terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

klankbord

Klankborden met Johan Cruijff, hoe werkt dat?
Door de jaren heen hebben vele mensen binnen en buiten de voetballerij aan Johan om wijsheid gevraagd. Zij kregen onderstaande bloemlezing van antwoorden te verhapstukken:

Ik maak eigenlijk zelden fouten, want ik heb moeite me te vergissen.
Als je één goal meer maakt dan de ander, dan win je.
Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.
Als je op balbezit speelt, hoef je niet te verdedigen, want er is maar één bal.
Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat.
Ervaring. Dat heb je of dat heb je niet.
Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen want anders zou ik het niet doen.
Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. Lijkt me logisch.
Ik neem altijd zélf de beslissingen. Dus als ze bij Ajax tegen me zeggen: Je bent te oud, dan zeg ik: Dat beslis jij niet, dat beslis ik.
Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.
Volgens mij komt in mijn werkwijze de kern van het spel tot uiting.
Wat heb je nou liever? Één goed 11-tal of 11 goede 1-tallen?
Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd.

En dan heet je Rik van den Boog en zit je als directeur van Ajax in de klankbordgroep Technische Zaken met Johan Cruijff als sparringpartner.
Welke vragen ga je stellen?
Over welke zaken wil je met Cruijff van gedachten wisselen?
Je vraagt wat, je doet een voorzetje en Johan kopt m binnen.
En dan?
Dan kun je toch gewoon weer gaan?
Of denk je als Rik van den Boog zijnde dat er nog marge is? Ruimte voor jouw afwijkende insteek? Jouw andere visie? Cruijff gaf ooit amateurbiljartkanon en buitencategorie rechtsbuiten Tscheu la Ling adviezen over hoe hij zijn keu moest vasthouden. Hij kon de keu in zijn reet steken was het welluidende antwoord van Ling.
Dat moet je dùrven, ingaan tegen Cruijff.
Bij Feyenoord, in zijn laatste jaar als speler, kreeg Cruijff voor de leut een zelfverzonnen, samengesteld woord voorgeschoteld door de lolbroek Mario Been, met de vraag of hij de betekenis van dit woord wist. U raadt het al, Cruijff kende het woord en bleef bij hoog en laag beweren dat het woord bestond.

Cruijff kennende heeft hij Michael Schumacher geadviseerd om de bochten anders in te snijden, heeft ongetwijfeld de swing van Tiger Woods verbeterd, de backhand van Roger Federer aangescherpt en het paard van Anky van Grunsven springles gegeven.
Cruijff weet van alles wat, en dan kom jij, als Rik van den Boog, met vragen over voetbal. Alleen wil je, als Rik van den Boog zijnde, niet een voorzetje geven zodat Johan m binnenkopt, maar denk je slim te zijn en wil je alleen een een-tweetje aangaan. Prima, zegt Johan, en hij zet je, in de optiek van Johan, vrij voor de keeper. Als je m binnenschiet heb je je logische werk gedaan, het werk van Cruijff. Schiet je m naast, tegen de paal, de keeper of over, wat dan? Binnen het denkraam van Cruijff heb je dan iets niet goed gedaan. Dan kun je lullen als Brugman, maar Brugman heeft nooit met Cruijff gewedijverd om de titel Lullen. Dit spreekwoord kan gerust van een nieuw jasje worden voorzien, want ik ben van mening dat Brugman huilend naar zijn moeder was gerend na een uurtje oreren met Johan. Dit geheel terzijde natuurlijk.

Het is wachten op de eerste flater van Van den Boog, de aanschaf van een speler die Cruijff niet ziet zitten, de contractverlenging van een bankzitter, de promotie van een jeugdtrainer of de verandering van wasverzachter. Je eigen ding doen, dat is alleen aan Johan. En Cruijff klem zetten door zijn naam te verbinden aan jouw blunder lijkt mij ook niet verstandig, want Johan heeft zo zijn eigen oplossingen voor gekonkel:

In de roemrijke jaren 70 wilde coach Rinus Michels ooit over de rug van Cruijff een statement maken naar de groep. Hij wilde Cruijff wegens een akkefietje schorsen voor een wedstrijd, niet geheel toevallig tegen laagvlieger Go Ahead Eagles, omdat deze wedstrijd ook zonder Johan nog wel gewonnen zou worden. Cruijff repliceerde Michels als volgt: prima als je mij wilt schorsen (en zo de Grote Jongen uithangen naar de spelers), maar dan kies ik zelf ook nog drie wedstrijden waarin ik mezelf schors. En die zijn niet tegen klein grut zoals de Eagles.
Michels koos eieren voor zijn geld.

Hoe langer je over de klankbordconstructie nadenkt, des te meer staat Rik van den Boog buitenspel.
Buitenspel, dat is een tactiek voor aanvallend ingestelde ploegen.
Het is Cruijff weer gelukt.
Gelukkig maar, voor Ajax.

 

copyright by © judge