terug_naar_homepage
login_linkspoot
juichen

De eerste reactie na een goal is meestal veelzeggend. Van der Meyde deed weleens een boogschutter na, daarbij munten en bekers pis ontwijkend. Berry van Aerle wilde altijd een koprol maken, maar hij wist helaas nooit te scoren. Ibrahimovic trapt meestal een ballenjongen in zijn nek en laat daarna zijn broek zakken. De beste speler ter wereld doet het anders: hij bedankt de speler die de voorzet gaf, en viert vervolgens feest met team en fans. 

Vlak voordat Lionel Messi Estadio Santiago Bernabéu op magische wijze het zwijgen oplegde, werd gezegd dat hij uit vorm was. Bovendien vroeg hij om een kaart nadat hij weer eens een tackle op kniehoogte had ontweken. Mensen vinden dat vreemd. Het is vreemd dat bij Messi nog nooit de stoppen zijn doorgeslagen, zoals dat Maradona ooit overkwam tegen Athletic Bilbao. Mourinho stuurde een horde psychopaten het veld in om Messi te slopen. Het is de enige manier om de wonderploeg te bestrijden. Dat mensen zich druk maken om Mourinho kan ik niet begrijpen. Het is een act. Thuis zet hij voor het slapen gaan lekker een Barça dvd’tje op. Even genieten, ondertussen bedenkend wat hij de volgende dag weer eens voor krankzinnigs zal gaan zeggen. Het vergroot alleen maar de impact van dit soort wedstrijden. Het vergroot alleen maar de vreugde voor Messi.

Na zo’n duel is de eredivisie extra lachwekkend. Zelfs het bedroevend slechte Ajax kan nog kampioen worden. In dat geval kijk ik uit naar het kampioensfeest. Op een of ander parkeerdek zal Daniel Dekker de dronken menigte toeschreeuwen. Als ik Cruijff was geweest zou dat mijn eerste eis zijn: een stadionverbod voor Daniel Dekker. De plaatsjesdraaier denkt als voorzitter van de supportersvereniging de mening van anderen te verkondigen. Dat denken DJ’s wel vaker. Een nare eigenschap. Kan Cruijff hem niet gewoon verbannen? Een echte revolutie hoeft geweld toch niet te schuwen. Kan hij hem meteen dwingen nooit meer een nummer van U2 te draaien. Dan heeft heel Nederland er ook nog wat aan.

In Amsterdam wordt er hartelijk gelachen om al die groeperingen die elkaar alleen maar tegen spreken. Frank de Boer weet het raak te verwoorden: de één juicht voor Blind, de ander voor Cruijff, die voor Van den Boog: de fans weten zelf niet precies wat ze willen. Het zal je gezegd worden als supporter in vak410, nadat je net 90 minuten lang een Zuid-Amerikaanse Barras Brava heb geïmiteerd. En nu? Een kogelbrief bezorgen? Een frontale aanval op de spelersbus? Of toch maar gewoon de laatste trein naar je nieuwbouwwoning in Roelofarendsveen?

Als El Hamdaoui humor heeft scoort hij de winnende kampioenstreffer. Dan weten de fans helemaal niet meer wat te doen. De verguisde spits wel: zijn normaal gesproken irritante manier van juichen zal in alle opzichten overtroffen worden.

Bedankt, Messi, dat je bestaat.

copyright by © giro