terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

WK 2006 (gekkenhuis)

Er is door de uitschakeling van Oranje wat ruimte en tijd gekomen om wat voorzichtige analyses los te laten op de prestaties van het team Van Basten.
Allereerst het gelul dat het voor een bondscoach moeilijk is om de spaarzame keren dat alle internationals samen trainen en een wedstrijd spelen, allerhande tactisch vernuft in een elftal te brengen. Klopt als een bus, een clubcoach beschikt iedere dag over zijn spelers en kan dus dieper op de zaken ingaan, aan de andere kant geldt het probleem voor elke bondscoach. Ook Pekerman, Scolari, Parreira, Hiddink en zelfs Beenhakker hebben spelers bij clubs rondlopen, dus die klacht is geen extra nadeel voor Oranje.
Dan kom je gelijk bij het tweede aspect, namelijk wáár besteed je de geringe beschikbare tijd aan? Spelpatronen, veldbezetting bij balbezit en verlies, omschakeling, ach ik noem maar enkele voetbaltermen. Ook dode spelmomenten als een vrije trap en een corner staan doorgaans op de agenda, de strafschoppenseries krijgen ook nog wat aandacht en dan lijkt mij dat je al tijd tekort komt, gezien de hoeveelheid arbeid die maximaal per dag verricht kan worden. Nu leek Van Basten met een noviteit te komen, de details waar Cruijff ook altijd prachtig over kan uitweiden, de inworp.
De inworp.
Ik peins me een ongeluk om het door ons leken blijkbaar logisch over het hoofd geziene enorme voordeel dat een goed genomen inworp kan opleveren, in te zien. Bij mijn weten hebben wij geen jongens die de bal even lachend dertig meter strak voor de pot kunnen gooien, maar dat was ook niet het geval. Het ging om een tactische benadering, een voorbeweging, een bijsluitende derde man, er was een schoolbord vol pijlen voor nodig om de bal weer in het spel te brengen. Als ik mijn cynisme laat varen kijk ik de film van de prestaties van Oranje in mijn geheugen terug. Ik zie geen bijzondere inworp, ik zie geen prachtige combinatie ontvouwen nadat de bal in de voeten, desnoods knie, borst of ander voetballegaal lichaamsdeel, is geworpen. Ik zie niets terug van de tijd die door Van Basten is gestoken in het detail ingooien. Mijns inziens had hij, klagend over de spaarzame uurtjes die een bondscoach heeft met zijn selectie, elke minuut die hij heeft gespendeerd aan de tactiek van de inworp beter kunnen besteden. Aanvallen bijvoorbeeld, nu niet echt een element dat er bij Oranje ingebakken leek. Sterker nog, de natuurlijke drang van Nederlandse voetballers om de aanval te zoeken (en ook te vinden), leek alleen toegestaan aan de voorste linie, de rest van de spelers werd begrensd. Het grootste deel van het elftal was permanent bezig met de omschakeling naar balverlies, sterker nog, ze schakelden alvast om, zodat ze in ieder geval op tijd waren.
De keuzes voor een uitgebalanceerde selectie, zeker na afloop van de massale veldslag (Van Hanegem heeft gelijk, er was eigenlijk maar één keiharde overtreding, de schop van Bouhlarouz op Christiano Ronaldo, waarmee de oorlog werd verklaard aan de meesters van het geniepige, het bloed onder de nagels vandaan halende Portugal), baren nogal opzien. Van Basten sprak in een interview voorafgaand aan het WK over jongens die nu man moeten worden. Van het kaliber mannen stond de achterhoede wel zijn mannetje, maar juist op het middenveld, de graadmeter voor voorspellers van een uitslag, beschikte Oranje slechts over twee kerels, waarvan er eentje te oud was voor een voortdurende wervelstorm (Cocu), terwijl de andere nooit zijn eigen spel mocht spelen, ingekapseld door opdrachten en elke actie op het vinkentouw balancerend of de bondscoach zijn goedkeuring zou geven (Van Bommel). Sneijder, Van der Vaart, Maduro, jongetjes die net komen kijken, zeker als de Grote Jongens de achterbakse trucendoos tevoorschijn halen, moesten op het moment supreme de kastanjes uit het vuur halen.

Volgens Johan Cruijff heeft het team in opbouw maximaal gepresteerd. Wat is dit nu voor lariekoek? Als hij zijn vriendje Van Basten niet durft aan te pakken op de resultaten gaat hij zich maar weer in een rookgordijn verhullen. Als ik de NOS was zou ik zijn ongetwijfeld royale gage voor zijn analyses terug eisen, want Cruijff heeft last van belangenverstrengeling. Enerzijds laat hij zich graag feteren als het immer kritische alziend oog, maar aan de andere kant wil hij zij protegé niet afvallen.

Daarom is het met name voor een jonge knul als Wesley Sneijder een heel leerzaam toernooi geweest. Hij zal hierdoor alleen maar beter worden. Dus richting 2008 weer een pluspunt. (bron: column Johan Cruijff)

Ik ben óf nog steeds niet uit mijn enorme kater, óf ik ben het spoor volledig bijster! Het wereldkampioenschap voetbal dat eenmaal in de vier jaar wordt gehouden is blijkbaar een toernooitje dat leerzaam is voor spelertjes die blijkbaar worden opgeleid via de KNVB, klasje Oranje. Sterker nog, blijkbaar is het wereldkampioenschap voetbal een opstapje naar het Echte Grote Doel, het EK 2008? Steek die EK-titels allemaal in je togus voor één luizige wereldbeker, of snap ik het allemaal niet meer? Ook Van Basten doet een duitje in het zakje van de ongelooflijke bullshit:

Drie dagen na de uitschakeling van het Nederlands elftal op het WK heeft Marco van Basten teruggeblikt op het toernooi in Duitsland. De bondscoach van Oranje zag dat zijn ploeg wel wilde maar op teveel tegenstand stuitte.

Helaas hebben we niet dat dominante spel gespeeld, dat we wilden spelen, vertelde Van Basten op de persconferentie. Simpelweg omdat je op een WK goede tegenstanders treft. Zij hebben ons naar achteren gedwongen. De wil was er wel, maar je moet ook de realiteit niet uit het oog verliezen. (bron: www.vi.nl)

Gutnogantoe, er doen tegenstanders mee aan een WK! Maar dàt hadden we niet voorzien! En die gasten willen niet eens meewerken aan onze dominante, aanvallende intenties!
Wie schrijft deze teksten? Verzint Marco ze zelf of heeft Kees Jansma een spindoctor ingehuurd? En op basis van een slechte prestatie op een wereldkampioenschap, in combinatie met dit soort verbaal broddelwerk meent de directeur Betaald Voetbal, de heer Henk Kesler, dat het een uitstekend idee is om Van Basten alvast tot en met het WK in 2010 vast te leggen?

Ik kan alleen maar reageren op wat ik lees, zie en hoor, meer niet. Waar is het journaille dat eens een keertje dóórvraagt? Het kan toch niet zo zijn dat iemand in een Nederland vertegenwoordigende ambassadeursfunctie maar zo kan wegkomen met opmerkingen van een halve gare? Nederland staat in het buitenland al bekend als het Sodom en Gomorra omtrent drugs en prostitutie, bij ons kun je gewoon een partij voor de pedofielen oprichten, kunnen we dan op zijn minst er voor zorgen dat ons nationale erfgoed op sportgebied, de Hollandse Voetbalschool, buiten onze landsgrenzen nog als hoogwaardig wordt beschouwd? En niet als een boevenbende die grossiert in gele en rode kaarten? Of als een laf counterende voetbalnatie?

Ik wacht af, maar ondertussen word ik langzaam gek.

 

copyright by © judge