terug_naar_homepage
login_linkspoot
Regen en zon

Het kan niet anders of de weervoorspellers voeren hun professie uit op een hoger niveau. Zij duiden niet de toestand van het weer, zij duiden onze samenleving. Al dagenlang is te lezen dat de kans op buiige regen (?) gepaard gaat met kans op zon. Soms staat er letterlijk: Het kan regenen, maar de zon kan ook gaan schijnen.

Zij zullen een schilderij van Magritte aan de muur hebben hangen in De Bilt; zij trachten het weer te zien als metafoor voor hun gemoedstoestand. Donker noch licht. Vrede noch oorlog. En iedereen gaat er in mee. Net iets vaker dan normaal is de scheidslijn tussen werkelijkheid en fictie onzichtbaar. In de surreële wereld die rest verschijnt een de Volkskrant-artikel van Bert Wagendorp, die vijf jaar na het overlijden van Martin Bril diens werk lafhartig de grond intrapt.

Er is bizarre televisie, waarop Jack van Gelder als Pontius Pilatus een Volendamse Nick of Simon voor Jezus aanziet. Straks wordt er nog gezongen, dacht ik, waarna een plein begon te zingen. Op een bankje zag ik Glenn Helder zitten, loerend naar speed, of deed hij ook mee met de musical? God bleek centraal te staan op het TROS-muziekplein, hetgeen ik pas begreep toen het begon te stormen. Drie miljoen mensen zagen dat het infantiel was.

Enkele dagen later zag ik een keeper in een pak zijn Martin Luther King-speech uitspreken op een voetbalveld. Jongens met bivakmutsen en clowneske maskers gooiden vuurwerk op het veld. Pontius Pilatus zou er later schande van spreken. Van der Sar, die blijkbaar een voetbalclub kan leiden (want afgestudeerd aan de niet erkende Cruijff-opleiding International Master of Sport Management, eenjarig, zes lesuren, 8 uur thuisstudie), vond ik als analyticus altijd al overtuigen. Op zich was het wel een leuke wedstrijd, teksten die er wezen mochten. Na zondag weet ik wie de speeches van Obama schrijft.

De dagen daarna kwamen meerdere Ajax-groeperingen aan het woord. Nieuwe garde, oude garde, seniele garde, de homofiele brigade, vak 658-bis en uiteraard Bløf-liefhebber Daniël Dekker deden hun verhaal. Hun kolder werd gebracht als nieuws, gevolgd door berichten uit Oekraïne, waar jongens met bivakmutsen en clowneske maskers ook met vuurwerk gooiden. Ik keek naar buiten en de zon scheen. Toen ik nog eens keek sloegen hagelstenen net geen gaten in het asfalt.

De waanzin is er altijd en overal, maar soms komt hij toch net iets meer dan anders aan de oppervlakte. Ik zal de meteorologen in de gaten houden. Voor Koningsdag, dat gezellige volksfestijn,  is de voorspelling wat dat betreft veelzeggend: Zon met eventueel een bui. Als de eerste vechtpartijen uitbreken, dan zorg ik dat ik binnen ben.

copyright by © giro