beter goed gejat dan slecht verzonnen. Het is te hopen voor Roda dat hij dus nog wat jatwerk voor ze kan verrichten, want als hij het zelf moet gaan verzinnen speelt binnenkort de kreupele neef van Colin in het Limburgse Parkstad stadion, samen met het debiele broertje van Lindenbergh. Of wellicht haalt ie Martin Drent naar het zuiden, de Urzaiz-insteek.

Ook Roda JC trapt in de val die technisch directeur, manager of directeur voetbalzaken heet. Het lijkt leuk, een welbespraakte gladjanus die de lange termijn in de gaten houdt. Men heeft blijkbaar door de jaren heen nog steeds niet geleerd dat de enige lange termijn die de gemiddelde TD in de smiezen houdt zijn eigen termijn is. Trainers en spelers die worden binnengehaald door de TD worden met hetzelfde gemak een seizoen later afgeschoten met een drogreden van heb-ik-jou-daar. Overleven is het sleutelwoord. Voor de TD althans. De TD leeft bij gratie van de successen van de trainer. Als Atteveld geen Europees voetbal binnenhaalt kan hij gaan en blijft Van Geel. Vervolgens kiest Van Geel een nieuwe trainer, hangt daarmee zijn hoofd in de strop en kan vervolgens mee met de vuilnis als het weer mislukt. De toegevoegde waarde van zo iemand is nihil, en op de begroting drukt zijn salaris als een molensteen.

Het komende seizoen (hij heeft een contract voor 4 jaar) is Martin van Geel onder de geel-zwarte pannen van Roda JC. We weten nu al dat het gaat rommelen in Kerkrade, dat is het stukje continuiteit dat wordt gegarandeerd. Voor de rest wordt het lachen, want een middellange termijn bestaat niet (meer) in de voetballerij. Zeker niet in Nederland. Van Geel gaat zijn termijn niet volmaken, want een opportunity voor Roda is nu toevallig de opportunity voor Van Geel.
Dat blijft het niet.
De vraag die rest is: wie zet er als eerste een punt achter?

 

copyright by © judge