terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

reprimande

Dat was toch wel een immens sneue vertoning, twee volwassen mannen van middelbare leeftijd die een beroepsgenoot van eenzelfde leeftijd een excuus komen afdwingen. Je zal maar Jan Reker heten en zo je dag invulling moeten geven, dan is het einde toch niet ver meer? En dan ook nog geflankeerd door Foppe de Haan, een gepensioneerde semi-allochtoon met extremistisch-fundamentalistische opvattingen over taal en volk. Het Friese dan wel, maar toch.

Waar ging dit over? Trainer Louis van Gaal van AZ had tijdens zijn schnabbel bij SBS al meerdere malen zijn ongezouten commentaar gegeven op de verrichtingen van het Nederlands elftal. Zo ernstig was dit allemaal niet, half Nederland raakte iedere interland steevast in een depressie, dus op onwaarheden kon Van Gaal niet vaak worden betrapt en ongezouten is het enige commentaar dat hout snijdt. Al met al deed Van Gaal niet mee in de polonaise van het positivisme en dat werd hem door bondscoach Van Basten niet in dank afgenomen. Blijkbaar was het interview dat Van Gaal onlangs in Sportweek gaf de bekende druppel. Van Basten reageerde giftig en op de man, kreeg bijval van generatiegenoten Ronald Koeman en Rijkaard, terwijl ook Hiddink zich voor het fatsoenskarretje liet spannen. Bottom line: Van Gaal had dit allemaal niet mogen doen.

Het is in de trainerswereld, volgens de belangenvereniging CBV (Coaches Betaald Voetbal) althans, not done om je uit te laten over de verrichtingen van de elftallen van andere trainers. Het schijnt dat deze regel is opgenomen in de statuten van de CBV, nota bene opgesteld door Van Gaal zelf! Hoe saillant kunnen details zijn, nietwaar? Van Gaal had dus beter moeten weten volgens de CBV (en volgens zichzelf) en moest dus even op de vingers worden getikt. Nu is het vreemd dat Foppe zich wèl uitlatingen permitteert over het keuzebeleid van de bondscoach (Van Basten had Huntelaar mee moeten nemen naar het WK), al was het dan op de Al-Jazeera zender van Friesland, compleet in dat koeterwaals van het Fries, maar Van Gaal mag dat dus niet. Ronald Koeman zat tijdens het EK 2004 volgevreten aan tafel bij Barend en Van Dorp om zijn met wijn gelardeerde mening over de toenmalige keuzeheer van Oranje, Dick Advocaat te ventileren. Koeman was toen trainer van Ajax, maar dat was hij in de gauwigheid maar even vergeten. Ook Hiddink heeft zijn inzichten over de prestaties van Oranje door de jaren heen in de media prijsgegeven, maar formuleert zich wat meer geslepen. Aalglad is de betere term. Foppe, Ronald en Guus, maar ook de trainer van VVV en Cambuur geven hun mening over het wel en wee van Oranje, maar zij doen dit blijkbaar in bewoordingen die niet aanstootgevend zijn. Of jegens een vorige bondscoach die verbaal wat minder van de tongriem gesneden was. In ieder geval mogen zij dit blijkbaar wèl en Louis van Gaal dus niet. En dus kwam de reprimande, de tik op de vingers door vakbroeders Reker (directeur CBV) en De Haan (voorzitter CBV). Vervolgens dreigt Van Gaal uit de CBV te stappen.
Geen lid meer van de Partij.
Ai.
De laatste der Mohikanen.
Wat rest is door hun eigen statuten gecastreerde reservaat Indianen.
Marc Wottes die niet weten hoe snel ze hun eigen opmerkingen moeten inslikken als er iemand piept dat er iets niet gezegd had mogen worden. Als de dood voor hun (goedbetaalde) baantje.
Houdt dan maar helemaal je mond als je toch niets afwijkends te melden hebt. Het gemiddelde geneuzel kwelen we zelf met zijn allen wel uit. De mening van een vakman moet spraakmakend zijn. Hij moet ons kunnen uitleggen waarom wij, de leken, hartepijn hebben van Oranje, waarom de woorden van Marco niet stroken met de daden.
Of andersom.
Juíst de voetbaltrainer moet zich uitspreken over zijn collegae.
Opdat wij niet in het donker blijven.

Zo leren we nooit iets.

copyright by © judge