terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

supporters

Dinsdagavond, De Kuip, Feyenoord speelt in de 8ste finale KNVB-beker tegen AZ. AZ is eigenlijk beter, krijgt meer mogelijkheden, maar maakt de (voor AZ) verkeerde keuzes en verliest 1-0. AZ uit de beker, Feyenoord in de kwartfinale tegen de winnaar van PSV/Heerenveen.
Klinkt leuk, het bovenstaande, als je voor Feyenoord bent. En de meeste aanwezigen in De Kuip die avond waren voor de Rotterdamse grootmacht. Supporters heet dat met een mooi woord. Supporters zijn mensen die de club een warm hart toedragen, en als je voor Feyenoord bent betekent dat automatisch dat je je dag in dag uit, jaar in jaar uit, zelfs decennium in, decennium uit moet verweren tegen de bravoure en schimpscheuten van de Amsterdamse aartsrivaal, recordkampioen Ajax. Feyenoord-aanhanger zijn is geen vrije keuze, anders koos je wel voor een weg van mindere weerstand. Feyenoord-aanhangers zien het lijden van de club als een louterend bestaan. De ellende waar de club alweer vele jaren mee kampt, sportief een drama, financieel een hellepoel, is iets dat niet in de koude kleren gaat zitten. Elk jaar horen de supporters hetzelfde liedje: er is geen geld. Sterker nog, Feyenoord heeft enorme schulden. een bedrag van 17 miljoen euro wordt achteloos genoemd, alsof je het over pepernoten hebt. Iedere euro is er eentje, er wordt bezuinigd op kaakjes bij de thee, de fooienpot wordt rechtstreeks in de clubkas gestort, spelers moeten afbetalingsregelingen aangaan met de clubleiding om hun salaris te incasseren. Geen geld, geen duppie is er om gek mee te doen.
Gelukkig zijn er altijd nog de supporters. De trouwe honden die de gang naar het stadion maken om hun club van recette te voorzien en aan te moedigen. Fantastisch, in één woord fantastisch. En dan kijk je nog eens goed naar de televisiebeelden op dinsdagavond. Er blijkt vuurwerk te zijn afgestoken. Geen sterretjes of een verdwaald trekrotje, nee, er trekt zich een rookgordijn van links naar rechts over het beeldscherm. Welke debielen hebben er zwaar vuurwerk afgestoken? Zijn deze zakken hooi nu echt nog steeds niet bekend met de boetes die er op dit soort vergrijpen staan? Duizenden euri kunnen zomaar richting KNVB worden afgetikt, net zo gemakkelijk! Feyenoord heeft geen stuiver te makken en staatsmongolen gooien vuurwerk op het veld! Dit is notabene de eigen aanhang!!
Het wordt helaas nog gekker. AZ-keeper Sergio Romero wordt bekogeld met sneeuwballen. Heeft er nu geen enkele supporter het idee dat dit rampzalige gevolgen kan hebben? Dat er maar één sneeuwbal Romero op het hoofd hoeft te treffen, de keeper gaat neer en de eindstand wordt omgezet naar 0-3 verlies? Feyenoord staat op voorsprong, heeft het zwaar tegen een beter AZ, maar haalt de eindstreep en de kwartfinale beker. Het is dat geen enkele sneeuwbal zijn beoogde doel heeft bereikt, anders was het over en sluiten geweest. En dan nog de mazzel dat Romero van Argentijnse bloede is en geen Germaans Schwalbeblut in zich draagt. Dan is één vlokje die zijn arm treft genoeg om ter aarde te storten alsof hij in de ruggegraat is getroffen door een .44 kaliber. Sterker nog, Romero gaat wat verder buiten zijn strafschopgebied staan om niet geraakt te worden. Fijne knul die Romero, bedankt namens Feyenoord.
Feyenoord gaat dus, ondanks een deel van haar aanhang, door naar de kwartfinale. Ajax ook, nadat met 1-14 de hoofdklasser WHC uit Wezep werd weggevaagd. De grootste bekerzege uit de clubhistorie. Je zult maar met je Ajax-sjaal naar Wezep zijn getogen, in de pleuriskou prijs je je gelukkig dat je Luis Suarez zesmaal doel ziet treffen. Ajax geeft de die hard fans waarvoor zij gekomen zijn, een eclatante zege, een doelpuntrijk voetbalfestijn. Deze supporters kregen in de laatste Europese thuiswedstrijd tegen
Anderlecht wel wat anders voor hun kiezen. De Amsterdamse clubleiding had ordinair schijt aan de aanhang en liet Suarez doodleuk op de bank. Met 0-3 de rust in was zelfs trainer Jol wat al te gortig en hij trachtte het debacle af te wenden door alsnog de topscorer in te brengen. Het kwaad was echter al geschied en de Europa League wedstrijd ging verloren met 1-3. Daar betaalden een hoop supporters dik geld voor, bedankt Jol!

Je vraagt je af wie er nu beter af is: Feyenoord met haar supporters, of de supporters met Ajax.
Kan mij het ook schelen ook, in Wezep hadden Ajacieden een fantastische avond, ik voor buis bij Feyenoord-AZ was blij met een Argentijnse keeper.
Fijne feestdagen en tot een nieuw jaar met ongetwijfeld mooie momenten en debiliteiten!

copyright by © judge