terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

overkill

Voetbal, prachtige sport om te doen, maar ook om naar te kijken, om over te lezen, te praten, te denken en te dromen. Op enkele dagen verwijderd van het WK 2006 moet ik toch pas op de plaats maken. Een schifting aanbrengen. Kiezen wat nog wel bekeken en gelezen wordt en wat niet meer. Er is teveel troep.

Onlangs wist ik niet hoe gauw ik bij de lokale sigarenhandel (geen noemenswaardig voetbalverleden) moest zijn om het nieuwste Nummer 14, maandblad van VI te kopen. Er staan normaliter aardige verhalen in, maar op de eerste twee nummers na was ik geen vaste afnemer meer (zie boven, je moet kiezen). Maar ditmaal werd ik verleid door de tegen geringe meerprijs bijgevoegde DVD over de Goddelijke Kanaries, de Brazilianen. Hebbes, dacht ik, een prachtig stukje voetbalhistorie.
Wat een goedkoop broddelwerkje was dat, zeg! Het snel in elkaar geflansde commentaar liep nog niet eens synchroon met de vertoonde beelden. Beelden die we allemaal uit ons hoofd kennen, dus van visuele meerwaarde was het schijfje ook al niet. Een voetbalmaatje, aan wie ik de nog ongeziene DVD-special over Maradona had uitgeleend, kwam teleurgesteld over de ondermaatse kwaliteit het glimmende vodje terug brengen. Ik ga mijn kostbare tijd er niet eens aan wagen. Als Voetbal International hier zijn naam aan hangt, dan devalueert zij zichzelf.
Niet alleen op de markt van de DVD is de merchandising zich aan het roeren met Shape Shirt DVDs, alle grappige momenten van Erik van Muiswinkel in zijn hoedanigheid als Van Hanegem, Van Raaij en nog wat knap getrokken gekke bekken, maar ook gewoonop de televisie wordt elk uurtje zendtijd volgekeild met Oranje. De NOS doet de wedstrijden, uiteraard met eigen analisten (Danny Blind, Cruijff en nog wat diepgravers), maar ook RTL5 met Voetbal Insite gaat dagelijks uitzenden met coryfee Johan Derksen. Dan is er natuurlijk Villa BVD, waar Barend en Van Dorp hun laatste televisiekunstje doen met Jan Mulder. De TROS blijft niet achter met Zomeravondcafe, een handje gemixed met het opgewarmde lijk van Harry Vermeegen (die zegt onder de 23 jaar niemand meer wat), Talpa zal wel wat doen met Cafe de Sport en dan hebben we het alleen nog maar over onze zenders. Duitsland zal haar eigen TV-masten overbelasten, de BBC zal op topniveau verslaglegging doen (zij heeft al enkele weken de excellente docu over de World Cup History op zondagavond tussen 22.00 en 23.00 uur, Nederlandse tijd) en dan zullen de Belgen, ondanks hun absentie, echt wel wat doen, al is het maar laten zien hoe Den Ollander zich weer verschrikkelijk aanstelt. En dan resteert nog Eurosport als u de wedstrijden niet in real time kunt bekijken.

Als u zichzelf, het gezin, de hond, de tuin of het gehele huizenblok wilt aankleden, dan kunt u bij de lokale bouwmarkt, grootgrutter, drogisterijketen of waarschijnlijk zelfs iedere slager, bakker, groenteman of andere kleine zelfstandige wel een stukje Oranje vinden. Die manie is onbeschrijflijk, ik stop hier dan ook.

Met drie wedstrijden per dag, een ochtendkrant met speciaal sportkatern is mijn taks wel bereikt. Ik vorm graag mijn eigen mening, luister geïnteresseerd naar Cruijff en de Kromme, maar de inbreng van Imca Marina, Frans Bauer of Gerard Joling mag aan mij voorbijgaan. Wij kunnen het in Nederland niet op nivo houden. In Engeland, voetbalgestoorde van het eerste uur, benadert men het voetbal met liefde en vakkennis. Daar zul je geen half bezopen kermisklant aan een tafel met Gary Lineker (Mister Nice voor de kenners) vinden. Helaas hebben wij zendtijd te over, het kost blijkbaar niets, en wil het gros van Nederland zolang mogelijk worden lastig gevallen met Oranje-geneuzel. Althans, dat zullen de kijkcijfers helaas wel weer concluderen.

Ik ga me nu voorbereiden op het WK, neem het gezin mee naar Mallorca, lees wat Mundo Deportivo, kijk waarschijnlijk nog wel een paar oefenpotjes van Spanje en voor de rest de geest leeg en elastisch maken. Op vrijdag 9 juni land ik weer, op tijd voor de aftrap van het grootste televisie-evenement van de wereld, het WK voetbal.
Ik ga genieten, ik wens u hetzelfde toe.

copyright by © judge