terug_naar_homepage
login_linkspoot
Leegte

Toen de verslaggever op serieuze wijze meldde dat de Nederlandse BMX-coureur helaas was uitgevallen, doordat zijn broekje aan het zadel was blijven hangen, wist ik zeker dat de Spelen aan mij niet besteed waren.

Het kostte me toch al moeite: die plotselinge aandacht voor mij totaal vreemde sporten in combinatie met een soort chauvinisme dat me niet aanspreekt. Vaak dacht ik aan Jiskefet.

Vier jaar geleden schreef ik een  column over de sportzomer van 2012. Er is weinig veranderd. Nog steeds is de Holland Heineken Hel de plek waar sporters toegeschreeuwd worden door bezopen Hollanders en Humberto Tan. Of de atleten eerste of zesde worden, uit ringen lazeren of hun broekje aan het zadel van hun fietsje laten hangen: het is irrelevant voor de brullende sponsoren en de fans. Men wil Feest!

Daarom was het slim van Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg om Yuri van Gelder te boeken voor zijn festival. De verschillen tussen de Heineken Hel en de Alphatent zijn verwaarloosbaar. In beide gevallen komt het gedrogeerde publiek enkel voor het feest: sport respectievelijk muziek spelen een bijrol. De Olympische fans vinden eigenlijk alle sporten superspannend, zoals het Lowlandspubliek eigenlijk alle muziek supervet vindt.

Maatschappelijk betrokken dertigers die losgaan op Broederliefde, Yuri van Gelder en Speedy J.: Lowlands anno 2016.

Het schijnt dat de NOS Henry Schut deze zomer als testbeeld gebruikte. Tijdens het EK heb ik enkele journaals met hem gezien. Met je buurman over zonnepanelen lullen is spannender.

Over het EK: aandoenlijk was de kritiek op het antivoetbal van de terechte winnaar Portugal. Wie twee jaar terug iets schreef over het nihilistische spel van Oranje werd uitgemaakt voor landverrader. Aandoenlijk was ook de aandacht die Andrés Iniesta kreeg, vaak van sportjournalisten die Ronaldo een vrijetrappenspecialist noemen – alleen de manke achterneef van Robby van Zetten heeft een nog slechtere vrije trap. Dat Iniesta na Messi de beste speler ter wereld is, is enkel een geheim voor hen die tijdens wedstrijden van Barcelona op het VIVA-forum zitten.

Wie naast de EK de Copa América gevolgd heeft, zag dat het niveauverschil tussen de continenten zelden zo groot was. Maar gelukkig genoten de meeste Nederlanders van die leuke liedjes van de IJslanders. Ondertussen is de KNVB naarstig op zoek naar mensen die Blind willen uitleggen hoe je een team moet trainen. Peter Bosz schijnt binnenkort beschikbaar te zijn.

Transfernieuws: Cillessen naar Barcelona. De laatste keer dat ik zo heb gelachen was in een platenzaak, toen ik een cd van Frans Duits in het vakje van Bob Dylan trof.

Er is weinig veranderd. De Olympische sporters, die vier jaar lang op ongezond bezeten wijze hun droom trachtten te verwezenlijken, rest een existentiële leegte. Zal dat ook gelden voor de tv-kijkers? Gelukkig zijn Pauw en Matthijs weer begonnen. Na de aanslagen (in Europa, want alleen die zijn erg) miste men de duiding van de talkshows. Van lieverlee ging men de straat op, starend naar smartphones, zoekend naar Pokémons in Stadsparken PokéStops,

Leegte.

Woody Allen zei het al: het beste waarop je in dit leven kunt hopen is wat afleiding.

copyright by © giro