terug_naar_homepage
login_linkspoot
winnaar

Het leuke aan voetbal is dat je de sport gaat missen als alles een tijdje stil ligt. Het vervelende is dat je na aanvang direct weer verlangt naar een forse winterstop.

Een oefenwedstrijd van Oranje. Daar is veel mis mee. Allereerst: het is fout dat deze wedstrijden worden uitgezonden. Het is gewoon niet goed. Denk maar even aan je eigen voetbalcarrière, op welk lachwekkend niveau dan ook. Oefenwedstrijden zijn niet leuk. Ook moet de KNVB geen toeschouwers toelaten. Dat laatste wordt een probleem. Jan Smit vierde kermis en Gerard Joling was uitverkocht, het proletenvolk moet toch ergens schunnige teksten schreeuwen en in een stadion zit het nou eenmaal lekker overzichtelijk bij elkaar. SBS probeert de wedstrijden professioneel weer te geven, dit mislukt keer op keer. De prijsvraag SMS nu de achternaam van Kuyt flitst door het scherm, alsmede de weekprogrammering van de campingzender zodat we allemaal weten wanneer we moeten afstemmen om Wie beft de hond te zien. Van de analisten aan tafel heeft alleen Eijkelkamp iets zinnigs te melden. Dat houdt in: een eerlijk geen idee op een onbegrijpelijke Van Cuilenborg vraag. Beter zo’n antwoord van De Neus uit Dalfsen dan oeverloos gezwam van amateur-psycholoog Van Breukelen, die via de evolutietheorie van Darwin en de deconstructie filosofie van Derrida uiteindelijk toch maar weer eindigt bij zijn eigen carrière.

In de eerste minuut geeft Nigel de Jong een terugspeelbal die richting cornervlag gaat. De Jong begint te lachen. Op dat moment weet je dat het een lange avond wordt. Van Bommel gaat bij elke arbitrale beslissing met de scheidsrechter in conclaaf. Al pratend legt hij zijn hand op de schouder, de zij of het achterwerk van de arbiter. Het is verschrikkelijk. Een knappe goal van Huntelaar zorgt voor licht in de tunnel. Maar het spel blijft doods, de creativiteit ontbreekt. Van Persie ergert zich kapot aan de rechterkant, des te meer daar Van der Vaart op tien onzichtbaar blijkt. Babels een-tweetjes met het scheenbeen van zijn tegenstander willen maar niet lukken, en Huntelaar is nog meer dan Van Nistelrooij een spits die toevoer nodig heeft.

Vlak voor rust is de wedstrijd definitief voorbij. Heitinga, de man die vorige week nog in Metro riep het onbegrijpelijk te vinden dat hij geen basisplaats had onder Van Basten, speelt de bal veel te kort terug op Stekelenburg. Deze schoffelt de Australiër Kennedy ongenadig hard onderuit, een loepzuivere penalty en een vanzelfsprekende rode kaart zijn het gevolg. Alhoewel, volgens de SBS commentator had die rode kaart niet gehoeven. Het betrof hier immers een oefenwedstrijd. Die zal ik onthouden. De volgende oefenwedstrijd die ik speel zal ik de bal oppakken en als een rugbyer richting doelgebied sprinten. Mocht de scheids het in z’n hoofd halen te fluiten zal ik schreeuwen: hé blinde gek, het is maar een oefenwedstrijd. Dan ga je de regels toch niet toepassen!

Stekelenburg was verhelderend in zijn commentaar. Ik kon die jongen ook laten scoren, maar zo zit ik niet in elkaar.
Goed om te weten. Onze nieuwe Nederlandse doelman zadelt ons liever op met Henk Timmer, de man die naar het schijnt ouder is dan Verbeek. Het was een volkomen foutieve inschatting van de Ajax goalie. Kennedy had twee opties, meteen schieten (stiften) of met de bal voorlangs lopen. Laatste optie lag het meest voor de hand. Daar had Stekelenburg voor moeten gaan, zich realiserend dat een eventueel doelpunt ten eerste zijn fout niet zou zijn en ten tweede zou vallen in slechts een oefenpotje.
Maar een tegengoal in een oefenpotje? Nee. Zo zit Stekelenburg niet in elkaar. Wat een winnaar.

Het is mijn eigen fout. Ik had niet moeten kijken.

copyright by © giro