terug_naar_homepage
login_linkspoot
Messi vs Ronaldo

Deze week ontving Christiano Ronaldo de Gouden Bal. De verkiezing tot beste voetballer van Europa wordt jaarlijks georganiseerd door het Franse voetbaltijdschrift France Football. 96 journalisten mochten hun stem uitbrengen.
Christiano Ronaldo kreeg 446 punten, Lionel Messi 281.
Ik hoop dat het tijdschrift ook een lijst wil publiceren met de namen van de journalisten die gestemd hebben. Kijkend naar alle punten waarop een voetballer beoordeeld kan worden scoort Messi op eigenlijk ieder onderdeel hoger.

Messi beschikt over een betere dribbel, zijn vrije trap is beter en hij heeft een mooiere steekpass. De slalom tegen Getafe is een van de mooiste goals ooit. Alleen omdat Diego scoorde in een WK kwartfinale is zijn vergelijkbare goal beroemder en meer geprezen. Technisch gezien was de goal van Messi nog net iets knapper.
Ronaldo heeft natuurlijk ook een fantastische dribbel. Toen de Portugees doorbrak waren het nog vooral de trucjes, de hakballen en de zaalvoetbalacties die de aandacht op zich vestigden. Fraai om te zien, maar zijn club won er geen prijzen mee.
De laatste twee seizoenen heeft Ronaldo echter een enorme groei doorgemaakt. Zijn acties sorteren effect, de hakjes zijn slim en de echte showmomenten voert hij alleen nog uit bij een 4-0 voorsprong.

Toch blijft je bij Ronaldo het gevoel bekruipen dat hij is weggelopen uit een computergame. Strakke coupe, felgekleurde schoenen. Die actie bij de achterlijn die nog net een ingooi oplevert. En altijd weer dat uiterlijke vertoon. Een showvoetballer in de slechte zin van het woord. Messi moet het niet van zijn uiterlijk hebben. Een gnoompje met een bal aan zijn voet, las ik ooit in een Spaanse krant. Het wonderkind ziet eruit alsof hij rechtstreeks uit de sloppenwijken van Argentinië komt gekropen. Nimmer is hij gespot op een gala of in een vage nachtclub met coke snuivende groupies om hem heen (wellicht dat zijn bondscoach hem dit heeft afgeraden). In Utrecht, tijdens het WK voor junioren, brak Messi definitief door. Een delegatie van FC Barcelona vloog, na het bewust worden van de opmars, richting Domstad. In de Galgenwaard werd zijn contract verlengd en opgewaardeerd. Bij de socios van FC Barcelona groeide langzaam het besef dat er een nieuw wonderkind in hun midden was. Vele malen beter dan Ronaldinho.

Messi won het jeugd WK en leidde zijn ploeg naar Olympisch Goud. Bij Barcelona is hij wekelijks de absolute uitblinker. Met de bal aan de linkervoet worden Spaanse defensies aan flarden gespeeld. Ik zag hem eens in Camp Nou de handsbal van Diego imiteren. Hij kwam er mee weg. Honderdduizend socios scandeerden zijn naam. Ook zag ik Messi eens een privé training krijgen. Beetje latjetrappen, hooghouden, balspelletje en weg was ie. Maar niet voordat hij die paar idioten uit Nederland nog even gedag had gezwaaid.

Natuurlijk, ik ben niet objectief. Een keuze tussen de Portugese vedette en het Argentijnse wonderkind is gauw gemaakt. Ronaldo won dit jaar de Champions League, het zal een doorslaggevende factor geweest zijn voor het veel te grote verschil van 165 punten. Over anderhalf jaar is het WK, op dat podium zal het grote onderscheid zichtbaar worden. Vooralsnog kunnen ze schitteren op hun eigen toneel. Ronaldo in het Theatre of Dreams en Lionel Messi in Camp Nou, waar zaterdag de Koninklijken op de pijnbank plaats mogen nemen.

copyright by © giro