terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

pruimentijd

De winterstop is toch een beetje een pruimentijd in de voetballerij. De berichtgeving is er ook naar: Van der Vaart en Stekelenburg zouden elkaar in de haren zitten omtrent dezelfde trouwdatum (4 juni 2005) van beide spelers. Totaal van generlei voetbalwaarde, of het moet zijn dat men blijkbaar bij Ajax niet echt als geïnteresseerde collega’s door het leven gaat, want zoveel wordt er nu ook niet getrouwd dat men niet even in de directe (werk)omgeving kan checken of niet ook een medespeler toevallig op die dag zijn vriendin tot de wetmatige zijne wil maken. Gesuggereerd wordt dat Ronald Koeman moet ingrijpen, de zotheid ten top.
Profvoetballers zijn eenlingen en gaan voor eigen succes, teambuilding laat men over aan de trainer.

Het is ook bij uitstek de periode voor de wandelgangen. Ruud Gullit zou naar Real Madrid gaan, op voorspraak van technisch directeur Arrigo Sacchi. Zou kunnen, Gullit is flamboyant en staat volgens eigen zeggen garant voor sexy voetbal, iets dat de Koninklijke momenteel ontbeert. Met hetzelfde predikaat tekende Gullit echter dit seizoen voor Feyenoord, nu niet echt een club die de grasmat omtovert tot een dansvloer. Het tussentijds aantrekken van twee verdedigers duidt ook niet echt op ravissante plannen en de populairste Feyenoorder is aanvalsleider Dirk Kuyt, een jongen van de gestampte pot, maar geen John Travolta in de vijandelijke zestien.
Wat heeft Gullit nu werkelijk gedacht?

De transferwindow van de UEFA is ook zo’n typisch wintervehikel, bedoeld voor trainers die hun zaakjes dermate slecht op orde hebben dat zij nog wat in de marge trachten bij te sturen. De bankzitters worden nog even doorgenomen, voor een dubbeltje wil men tweederang zitten. Charisteas naar Ajax, Ebi Smolarek in de belangstelling van Borussia Dortmund, beiden gaan geen potten breken. Dortmund is een Duits vrachtschip met zware averij, Smolarek is een lichtgewicht rubberbootje. Meedansen met de golven, kein Problem, maar geen gietijzeren blok in de benen voor het trotseren van zwaar weer.
Morientes van Real Madrid naar Liverpool, Gravesen van Everton naar de Galacticos. Nieuwe trainers, nieuwe inzichten. De derde leidsman van het seizoen in Madrid heet Wanderlei Luxemburgo. Succesvol in Brazilië met diverse clubs en een groot voorstander van discipline. Real zit sinds de verkoop van Makalele in de problemen (en Chelsea vaart wel bij de geroemde balveroveraar) en Luxemburgo denkt de oplossing in de vrachtwagen van Everton en het Deense elftal gevonden te hebben. Gravesen is een beul in de middenlinie en kan een tegenaanval afstoppen. Nu is afstoppen iets geheel anders dan de bal ontfutselen, want het balbezit verandert niet zodra Gravesen zijn ding doet. En dat is nu net waar Real Madrid om verlegen zit, zo snel mogelijk de bal heroveren, zodat de sterren niet helemaal terug hoeven naar het eigen strafschopgebied om weer hun kunstje te kunnen laten zien.
Marc van Bommel zou een voorcontract hebben getekend met Real, inclusief afkoopsom mocht de deal onverhoopt niet doorgaan. Ach, iemand moet Gravesen toch vervangen als hij weer geschorst is?

Het nog even tussentijds verkopen van een speler is ook zo’n koehandel die zijn weerga niet kent. Thomas Buffel, eind vorig seizoen nog door Bayern München gevolgd, doch tijdelijk tot de bank veroordeeld wegens het buiten verwachting presteren van eigen groeibriljant Salomon Kalou, is per direct weg naar Glasgow Rangers.
De reden? Nog even wat knaken vangen, want de poort staat einde seizoen wagenwijd open om gratis te vertrekken. Financieel gezien logisch, voetbaltactisch een risico, want als Kalou om welke reden dan ook niet meer presteert, dan is zijn vervanger not available. Met een beetje pech kan men de buidel trekken voor een nieuwe speler en wordt de tussentijdse exploitatiewinst een verliespost.
Vitesse draait zichzelf de nek om met het laten gaan van Nicky Hofs. Een bepalende speler voor de revelatie van de eerste seizoenshelft, maar die paar stuivers die men in de bodemloze put van Arnhem gooit wegen niet op tegen het gemis aan stootkracht.
Het is moeilijk voor te stellen dat Sturing zijn fiat aan deze deal heeft gegeven. Of is hij zo’n clubman dat ook hij zijn steentje bijdraagt aan het financieel gezond maken van Vitesse?
En wat heeft het financieel gezonde en boekhoudkundig verantwoorde, sluitend begrote De Graafschap voor sportieve vruchten geplukt? Lekker uitzicht op degradatievoetbal, het is maar waar je van houdt.

Ondanks de pruimentijd gebeurt er toch nog wel wat rond de velden, maar het blijft sappelen.

copyright by © judge