terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

zoek de verschillen

Dinsdagavond trapte FC Twente voor het eerst in haar bestaan af in de Champions League.
Tegen Internationale uit Milaan.
Afgelopen seizoen de winnaar van de Champions League.
Dat was dus nog maar 3,5 maanden geleden.
Bij Inter is geen speler vertrokken, alleen de trainer.
Bij FC Twente is niet alleen de trainer vertrokken, maar ook spelbepalende gezichten als Kenneth Perez, Cheik Tioté, Ronnie Stam en Blaise NKufo.
FC Twente kwam op 0-1 achterstand, daarna op 2-1 voorsprong en sloot uiteindelijk haar debuut in het kampioenenbal af met een klinkende 2-2 puntendeling.
Tegen de huidige kampioen van Europa.

Woensdagavond trapte Ajax voor het eerst sinds 2005 weer af in de Champions League.
Tegen Real uit Madrid.
Afgelopen seizoen gestrand in de achtste finales van de Champions League.
Bij Real Madrid zijn Angel di Maria, en de meest opvallende Duitsers van het afgelopen WK, Özil en Khedira, aangetrokken. Van der Vaart en Raùl zijn weg. De nieuwe trainer heet José Mourinho.
Inderdaad, die van Inter.
Bij Ajax is Dennis Rommedahl vertrokken, meest opvallende nieuweling bij de Amsterdammers is topschutter Mounir el Hamdaoui.
Ajax verloor kansloos met 2-0 van Real Madrid.

De beide coaches na afloop van hun debuut in de Champions League.
Michel Preudhomme, trainer van de Tukkers: we hadden kùnnen, nee eigenlijk moéten winnen. Eén punt is oké, drie punten was beter geweest.
Martin Jol, trainer van de voormalige Godenzonen: we waren kansloos. Het was mannen tegen jongens. Ik neem de spelers niet eens wat kwalijk. Ik ben blij dat we niet afgeslacht zijn.

Ik kan mij nog herinneren dat Jol over de spannende eindstrijd om de landstitel tussen Ajax en Twente het volgende zei: bij FC TWente zijn ze niet gewend om om de titel te spelen. Dit kan hen mogelijk nog opbreken, de druk kan te groot worden. Ajax is dit gewend en weet wat het te doen staat.
FC Twente bezweek niet onder de druk en werd overtuigend landskampioen. Ajax had het volgens Jol ook super gedaan: in ieder ander land word je met meer dan 100 doelpunten kampioen, alleen dit keer in Nederland niet.
FC Twente werd afgeschilderd als een provincieclub die maar heel gauw haar eenmalige succes moest gaan vieren voordat De Grote Jongens het roer weer zouden overnemen. Het was eigenlijk zonde van de stek in de Champions League, daar hadden de Tukkers natuurlijk he-le-maal niets te zoeken.

Uit onverwachtte hoek kwam steun: Johan Cruijff zag kansen voor FC Twente en stak dit niet onder stoelen of banken. Hij wijdde een deel van zijn wekelijkse column in de Telegraaf aan de debuterende landskampioen:

(...) Voetballend schat ik de Twentenaren zelfs hoger in dan Inter (...) Twente moet gewoon doen waar het goed in is. Dat kan alleen als de ploeg zonder complex speelt. (...) In dat geval creëert Twente altijd kansen, terwijl Inter juist moeilijk tot scoren komt. Ik verwacht in Enschede daarom een rare wedstrijd. Legt Twente zichzelf te veel druk op, dan kan het zomaar met 3-0 verliezen. Maar weet de ploeg dat te voorkomen, dan sluit ik een overwinning niet uit.

Was getekend, de Maëstro zelf.

Ik heb zelden zo n groot gat gezien tussen de prestatie van Twente en die van Ajax. Ajax als schutterende pubertjes, de Tukkers als volwassen routiniers. Ajax had niet eens een gameplan, het deed maar wat. FC Twente speelde zoals ze graag speelt, bal in de voeten, prima veldbezetting. Bij FC Twente speelde de van AGOVV overgekomen Chakli tegen de met meer dan 700 officiële wedstrijden in de Serie-A gepokte aanvoerder Javier Zanetti. Moest Wout Brama de gelauwerde Wesley Sneijder kaltstellen en kon Peter Wisgerhof aan de bak tegen topschutter Diego Milito.
De druk kon maar zo te groot worden, zou Martin Jol kunnen schamperen.
Zelf kon hij blijkbaar niets zinnigs meegeven aan zijn spelers, behalve dat ze mogelijk een hoop zouden kunnen leren.
Leren àfgaan.
Ajax is lichtjaren verwijderd van haar glorietijden. Tot op heden verbloemt Luis Suarez alles, maar dan ook àlles. Zolang òòk Jol mag kloten en een papzak als Mido mag binnenhalen, kleuters als Anita de basis bevolken en Eriksen het Grootste Talent is van Ajax (hij heeft alleen de eerste 8 minuten van zijn debuut in de Ajax hoofdmacht aardig gespeeld) moeten we blij zijn met de provinciale afvaardigingen in Europa.
Jol schaamde zich niet eens na afloop, hij kreeg een kusje van Mourinho voor de moeite van het op komen dagen.
Dit was de man die vorige week nog op een foto stond met Ferguson, Ancelotti, Mourinho, Wenger, Van Gaal, kortom de trainers van het Elite Club Coaches Forum van de UEFA.
Het enige elite aan Ajax is nog haar passe-partout prijzen voor de Champions League.
Schaamte, dat kennen ze niet in Amsterdam.

 

 

 

 

copyright by © judge