terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

voetbalmoe

AZ wordt kampioen, daar worden we al weken mee doodgeluld in alle media.
Fijn voor ze, laat het gauw voorbij zijn.
De fusieclub Sporting Limburg gaat toch niet door. De provincie weigert de rekening te betalen voor jaren comateus gepruts in de marge. Die sukkels van Roda JC kunnen weer plaatsnemen op hun gesloopte stoeltjes.
FC Utrecht kloot verder als doelpuntloos centrum van Nederland, eigenaar Van Seumeren draait binnen een jaar de club de nek om met zijn bemoeienissen.
Willem van Hanegem wordt een wat nukkige ouwe zeikerd. Zijn columns, normaliter een hoogtepunt in AD Sportwereld, zijn al maanden gevuld met azijn. De Kromme moet zich focussen op het spel, en niet op wat anderen roepen over voetbal.
Johan Cruijff geeft af op het roedel analisten dat bijna dagelijks aanschuift om meningen te ventileren over voetbal. Johan heeft gelijk, hij geeft niet slechts een mening, hij heeft werkelijk verstand van de materie, maar daar gaat het al lang niet meer om. Helaas.
Fred Rutten wordt al dan niet TD en manager bij PSV. Ik heb het vermoeden dat Fred zijn hand overspeelt, bij Schalke kon hij ook niet alles managen, waarom bij PSV dan wel?
Bij Feyenoord duurt het seizoen te lang, veel te lang. Al wordt de negende plaats behaald, de play-offs worden toch een drama.
Ajax gaat FC Twente nog wel voorbij in de jacht op de tweede plaats, maar blijft een bron van rumoer. Spelers die 16,5 miljoen kosten en enigzins vettig over het veld hobbelen, dat riekt naar een miskleun.
Zeven maanden na de start van de Champions League zijn de wedstrijden weer leuk, spannend en interessant. Wanneer kiest de UEFA weer voor het voetbal in plaats van de commercie? Poulewedstrijden blijven draken van ontmoetingen, kleinere clubs kunnen het vrijwel altijd schudden en de Grote Jongens verdelen de Vette Buit.
Goran Lovre is met afstand de meest agressieopwekkende speler van de eredivisie, Marcus Berg de meest geniepige schijnheilige pleurishond op de velden.
Ron Jans doet alsof hij altijd subtiel en met humor kan relativeren, maar zijn ogen spreken andere boekdelen. Het sarcasme druipt uit zijn traanbuizen, hij zou het liefst iedere week middelvingers tonen aan alles en iedereen.
Bij NEC landen ze langzaam maar zeker weer terug met hun voeten in de klei. Het was een magisch kalenderjaar, maar uiteindelijk acteerden de Nijmegenaren ver boven hun stand.
Leo Beenhakker merkt inmiddels dat hij hard moet werken om funding los te krijgen van kapitaalkrachtige Feyenoordfans. En dat allemaal pro deo. In Zwitserland zal wel een contractje liggen met de titel Pro Leo, gratis en de voetballerij gaan niet meer samen sinds Bertus de Harder naar Le Havre verkaste.
Martin Jol staat met anderhalf been in de halve finale van de UEFA cup als hij vanavond het Saoedische speeltje Manchester City weet te weerstaan. Jol, U weet wel, die op basis van zijn taillemaat niet geschikt werd bevonden voor Feyenoord.
Co Adriaanse voortijdig weg bij Red Bull Salzburg. Miskend, onbegrepen, Co krijgt nog steeds niet de erkenning waar hij zo naar hunkert. Hij koos voor de poen van Shaktar en Red Bull, erkenning is niet gelijk aan een vette bankrekening, maar voordat Co dat begrijpt staat hij al te lang te boek als schatgraver.
Arie Haan weg als bondscoach bij Albanië.
Joh.
Villareal speelde met een stukje plakplastic als rouwband om de arm in het multimiljoenenbal.
Het viel me op, dat betekent dat de focus op het spel tanende is.
Teveel gelul, te weinig hout snijdende wedstrijden.
De marge regeert. De kranten moeten vol, de columns ook, anders raak je lezers kwijt. Ze vergeten alleen dat alle lezers sowieso kijkers zijn. Het niveau van de gesprekken aan de biertafel of de koffiehoek ontstijgt nog maar zelden nivootje SBS, dat komt omdat het voetbal steeds harder holt, maar wel achteruit.
Ik raak voetbalmoe.

 

copyright by © judge