terug_naar_homepage
login_linkspoot
Huiswaarts

De wijn is goed.

Aan een tafel zitten Leonard Cohen en Johan Cruijff. Het is namiddag en de zon keert huiswaarts.

Wat is het eigenlijk het belangrijkste in het leven? vraagt de dichter.
Authenticiteit, zegt Cruijff. Je moet dicht bij jezelf blijven. Het klinkt logisch, maar weinig mensen slagen erin. Kinderen en dieren voelen wanneer iemand echt is. Volwassenen laten zich leiden door macht en geld.

Met de mensen, de fans, kon ik altijd uitstekend overweg. Die puurheid was ook bij hen aanwezig. En als trainer heb ik nooit moeite met spelers gehad. Nooit. Ik sprak hun taal. Het was de taal van de bestuurders, de bobo’s, die ik moest leren verstaan. Maar je kunt niet alle talen spreken.

Wat is volgens jou het belangrijkste?
Liefde, zegt Cohen. Liefde. Hij kijkt naar de zee.
Heb je altijd liefde gekend? vraagt Cruijff.
Nee, zegt de zanger. Maar ik weet wat liefde inhoudt. Ik snap dat verlangen een voorwaarde is voor liefde en ik snap dat herinneringen vatbaar voor manipulatie zijn. Een merkwaardige en ook wel gevaarlijke combinatie. Ik heb veel mensen verdriet gedaan in mijn leven.

Nadat het een tijdje stil is geweest gaat Cohen verder: Misschien is authenticiteit wel een voorwaarde voor echte liefde, en is dat de reden dat zoveel mensen er moeite mee hebben.

Er is nog iets, zegt Cruijff. De proeve van bekwaamheid als het gaat om waarachtigheid vindt plaats in een crisis. Dan moeten mensen kiezen. Je moet de kracht van de liefde nooit toetsen in mooie tijden.
Kuddegedrag komt voort uit een gebrek aan authenticiteit. Daarom is iedereen zo aan het schreeuwen. Alles wat zwak en bevreesd is, voelt zich genoodzaakt om op te scheppen. Dat las ik ooit in een boek.

Mooi dat je dat opmerkt, zegt Cohen. Ik zat niet meer op die lange concerten te wachten. Maar het werd schitterend. Ik voelde de dankbaarheid en de oprechtheid van de mensen. Het was voor mij het bewijs dat alles een bestemming heeft in het leven. Dat liefde bestaat. In een slechte tijd openbaarde zij zich.

Zo werkt geluk, zegt Cruijff. Het is een misvatting dat je het na kunt streven. Het overkomt je.

Cohen schenkt bij.
Je moet ‘m een polsslag draaien, zegt Cruijff. Anders mors je.

Beide mannen lachen.

copyright by © giro