terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

glad ijs

Alcohol en verkeer, een ongeluk verder en de goegemeente loopt uit met hooivorken om de dader te lynchen.
Theo Janssen kan er over meepraten.

Theo drinkt ergens wat pilsjes méér dan de toegestane hoeveelheid en stapt vervolgens in zijn auto om huiswaarts te keren. Kevin Moeliker, zijn vriend, stapt in aan passagierszijde. Enkele kilometers verderop vliegt Theo uit de bocht en de auto slaat over de kop. Theo stapt gebutst en gehavend uit het wrak, zijn vriend Kevin moet echter uitgezaagd worden. Kevin belandt in een coma, loopt een hersenbeschadiging op en als we Hans Kraaij jr. mogen geloven zal hij niet meer terugkeren onder de lat bij FC Lienden. Ook zijn maatschappelijke loopbaan staat op losse schroeven.
Vreselijk.
Je gunt het niemand.
Sterkte Kevin en zijn naaste omgeving.

Ongelukken gebeuren, iedere dag weer.
Er zijn ongelukken die zomaar gebeuren: een klapband op de snelweg, een kind valt van zijn fiets, je mist een treetje tijdens het ramen lappen, je stapt uit bad en glijdt uit. Niemand is schuldig, maar de ellende slaat toe.
Er zijn ook ongelukken die wel degelijk de schuld toewijzen. Zo ben je als automobilist sowieso voor 100 procent schuldig aan een ongeluk als je een fietser of voetganger aanrijdt. Sowieso dus, alleen maar omdat jij in een auto zit en de ander niet. Met zwaar procederen en nietsontziende moddergooierij lukt het jouw gehaaide advocaat wellicht om de helft van de schuld bij de tegenpartij te krijgen, maar bij jou ligt de bewijslast. Dat de fietser straalbezopen op zijn fiets over het trottoir in tegengestelde richting gewoon een kruising oversteekt, terwijl jij stilstaand voor de haaietanden slechts als obstakel fungeert maakt niet uit. Pech gehad, de schuld ligt bij jou.
Theo Janssen stapte dus met een paar slokken teveel op achter het stuur van zijn auto. Niet slim en verboden volgens de wet. Theo was dus al in overtreding. Naast hem stapt Kevin Moeliker in. Kevin weet, of mag in ieder geval aannemen, dat Theo wat te diep in het glaasje heeft gekeken. Het zijn tenslotte vrienden van elkaar en de kans bestaat dat Kevin wel eerder naast Theo heeft plaatsgenomen, terwijl Theo niet alleen maar Spa rood had gedronken. Kevin weet dus dondersgoed dat de bestuurder alcohol op heeft, maar dat weerhoudt Kevin niet om toch in te stappen. Het is namelijk wel lekker makkelijk als een ander rijdt, anders moet je een taxi bellen en dat is ook een gedoe.
Nu wordt de column mogelijk wat stekelig, dus als U al voelt waar ik naartoe wilt kunt U nu nog stoppen met verder lezen ...

Kevin Moeliker is op zijn minst medeplichtig aan het ongeval.
Kevin wist of behoorde te weten dat zijn vriend Theo wel van een pilsje houdt. Heel Néderland weet dat Theo Janssen niet tuft in een biertje, dus mogen we de vorige zin wel als een vaststaand feit inbrengen.
Op het moment dat Theo aangeeft dat hij achter het stuur zal gaan kruipen (misschien wel letterlijk) heeft Kevin Moeliker de keuze: stap ik in naast Theo, terwijl ik weet dat Theo meer dan twéé pilsjes op heeft? Of zeg ik nee tegen dit makkelijke ritje naar huis? En zeg ik bovendien nee tegen Theo, neem ik hem zijn autosleutels af en zorg ik ervoor dat mijn vriend Theo niet met alcohol op achter het stuur kruipt?
Dit zijn op zijn minst interessante vragen, maar die hoor je niet op televisie als het persoonlijke drama van Kevin Moeliker de revue passeert. Dan is Theo Janssen de bad guy en moet hij hangen.
Theo heeft gehangen voor zijn daden, heeft ook geen lulsmoes opgehangen zoals ooit Marco Bakker deed. Die zat zo blauw als een tientje achter het stuur en reed in een parkeergarage een voetganger dood. Volgens Marco zat zijn cruise control vast.
Theo heeft gelukkig ook geen onschuldige slachtoffers gemaakt, want dan had hij inderdaad ècht mogen hangen. De inzittenden in zijn auto zijn allemaal zo medeschuldig als wat, maar dat is geen constatering waar je vrienden mee maakt.
Dat merkt Theo nu ook.
Vriendschap wordt troebel als er knaken in het spel komen.
En dat is het nu geworden, een spel. Een spel van advocaten, van regeltjes, van blameshifting, van Ich habe es nie gewüßt, van emotionele chantage, van de publieke opinie. Kevin Moeliker moet zijn voormalige vriend en stapmaatje nu gaan beschuldigen van onrechtmatig gedrag, hij moet Theo aanwijzen als de veroorzaker van zijn hersenbeschadiging en de toekomstige inkomstenderving. Smartegeld moet er over de brug gaan komen.
De vriendschap is als sneeuw voor de zon verdwenen, verdampt als een pilsje op een warm terras.
Glaasje op, laat je rijden.
Dat heeft Kevin goed begrepen.
Laat iemand anders maar rijden, dan is die de lul als we worden gepakt.

Theo Janssen als de bob, dan is er al een hersenbeschadiging aanwezig geweest voordat de auto over de kop sloeg.

 

copyright by © judge