terug_naar_homepage
login_linkspoot
lees_ook

seizoen 15/16:
figuranten
Butterfly
keuzes
Johan Cruijff
Jetro
kijk en zicht
verwondering
cyclus
pijnbank
spelletjes
kleurloos
Realisten en romantici
Blind

bedrieger

Bedrieger.
Zijn CV staat vol met bekers, laureaten en honneurs, hij zit op het eind van een glansrijke carrière en dan word hij door Hogere Machten uitgedaagd om De Keuze te maken: kies ik voor de sport die mij alles heeft gebracht of voor ... ja waarvoor?
Thierry Henry besliste afgelopen woensdag de barrage met Ierland om een WK-ticket naar Zuid-Afrika komende zomer. Frankrijk gaat naar het Wereldkampioenschap 2010, de Ieren met een gebroken leeuwenhart terug naar huis. De manier waarop Henry het lot bezegelde voor Ierland was uit de categorie Grootste Voetbalschandalen: in de verlenging controleerde Henry de bal met de hand, transporteerde de bal vervolgens met zijn hand naar zijn voet, gaf een voorzet en de bal werd binnengekopt door teamgenoot Gallas: 1-1. Exit Ierland. Vive la France.
Na afloop was Ierland ontroostbaar, werd het arbitrale kwartet vervloekt omdat zij de grove schending van de voetbalregels niet hadden waargenomen en plengde Henry krokodillentranen. Hij gaf toe dat hij tot tweemaal toe hands had gemaakt, maar dat het toch aan de arbitrage had gelegen dat zij zijn misdragingen niet hadden bestraft.
Zo lust ik er nog wel een paar. In huize Henry is het blijkbaar ook een vrijplaats voor inbrekers. Zolang ze niet op heterdaad betrapt worden is er geen sprake van huisvredebreuk. Thierry zal ongetwijfeld balen als zijn flatscreen van de muur is verdwenen, maar zal dit de daders niet aanrekenen, het is tenslotte de schuld van de onoplettendheid van de Gendarmerie dat hij naar een lege vlek op de muur zit te kijken.

Er zullen ongetwijfeld nog vele woorden aan worden vuilgemaakt, vele praatprogramma s worden gevuld met deze sportmisdaad en het onrecht dat daaruit voortvloeide, maar de feiten blijven: Ierland naar de Green Green Grass of Home, Frankrijk naar de WK.
Thierry Henry heeft gekozen om op een beslissend moment met wereldwijde impact de voetbalregels aan zijn laars te lappen. Het gevolg van zijn keuze zal hij de rest van zijn leven moeten meedragen, want de onderstaande palmares zal nooit meer als eerste over de tong van iedere willekeurige voetballiefhebber rollen:

Henry, dat was toch die topspits van Arsenal?
Henry, die heeft toch 174 doelpunten gemaakt in de Premier League?
Henry werd toch tweemaal kampioen met Arsenal? En driemaal de FA-Cup?
Henry, die won met Frankrijk toch zowel het EK als het WK?
Henry, dat is de toch de topscorer van Les Bleus?
Henry, die won toch met Barcelona de Champions League?
Henry, die won toch tweemaal de Gouden Schoen als Europees topschutter?

In plaats daarvan zal hij het moeten doen met:

Henry, die bedrieger?
Henry, the cheat?
Henry, le tricheur?
Henry, der Schwindler?
Henry, el tramposo?
Henry, il imbroglione?


Noot:
Persoonlijk vond ik Henry toch altijd al een over het paard getilde hazenwindhond met een air alsof hij van adel was, irritant juichte (meestal juist niet, alsof het voor hem zoooooooo gewoon was), bij Barcelona mislukte en, ondanks dat hij topscorer van de Franse nationale ploeg is, geen enkel memorabel doelpunt heeft gemaakt. Mogelijk dat dit de inkleuring van het bovenstaande het beïnvloed, mijn ongemeende excuses hiervoor.

copyright by © judge