terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

Hoe gaat het nu met ... Henk ten Cate

Berichtgeving op 6 februari 2011:
Umm Salal heeft Henk ten Cate op straat gezet. De club uit Qatar besloot de trainer van Mario Melchiot en Gabri te ontslaan vanwege de teleurstellende resultaten dit seizoen.
Deze jaargang verzamelde Umm Salal onder leiding van Ten Cate slechts tien punten uit twaalf competitiewedstrijden, waardoor het de negende plaats bezet in de Qatar Stars League. (de Qatar Stars League heeft 12 clubs; red.)

Ik was eigenlijk wel benieuwd hoe het ging met de trainer die het enkeltje Moneytrain introduceerde, de ongeschreven clausule dat je een contract tussentijds eenzijdig kunt opzeggen omdat

a) de naar jouw diensten lonkende club groter is dan je huidige broodheer ( 2-voudig Europacup II winnaar Chelsea was volgens Ten Cate groter dan 4-voudig Europacup I winnaar Ajax), of
b) je meer poen elders kunt verdienen, of
c) verzin zelf een leuk klinkende lulreden

( de leukste inzender van optie c) mag het onderwerp bepalen van een komende column of cartoon; red.).


Henk ten Cate zat het afgelopen jaar in de zandbak van het Midden-Oosten. Tussen 6 februari 2011 en 8 februari 2010 verscheen het onderstaande in de media:

8 februari 2010:
Henk ten Cate gaat aan de slag in Dubai. De 55-jarige oefenmeester maakt het seizoen af bij Al Ahly. Op 8 december 2009 werd hij ontslagen bij Panathinaikos. De Amsterdammer heeft er nu dus voor gekozen voor drieëneenhalve maand aan de slag te gaan bij Al Ahly.

11 maart 2010:
Al Ahli kan op zoek naar een nieuwe trainer. Henk ten Cate leverde zijn contract in na de beschamende wedstrijd tegen Al Sadd. Ten Cate trad begin februari in dienst bij Al Ahli. Na ruim een maand is de samenwerking met de club uit Dubai alweer ten einde.

12 april 2010:
Een maand na zijn vertrek bij Al Ahli heeft Henk ten Cate weer een nieuwe club. De 55-jarige oefenmeester is komend seizoen trainer van Umm-Salal uit Qatar. De club bereikte in 2009 nog de halve finale van de Aziatische Champions League.

En zo kan het snel gaan.
Henk ten Cate mat zichzelf bij de aanstelling bij Ajax in 2006 een te groot paar schoenen aan en ging er vervolgens naast lopen. Tot Ajax kwam was Ten Cate een eredivisietrainer die behoorlijk voetbal op de mat liet leggen door Sparta, Vitesse en NAC. Als assistent bij FC Barcelona glibberde hij tussen sterspelers en hoofdtrainer Frank Rijkaard. Het eclatante succes van Barça wist Ten Cate handig op eigen conto bij te schrijven en Ajax liet zich inpakken door de mooie verkooppraatjes.
Het ging niet helemaal crescendo bij Ajax, tweemaal strandde de recordkampioen in de voorrondes van de Champions League en in zijn eerste seizoen miste Ten Cate met Ajax op één doelpunt na het landskampioenschap. Voor wie het niet meer helder op het netvlies heeft staan: Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar schoot in dat seizoen de vijandelijke doelen helemaal lek (36 goals in 51 wedstrijden), maar omdat Ten Cate vond dat Huntelaar wat méér moest méévoetballen (lees: zich uit de punt van de aanval laten zakken om een lullige kaats met de opkomende klompvoet Jaap Stam aan te gaan) scoorde Klaas-Jan enkele weken wat minder. Nadat hij weer terug in de diepe spits werd geposteerd kwamen ook de doelpunten weer, maar dus op het eind van de rit ééntje te weinig.)
Het tweede seizoen (2007/2008) was net begonnen of er bleek een trein langs Huize Ten Cate te komen. Een trein die volgens hem maar eenmaal in je leven langskomt. Chelsea had contact gelegd met Ten Cate, iets dat hij met droge ogen bij hoog en laag ontkende, ondanks dat hij op televisie werd geconfronteerd met plaats en datum. Liegen is ook een vak, technisch directeur Martin van Geel werd door Ten Cate weggezet als iemand die indianenverhalen de wereld in hielp, maar kort daarna was Ten Cate wèl naar Chelsea vertrokken. Voor een ongetwijfeld genant salaris ging hij de pillonnen plaatsen op het trainingsveld van Chelsea, het miljoenenspeeltje van eigenaar Roman Abramovich.
Toen de hoofdtrainer Avram Grant zijn congé kreeg was het snel gedaan met de hulptrainer. Eind mei 2008 kon ook Ten Cate naar een andere job uitkijken.
Begin juni 2008 begon Ten Cate zijn (niet toevallig wederom) lucratieve betrekking als hoofdcoach van het Griekse Panathinaikos. En 18 maanden later werd het tijd om geld te scheppen in Dubai.

Henk ten Cate bewandelt een carrièrepad dat wel meer trainers met een latent minderwaardigheidscomplex begaan. Ze ontpoppen zich bij modale eredivisieclubs tot prima trainers, krijgen een kans bij een topclub en dan gaat het mis. Het leuke, frisse spel dat zij hun ploegen lieten spelen is bij de topclub opeens naief en de angst sluipt er snel in. Het indekken begint en voor je het weet speelt Ajax voor een plek bij de eerste vijf (Co Adriaanse bij Ajax) of is Dynamo Zagreb een grote club (Ten Cate voorafgaand aan de CL-voorrondewedstrijd van Ajax).
Ontslag volgt (Adriaanse) of een vluchtroute biedt zich aan (Ten Cate naar Chelsea) en dan rest er nog maar één ding om het gekwetse ego van zalving te voorzien: veel geld verdienen.
De ziel wordt verkocht en men schroomt niet eens meer om te spreken over een uitdaging in Dubai, dat het voetballende niveau heel behoorlijk is in Qatar.
Geld tellen in een bad met gouden kranen in een 7-sterren resort in een oliestaat is de belangrijkste bezigheid geworden, naast wekelijks de opstelling doornemen met de sjeik.

Dus U wilt Uw neef Mustafa op linksbuiten?
Prima, als U hier even wilt tekenen voor de afkoopsom.

copyright by © judge