terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

zagen

ie ie ie.
Marco van Basten maakt een zaaggebaar op de rand van de tafel en zegt tegen Ruud Gullit: het klinkt toch als zágen.

Gullit en Van Basten zijn de analisten in dienst van Veronica en geven hun professionele mening over de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Duitsland. Die Mannschaft heeft net gehakt gemaakt van Oranje (3-0) en een zorgelijke wansmaak blijft in de mond van de gemiddelde supporter hangen. Zo ook bij de twee Europees Kampioenen van 1988, twee iconen als verpersoonlijking van de enige keer dat potentie, verwachtingspatroon en praktijk uitmondde in zilverwerk.
Zo analiseren de ex-vedettes ook: ze nemen geen blad voor de mond, ze schuwen de zaag niet en noemen man en paard.

ie ie ie.

Het geluidje dat Marco maakte naar aanleiding van de eerste analyse van Ruud is veelbetekenend; Ruud begint zijn betoog met de opmerking dat hij niet wil gaan zagen en vervolgens rept hij woorden als ontluisterend en onthutsend slecht.
Ruud heeft gelijk.
ie ie ie.
Marco neemt de zaag over: als het voorin niet lukt, dan ga je achterin op zéker, dan ga je de schade beperken. Dat deden of konden ze niet, ondanks dat zij wèl in hun normale samenstelling speelden (op Braafheid na, die de geblesseerde Erik Pieters verving. Dit deed hij overigens zó slecht, dat de door de kenners als beperkt betitelde Pieters als een Maldini beschouwd mag worden, maar dit terzijde:MH). Het blok (Mathijsen, Heitinga, Van Bommel, Strootman/De Jong) wist geen enkel moment de regie over de wedstrijd te nemen en werd keer op keer overlopen door een speels Duitsland. Natuurlijk miste Oranje enkele creatieve spelers (Van der Vaart, Van Persie, Affelay, Robben), maar dan moet je anders gaan spelen als het niet lukt om een doelpunt te forceren.

Het waren woorden van gelijke strekking die Van Basten uitte, maar de boodschap was niet minder duidelijk: hij en Gullit zijn gelouterd in de Italiaanse Serie A, toen de sterkste competitie ter wereld, en weten als geen ander dat het niet altijd feest kan zijn. Dan tapte de ploeg van toen uit een ander vaatje, namen àndere spelers het stokje over.
Niemand nam het stokje over van de tegen zichzelf voetballende Sneijder. De kleine patron van Oranje was een roepende in de woestijn. Hij moest (godbetere) de bal telkens naar Ryan Babel spelen, de enige die zich nog druk maakte om er wat van te maken. Dat er niets uitkwam, wist Sneijder ook, maar ja, hijzelf kon ook geen potten breken. Sneijder bleef volharden in net-niet voetbal, maar niemand nam het stokje over.
Ook de veteraan Van Bommel niet. De aanvoerder gaf niet thuis. Na afloop van de wedstrijd hoorden we waarom: hij was van mening dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren, dat het telkens een dubbeltje op zijn kant was, dat Oranje net zo goed had kunnen scoren, maar dit net niet deed.

Van Basten krabte zich achter de oren na het horen van dit buitenaards gezever. Hij begreep er niets van wat Bommel net had gezegd. Jij hebt de wedstrijd toch ook gezien, Jan Joost? De anchorman hield zich wijselijk op de vlakte en kaatste terug als  Stefan Petterson in zijn beste jaren. Gullit viel de superspits van weleer bij: we hebben allemaal kunnen zien dat het niet best was, afgetroefd op alle fronten. Ruud begreep dat het voor Van Bommel moeilijk moest zijn om toe te geven dat je net een 3-0 oorwassing hebt ondergaan, gezien de hosanna-stemming van de afgelopen jaren.
Marco had minder begrip. Met begrip koop je niets. Voor Van Basten, een liefhebber pur sang, hoeft het niet altijd champagne en kaviaar te zijn, met een Schültenbrau en een gehaktstaaf worden dorst en honger ook gelest en gestild. Dat maakt Van Basten de topanalist die hij is: hij combineert de Schoonheid van zijn Ajax-jaren moeiteloos met Harde Zakelijkheid van zijn era bij AC Milan.
Daarom was zijn eindconclusie ook zo pijnlijk, toen de uitzending ten einde liep en de laatste vraag werd gesteld: hoe moeten we dit nu zien in de aanloop naar de EK?
Marco antwoordde: misschien is het beste er wel vanaf bij dit Oranje.

Ik weet zeker dat Ruud, buiten beeld, naar Jan Joost een gebaar heeft gemaakt dat zich in geluid laat vertalen als:

ie ie ie.

copyright by © judge