terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

tussenbalans

De competitie nadert de winter, tijd voor een tussenbalans.
Opvallend is het feit dat Ron Jans Heerenveen aan het voetballen heeft gekregen. Wellicht te laat voor hem, er zijn krachten binnen het Friese aan het werk om hem te vervangen, dus het kunstje van dit seizoen wordt mogelijk zijn laatste. Het kan maar zo dat hij afscheid neemt met Europees voetbal.
Fred Rutten durft niet te kiezen voor zijn sterkste wapen, de aanval. Daarom gaat hij het niet redden en wacht een aftocht door de zijdeur, zonder zilverwerk.
Ronald Koeman lijkt op zijn plaats in Rotterdam. Sneeuwvlokje is een harde en dat kan men wel waarderen bij Feyenoord. Al is het dit seizoen nog te vroeg om te oogsten en is hij volledig afhankelijk van verplichte verkopen als interesse zich aandient voor El Ahmadi of dat Guidetti elders gestald zal gaan worden, toch doet het bolwerk aan de Maas weer mee en dat is al winst op zich.
GertJan Verbeek ligt op koers. Europees voetbal lonkt, maar hij wil méér. Als de spelersgroep zich dit ook realiseert kan AZ kanshebber blijven op de titel, de concurrentie is groot, maar tegelijkertijd nog te wisselvallig.
FC Utrecht blijft ook na de winter sappelen, het kwaliteitsverschil met vorig seizoen is doodeenvoudig te groot om aan te haken bij de subtop. Grootaandeelhouder Van Seumeren zal wederom diep in de buidel moeten tasten wil hij iets van de lokale FC gaan maken, maar op een enkel succes na zie ik geen structurele verbetering in het vooruitzicht.
FC Twente en Co Adriaanse lijkt een kil verstandshuwelijk. Co straalt geen onoverwinnelijkheid meer uit en dat slaat over op de groep, die overigens degelijk is maar niet meer dan dat. Opvallend is het geklungel van kersverse Nederlander Douglas. Oranje is ver weg, maar ik heb het gevoel dat Oranje voor hem helemaal geen optie is; het Nederlanderschap is òòk interessant als je in een buitenlandse competitie het Grote Geld wilt verdienen.
Ajax blijft een slangenkuil vol verliezers. Hebben ze eindelijk Cruijff binnen, blijkt de helft van de achterban hem helemaal niet te willen. Ik ben benieuwd wie JC het finale mes in de rug zal duwen; wie is de Brutus? (U kunt onderaan deze column Uw namen doorgeven). Op voetballend gebied is dit een mislukt seizoen. Na het debacle in de Champions League is het tijd om de ambities behoorlijk bij te stellen, maar dat is in Amsterdam not done. Ze denken nog steeds dat ze bij de top van Europa kunnen gaan behoren. Wake up and smell the coffee, want met Ebicilio, Anita, Bulykin, Siem de Jong, Enoh ... laat ik het anders zeggen: in de technische staf zit (nu nòg) méér voetbal dan de spelers op het veld ooit zullen laten zien.
Vitesse doet leuk mee. Een landstitel zie ik niet gebeuren, maar John van de Brom heeft de spelersgroep goed op een rijtje. Ga er maar aan staan, een vreemdelingenlegioen met méér zaakwaarnemers, belangen, lijntjes en financieringsconstructies dan de gemiddelde investeringsmaatschappij.

Rest voor nu Oranje. De voetbalpraatprogramma s laten dit onderwerp nog even liggen, maar Rene van der Gijp heeft al een voorschot genomen op het komende EK. Het wordt helemaal niets, aldus de clown van vroeger. En ik vrees dat hij helemaal gelijk gaat krijgen. Mijn maatje C gaf zijn heldere mening over het elftal: nu al verversen! Geen slecht idee, Mathijsen kan wellicht nog als linksback worden geposteerd (indien Pieters geblesseerd blijft) en Heitinga op de rechterflank als Van der Wiel niet uit zijn dip komt, maar voor centraal achterin heeft Van Marwijk nog een half jaar om anderen in te passen. Bruma? Van Bommel? Wijlen Rinus Michels was er hard genoeg voor om rigoureuze veranderingen door te voeren, of Bert dit durft, of dat ie gokt op de rust die er nu binnen de selectie is, we gaan het meemaken. Het blijft een loting waar de rillingen van over het lijf rollen: Denemarken kun je hebben (maar dat moet je wel eerst doen), Duitsland win je maar éénmaal van tijdens een toernooi, dus kies maar, in de groepsfase of in de finale. En Portugal als derde wedstrijd, met een gerede kans dat zowel zij als Oranje dan allebei op 3 punten staan, ik zet mijn geld niet op een goede afloop. Het is te hopen dat Afellay op tijd fit is, hij kan potten breken op de linkerflank, want gokken op een niet geblesseerde Robben is de duivel verzoeken. En niet gaan kloten en toch weer met Van Persie in de spits gaan spelen, Huntelaar is afmaker nummer één en dat blijft hij, al maakt Robin nog 80 goals bij Arsenal. Van Persie speelt voor zichzelf en niet voor het team en dat maakt hem een uiterst gevaarlijk type om in een groep te hebben. In de as toch maar De Jong in plaats van Van Bommel, die lijkt toch echt in de nadagen van zijn kunnen te zitten. En dan naast hem Van der Vaart, (nog) geen Strootman. Het konijn uit de hoge hoed, dat is Van der Vaart. Samen met Sneijder een geducht duo, nivootje Xavi-Iniesta.

Op naar de wintertraining, tot aan de knieën in de sneeuw voetballen, heerlijk.

copyright by © judge