terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Twente kampioen

FC Twente is kampioen van Nederland.
Terecht.
86 winstpunten, prima verzorgd aan te gluren voetbal, een beschaafde trainer, het kan beroerder.
Stel dat die blaaskaken van Ajax de titel hadden veroverd. Dan waren de achterbakse streken van Demy de Zeeuw opeens professioneel gedrag genoemd. De oorlogskretologie van de Belgische snotneuzen Alderweireld en Vertonghen volwassen uitspraken. Trainer Martin Jol een gehaaide, door de wol geverfde succestrainer die slim de arbitrage bespeelde. Dan moest Emanuelson in Oranje, was Sulejmani geen miskoop, Pantelic nèt wat Ajax nodig had, Vernon Anita een alternatief voor Van Bronckhorst op linksback in Zuid-Afrika, Siem de Jong de nieuwe Bergkamp en Rommedahl onnavolgbaar. Dan kon het bieden op Van der wiel beginnen bij 15 miljoen en op Suarez bij dertig. Dan was Van den Boog een visionair, had ie Cruijff en zijn zienswijze helemaal niet nodig en was Ajax daar waar het wilde wezen: klaar voor de Champions League.
Ajax mag blij zijn dat Twente de titel heeft gepakt, zo kan (en moet) men kritisch blijven kijken naar wat er allemaal mis gaat in de organisatie.

Ook PSV kan alleen maar lering trekken uit dit voetbaljaar. Rutten is een uitstekende trainer, maar opgeblazen egotrippers als Dzudszak (kan mij het verrotten hoe zijn naam gespeld wordt, red.), Salcido en ook de afglijdende Afellay kunnen eerst beter een spiegel aanschaffen voordat zij weer een grote mond laten optekenen. Ooijer weet dat het gedaan is met de pret, Koevermans blijft een pinchhitter, Bakkal net niets en Pieters te modaal. Eén troost: van die mega-engerd Lazovic zijn ze af. En nog voor goed geld ook.

AZ heeft dit seizoen laten zien wat FC Twente mogelijk allemaal te wachten staat. Voetballen in de Champions League is totaal andere koek dan die uit Deventer: druk, media, regels, het hele circus, maar dan onder een vergrootglas. Knappe Tukker die daar cool onder blijft. Ook heeft AZ ondervonden wat het is als de gunfactor wegvalt. Vorig seizoen vond iedereen het wel vermakelijk wat AZ deed, met name de clubs onder de klassieke top drie vonden AZ wel symphatiek. Je gunt Calimero toch eerder succes, zeker als het ten koste gaat van Ajax, PSV of Feyenoord. Ook was het voor AZ makkelijker voetballen tegen de vaderlandse topclubs. Je màg winnen, niets moet. Eén seizoennetje is het grappig, vermakelijk, past het in de polderbenadering van succes, maar daarna is de lol er gauw vanaf. En dan is Calimero tóch een vervelend kuikentje die zijn smoel moet houden.
Niets van dat alles meer voor AZ dit seizoen. Gekocht succes is toch nepsucces. Zeker in het geval van DSB-Scheringa-AZ. Over de rug van tienduizenden sappelende gedupeerden is het ondoenlijk om sympathie te blijven genereren. Je bent opeens één van hen geworden, de landskampioenen. Het hoofd is boven het maaiveld uitgestoken en dat zet al gauw kwaad bloed. Dembélé was de nationale knuffelbeer, dit seizoen een anonieme sukkel met de scoringsdrift van een gecastreerde marmot. El Hamdaoui aimabel als topscorer, nu een irritante, over het paard getilde Marokkaan met maniertjes. En Stijn Schaars bleek een oud wijf, achteraf mietend dat de schuld van het ontslag van Koeman òòk bij de spelers gezocht moest worden, evenals de slechte prestaties.
Kinnesinne genoeg en dat staat FC Twente ook te wachten. Leeggekocht worden, met een beetje pech nog op de valreep, muitende spelers die willen cashen in het buitenland en waterdragers die opeens ook vedetteneigingen krijgen (Stam heeft zijn contract nog niet verlengd). Stelt U zich een FC Twente voor zonder Perez, Ruiz, Stoch, Stam, Douglas en NKufo. Staan daar ècht al de opvolgers voor klaar? En wie nu wordt benaderd door FC Twente wil ook de hoofdprijs aan salaris en dat geeft weer scheve gezichten voor de spelers met lopende contracten. Een Wisgerhof is gewoon blij voor zichzelf en gaat niet gek doen, een Brama zie ik ook niet direct met Prada-zonnebril rondlopen, maar de gefrustreerde  oerschreeuw van Tiendalli na afloop van de winst op NAC doet het ergste vrezen voor zijn zelfkennis. Het klonk als Winston Bogarde en we weten allemaal hoe het Winston is vergaan: een steenrijk voetballachertje.

Voor nu is FC Twente kampioen. Met prima voetbal uit de Hollandse School. Dat zij hier maar lang succes mee mogen hebben, dat biedt hoop voor de toekomst van het voetbal als kijkspel.
Ik vrees echter het bovenstaande scenario.

copyright by © judge