terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

sneu

Ergens in Friesland ligt Foppe de Haan te rollen in het gras van het lachen. Zijn gevoelige ego heeft toch een paar journalistieke sneren moeten incasseren, maar hij wordt gerectificeerd uit onverwachte hoek.
Op datzelfde moment legt Marco van Basten de Sportweek terzijde en krabt zich achter de oren. Waarom trekt die jongen nou zijn mond weer open? Wat voor gelijk denkt hij nog te kunnen halen?

De hoofdrolspelers in het feuilleton:

Evander Sno, 21 jaar, speelde tot op heden 15 wedstrijden in het betaald voetbal (NAC) van Nederland. Bij het Schotse Celtic kwam hij in twee seizoenen tot 30 wedstrijden. Hij scoorde in 45 wedstrijden eenmaal. Sno speelde 12 interlands met Jong Oranje.

Juan Romàn Riquelme, 30 jaar, speelde tot op heden dik 300 wedstrijden voor Boca Juniors, FC Barcelona en Villareal. Hij scoorde 68 doelpunten. Voor Argentinië verdeelde hij het spel inmiddels 56 maal, waarvan 50 A-interlands. Hij trof 18 keer doel voor zijn land.

Foppe de Haan, 65 jaar, tweemaal Europees kampioen met Jong Oranje en 19 jaar coach van SC Heerenveen, waarmee hij eenmaal deelnam aan de Champions League, is de bondscoach van het Olympisch elftal en staat aan de vooravond van de kwartfinale tegen Argentinië.

Evander Sno krijgt volgens eigen zeggen van Foppe de Haan de opdracht mee om de Argentijnse spelverdeler, Juan Romàn Riquelme, te schaduwen. Als hij naar de wc gaat, ga jij met hem mee. Een duidelijke missie, ook niet echt voor meerdere interpretaties vatbaar, maar Sno heeft toch een ander ideetje. Hij is helemaal niet van plan om de 50-voudig A-international achterna te lopen. Het is een kwestie van sterker zijn. Als Sno nu maar sterker is dan Riquelme, dan moet de laatstgenoemde achter Sno aanlopen.
Sno vindt dus dat hij sterker is dan Riquelme. Tsja, als we naar dat bedenkelijke niveau van zelfkennis moeten afdalen, neem dan maar een mijnwerkershelm mee.
Waarop baseert een ongetwijfeld aardige jongen voor zijn moeder zijn totaal misplaatste hersenkronkel dat hij de veters van Riquelme zou mogen strikken, laat staan hem op het veld lastig te mogen vallen? Niemand zou het Sno kwalijk nemen als hij tot permanent zenuwpatiënt werd gedold. Maar nee, Evander heeft het contact met Moeder Aarde totaal verloren en rept woorden als sterker zijn.

De transfer van NAC naar Celtic was al een wonder op zich. Met slechts 15 duels eredivisie onder zijn riem toog de man met de portier-look naar de Schotse Hooglanden, blijkbaar met het idee om te gaan voetballen. Niet lullig bedoeld, maar voetballen in Schotland is verzonnen voor holenmensen die tandeloos hun kolossaal lompe gestalte in ieder luchtduel beuken. Jan Vennegoor of Hesselink is daar de gevierde man, de man die ooit tijdens een invalbeurt bij Oranje zijn medespeler Mathijsen een elleboog gaf. Onbedoeld, maar Jan merkte het niet eens. Hij kon blijkbaar de afstand die een mens nodig heeft om langs iemand te lopen niet juist inschatten.

Echt hardop lachend werd het nieuws van de transfer naar Ajax ontvangen. Het lachen kwam van mijn kant, maar wellicht had ik het verkeerd gezien. Te vroeg gelachen. Maar nee, in de eerste wedstrijd tegen Willem II gaat de 1,89 meter lange, 87 kilo zware Sno een luchtduel aan met Mehmet Akgün, 1,78 meter en 74 kilogram. Voor de zekerheid doet Sno zijn arm er ook nog maar bij, je weet nooit hoe een dergelijk duel kan uitpakken. Sno krijgt rood. Ik lach wederom, die gozer kan er niets van, in ieder geval voor Ajax-begripppen. De begrippen van Piet Keizer althans, die de lat nu eenmaal wat hoger legt voordat iemand zich Ajacied mag noemen. Van Basten ziet het anders en dat is zijn goed recht. Dat denkt Sno natuurlijk ook. Die wordt gehaald van Celtic naar Ajax, dus dat ego kan niet meer kapot. De spiegel wordt alleen nog gebruikt voor narcistische zelfbevlekking. Het zal pijnlijk worden als hij gedurende het seizoen niet meer aan de bak komt en volgend seizoen met de vuilnis mee mag.
Wellicht kan de vriendelijk uit zijn woorden komende kolos in de toekomst nog wel van waarde zijn voor welk elftal dan ook, maar dat zal hij toch in de defensieve rollen moeten zoeken. Dat klinkt in zijn oren schijnbaar alsof hem wordt gevraagd om poep te scheppen uit het riool, maar er zijn spelers groot geworden met deze bezigheid. Het begint echter met te weten wat je kàn, en vooral wat je niet kunt. Riquelme een vrije rol laten met dodelijke assists om zelf de bal de sloot in te raggen is niet de manier.
Dan wordt het een beetje sneu.

copyright by © judge