terug_naar_homepage
login_linkspoot
eens per jaar

Nu alle Nederlandse clubs de volgende ronde hebben gehaald in de UEFA Cup, wordt het alsmaar makkelijker om PSV neer te sabelen.

Die club heeft een ernstig imago probleem, zo blijkt. Clubs die veel winnen hebben dat vaker. Ajax kan er over meepraten. Toch lijkt het dat de Nederlandse media snakken naar Amsterdams succes, omdat Ajax de naam heeft mooi voetbal te spelen.  

PSV heeft dat niet. Het voetbal van PSV is de laatste tijd niet om aan te zien. Mensen die zeggen dat dit altijd het geval is geweest hebben geen gelijk. Prachtige spelers als Vanenburg, Nilis, Romario en Ronaldo hebben aan de basis gestaan van talloze binnen- en buitenlandse successen. Als ploegen in Eindhoven met 3-0 verloren, was het feest op de terugreis. De voorzitter trakteerde. Meestal werd het echter 6-0, met een hakbal van Nilis of een Van Nistelrooy goal vanaf de middenlijn tot besluit.

Die tijden zijn voorbij. PSV wint nog steeds, alleen de monsterzeges blijven uit. Nilis heet Lazovic en Koevermans is de nieuwe Ruud. Twee jaar lang was de keeper de beste speler.
PSV staat tegenwoordig voor zakelijkheid. Met 1-0 winnen van Volendam, fluitconcert incasseren, gespeelde boosheid acteren (Stevens) maar stiekem de punten koesteren op weg naar de Champions League. Als die Champions League vervolgens veel te hoog gegrepen blijkt, ontvang je in Nederland de hoon van het volk. Leedvermaak om het angsthazenvoetbal van PSV.

Het is onterecht. PSV is de laatste jaren neerlands hoop in bange dagen geweest. Als enige club speelden de Eindhovenaren Champions League, waarin meerdere keren werd overwinterd. Waar Ajax en Feyenoord zich blameerden op Europees niveau, hield PSV stand. De knappe opmars van clubs als Groningen, Twente en Heerenveen is toch echt te wijten aan het falen van de Amsterdammers en Rotterdammers. Vorig weekend speelde Groningen tegen Feyenoord. De thuisploeg was verreweg favoriet. Ook dit weekend heeft Heerenveen een grote kans om van Ajax te winnen. Dat was tien jaar geleden ondenkbaar geweest.

Eens per jaar kampioen, zingen de Eindhovense fans eens per jaar op het stadhuisplein. Hoe het kampioenschap bereikt wordt is secundair. Jan Reker kent het belang van de Champions League. Reker hoeft geen vrienden te maken, zijn zaak moet draaien. Dat doet hij goed. Corrupte makelaars schopt hij eruit (Lemic), muitende spelers (Gomes) stuurt hij weg. Als enige club is PSV tegen de play-offs, vrouwenvoetbal is op de Herdgang een onbekend fenomeen. Reker haalde Huub Stevens naar Eindhoven, een prima trainer die beschikt over een winnaarmentaliteit. De onrust die bij PSV was neergedaald werd door Reker op knappe wijze de kop ingedrukt.

De zakelijkheid waarmee PSV wordt geleid is onmisbaar voor een topclub, net zoals zakelijk voetbal onmisbaar is voor het meedoen om de prijzen. Dat het voetbal van PSV, buiten de show tegen FC Utrecht, niet om aan te zien is mag duidelijk zijn. Maar het hoongelach aan het adres van de enige Champions League deelnemer die Nederland rijk is, daarvoor is het nog te vroeg. In mei, als de selectie van PSV op vakantie gaat en de play-offs op het punt van beginnen staan, pas dan kan de balans worden opgemaakt.

copyright by © giro