terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

dinosaurus

Johan Derksen noemt hem een Ernst Happel-kloon. Een man met ontzettend veel voetbalverstand, maar die geen kaas gegeten heeft van de moderne vereisten in voetbalmanagementland. Willem van Hanegem vingerde laatstelijk nog in zijn column de pijnlijke plek van het hedendaagse voetbal: tegenwoordig zegt men jammer als er een bal niet aankomt bij een medespeler. Goed geprobeerd is meestal de volgende zin. In zijn tijd werd je de huid volgescholden of ging je de eerstvolgende training even over de hekken. Voetbal werd op harde en pijnlijke wijze aan medespelers gedoceerd, een foutieve pass betekende wellicht het verlies van de wedstrijd en het mislopen van de letterlijk broodnodige premie. De Kromme werkte in de bouw om zijn voetbalwedde aan te vullen, medegrootheid Rinus Israel bestierde overdag een sigarenzaak. Beide spelers waren toendertijd van absolute wereldklasse, maar verdienden geen driedubbel belegde boterham met Maserati, Gucci en Cigarette 36 zoals de meest modale betaald voetbalhark van tegenwoordig. Mogelijk dat het grootverdienen de scherpte van de pass onwillekeurig heeft beïnvloed.
Willem ìs voetbal, maar voetbal is niet meer Van Hanegem.
Kongsies en achterklap beheersen het spel van de voetballerij; wie kent wie, wie lekt wat en wanneer. Men regisseert de voortijdige aftocht van een trainer, de verkoop van spelers en de wisseling van de wacht in het bestuur. De massa wordt bespeeld via de onderbuik, de media worden ingezet in de berichtgeving en rijke investeerders begeven zich op het technische terrein, gespeend van enig inzicht donderen zij door de club met bedrijfseconomische wetmatigheden.

In de optiek van de Kromme is voetbal een simpel spel. Elf tegen elf met een bal tussen vier lijnen. Zijn denkraam wil niet reiken buiten dit vastomlijnde kader. Heel verstandig, want daarbuiten zijn slimmere gladjanussen aan het werk die het spel van loven en bieden, van politiek en smeergelden beter beheersen dan one-track Willem.
FC Utrecht had de Laatste der Mohikanen in huis, een boegbeeld die zijn weerga niet kent. Nukkig, korzelig, monkelend, maar ontegenzeggelijk een fenomeen. Er is Cruijff, er is de Kromme. De eerste onsterfelijk door zijn praten, de laatste door te zwijgen. Maar Willem voelt aan zijn water wanneer er spelletjes worden gespeeld. En gespeeld zijn ze, door windvaan Van Dop en door duikboot Van Seumeren. Willem heeft meegespeeld, maar kon de impact niet bevroeden omdat hij de spelregels niet kende. Nu is hij letterlijk door schade en schande wijzer geworden en bedankt hij voor de twijfelachtige eer om te mogen blijven. Natuurlijk heeft de Kromme zijn straatje getracht schoon te vegen, maar de beleidsbepalers van de lokale FC hadden beter moeten weten. De koning is onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk. Van Seumeren en Van Dop zijn de ministers, maar dat hebben zij niet helemaal onderkend. Van Hanegem laat zich niet in een hoekje zetten, speelt geen Kop van Jut of laat zich gebruiken als schild. Of dit een terechte constatering van de Kromme is geweest doet niet meer terzake. De eigenaar liet zich voor zijn goede geld niet alles zeggen (duikboot) en beval het ontslag van Willem van Hanegem.

Nu zit Willem thuis.
De kans dat hij nog een club zal gaan trainen is uiterst klein, want de Kromme is op twee maanden van zijn pensioen. Misschien is hij ook niet meer geschikt om als trainer te fungeren, er worden teveel randvoorwaarden gesteld aan het metier. Wellicht is dit maar goed ook, want in het voetlicht van het trainerschap wordt met scherp geschoten. Niet alleen door het publiek, maar ook vanuit de coulissen.
Dat verdient deze grootmeester uit onze voetbalhistorie niet.
Ik hoop dat ik Willem weer op de buis mag begroeten. Bij Derksen of bij Hugo Borst, het is mij om het even, als hij zijn inzichten maar met ons wil blijven delen.
Tot zijn laatste ademtocht, want daarna zal het stil zijn.
Oorverdovend stil.

copyright by © judge