terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Waarom

Bondscoach Bert van Marwijk selecteert de van een blessure terugkerende Robin van Persie voor de oefeninterland tegen Turkije.
Waarom?
Bij Arsenal worden ze inmiddels helemaal gek. Trainer Arsène Wenger liet enkele weken geleden al weten dat hij het voornemen van Van Marwijk om Van Persie op te roepen een aparte vorm van humor vond. Wenger gaf hiermee fijntjes doch overduidelijk het signaal af dat hij een speler met nog slechts 35 minuten (!) speeltijd in de benen niet gaat afstaan aan een nationaal elftal.
Het bleek geen humor.
Bert roept Robin gewoon op.

Waarom?
Arsenal raakte haar sterspeler al eerder maandenlang kwijt aan de lappenmand nadat Van Persie in een oefenpotje tegen Italië zijn enkelbanden gefileerd zag door Chiellini. Een sloppy diagnose (lichte verrekking) leidde tot heftige discussies over de competentie en behandelwijze van de medische staf van de KNVB, Robin bleek zijn banden bijna finaal te hebben afgescheurd.
Arsenal is de broodheer van Robin, fourneert wekelijks een modaal jaarsalaris naar huize Van Persie en zit dus niet te wachten op nietszeggende potjes interlandvoetbal van haar grootverdienende werknemer. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen, so to speak.

Ook Bayern München is verre van amused met de optredens van haar werknemers buiten de deur. De zaak Arjen Robben sleept zich nog steeds voort, waarmee de Duitse topclub een precedent tracht te scheppen om in ieder geval in de toekomst de exorbitante salariskosten gedurende een blessure, opgelopen tijdens een interland, af te kunnen wentelen. Marc van Bommel zit in hetzelfde schuitje, nadat hij, al enigszinds gehavend de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden, ondanks grote druk vanuit Bayern om niet te spelen, tòch met Oranje ten strijde trok.
Zo zijn er genoeg clubs die bijna volledig uit internationals bestaan en deze spelers telkens met lede ogen zien vertrekken om voor volk en vaderland de dure ledematen in de strijd te gooien. Zij zien hun kroonjuwelen liever thuis op de witleren bank uitrusten dan in Donker Afrika een promowedstrijdje te spelen, of deelnemen aan een lucratief tripje, jetlag included, naar Azië voor de Daihatsu Cuore-cup.

Dit geldt niet voor alle clubs die spelers een interlandcarrière zien opstarten. Zeker in het begin van een voetballoopbaan heeft een club wel degelijk voordeel van een speler met caps. Het prijskaartje van Jeremain Lens voor de transfer naar PSV bijvoorbeeld is zeker positief beïnvloed door zijn Oranje optredens. Leuk voor AZ, pakken ze toch even wat euri extra, met dank aan de internationale exposure die een interland biedt.
Ook FC Utrecht zal met een transfer van Michel Vorm de prijs opschroeven, enkel door het etiket doelman van Oranje. Theo Janssen idem.

We zijn weer terug bij het waarom.
Waarom selecteert Van Marwijk de Arsenalvedette? Was het niet Van Marwijk die ergens in 2009 sowieso Edson Braafheid, maar ook de huidige superspits van Oranje, Klaas-Jan Huntelaar de stuipen op het lijf joeg door te stellen dat er wekelijks speelminuten bij de club moesten worden opgehoest, anders stond de selectie voor Oranje op de tocht? Zeker Braafheid heeft zich uit pure nood tijdelijk naar Schotland laten verkassen, verblind door de eis van Van Marwijk en het gebrek aan speeltijd bij Bayern München. Ook Huntelaar wachtte toen niet langer zijn kans af bij Real Madrid, maar koos eieren voor zijn geld en ging (onder druk van Bert) naar AC Milan.
Robin van Persie heeft dit seizoen dus nog maar 35 minuten op competitieniveau in het veld gestaan.
Niets dus. Bert zou hem op basis van zijn eigen regels dus niet moeten selecteren.
Bovendien is hij verre van wedstrijdfit.
Kan maar zo weer van alles afscheuren.
Te laat komen bij een duel.
Of te vroeg.
Nog geen gevoel voor gevaar uit de dooie hoek.
Robin is injury prone op dit moment.

Waarom, Bert?
Gaat ie Robin testen op zijn incasseringsvermogen?
Zet hij Van Persie op een rechts- of linksbuitenplaats?
Terug naar de flanken, waar ie eigenlijk een gruwelijke hekel aan heeft?
Zo ja, prima intiatief Bert.
In de spits gewoon Huntelaar, op 10 Sneijder en op 6 Van der Vaart. Loopt prima toch? Never change a winning team.
Kan Mister Big Four een lesje nederigheid leren: in de as van het veld staan gelijkwaardige kanonnen.
Op de vleugels is een ander verhaal, daar is Robin de beste.
Kan niet anders met een dergelijke voornaam.

Waarom selecteert Van Marwijk de amper fitte Van Persie?
17 november weten we het antwoord.

 

copyright by © judge