terug_naar_homepage
login_linkspoot
WK (3): Stijlvol

Om het niveau wat op te krikken had VI Oranje Frans Bauer uitgenodigd op de avond van Nederland - Spanje. Hij, Gordon, Tijl Beckand en Jantje Smit waren de enigen die een zege voor Oranje voorspeld hadden. We gaan gewoon winnen en een feestje vieren, was hun goed beredeneerde argument geweest. Dat gebeurde: Frans Bauer ging los en alle aanwezigen, inclusief Johan Derksen, liepen de polonaise.

In Salvador ontving Jack van Gelder de bondscoach. Twee jaar lang mocht Hans Kraay jr. - na ellendige nietszeggende kwalificatie- en oefenduels - de nabeschouwing namens SBS verzorgen. Keer op keer bezorgde hij de trainer een driftaanval. Zal je net zien: het eerste duel dat Van Gelder weer eens mocht schrijft Oranje geschiedenis.

Gelukkig maar, want Jack - aka Pontius Pilatus - wil het graag gezellig houden. Professioneel heet dat bij de NOS. Alleen vanuit Hilversum mag een onderuitgezakte Hugo Borst de kritische noot verzorgen. Voor aanvang kapittelt hij het afbraakvoetbal van Van Gaal, om na afloop met een stalen gezicht te verklaren dat hij benieuwd is hoe Derksen en De Telegraaf nu over de bondscoach denken. Laffe Hugo. Alsof hij de mening over Van Gaal als zieke narcist niet deelt. Hij schreef er zelfs een boek over.

Een hond genaamd Messi scharrelt door de studio in Hilversum, op zoek naar brokken of drugs. Ronald de Boer - eerder die week gast bij RTL Boulevard - geeft via een deskundige analyse de kijkers de kans om even een nieuw biertje te pakken. Milow - advocaat van de Duivels - zegt drie woorden per avond en zingt dan een liedje. Het huiskamergevoel dat de NOS wil creëren is nog geen succes gebleken. 

Bij de Belgen is een soort Villa BvD nagebootst, maar goddank ontbreken Henk en Frits. Dat scheelt weer een scène als per ongeluk het woord Jood valt. Jan Mulder is wel aanwezig; samen met Jan Boskamp brengt hij de analyse van de wedstrijd. Terecht merkt Mulder op dat Oranje voor rust armoedig speelde en dat Spanje de betere was. De droomvlucht van Van Persie zette Naranja Mecanica in beweging.

En hoe. Het slappe volksvermaak bij RTL, de zogenaamde professionaliteit bij de NOS en het goedbedoelde amateurisme op Canvas zag ik pas vele uren later. Wat was ik blij dat de BBC verslag deed toen ik de commentator tijdens Robbens Run It COULD be a fifth, there SHOULD be a fifth, there IS a fifth! hoorde schreeuwen.
En toen vier goedgeklede heren later in de studio een analyse op niveau gaven, was Thierry Henry degene die de magistrale tweede helft het mooist samenvatte: Tonight the Dutch got their style back.

copyright by © giro