terug_naar_homepage
login_linkspoot
Tijdperk

Het einde van een tijdperk. Na de dubbele nederlaag in de Champions League tegen Bayern München wisten journalisten en kenners het zeker: de magische jaren van Barcelona zijn voorbij. Tien dagen later werd Barça kampioen.

Veel gehoord commentaar: als Messi niet meedoet is de ploeg veel slechter. Dat klopt inderdaad: een haarscherpe analyse. Als de beste speler ter wereld niet meedoet dan valt dat meer op dan wanneer Kees Kwakman eens een wedstrijdje moet missen.

Dat een sterke ploeg afhankelijk is van een grote speler is wat mij betreft een voorwaarde voor een groots elftal. Het United van Best, het Ajax van Cruijff, het Feyenoord van Van Hanegem: al deze legendarische ploegen werden gedragen door de absolute ster van de selectie.

Voetbalmachines als Ajax ’95 en München ‘13 flore(e)r(d)en als geheel. De trainer, vaak een idioot, ziet zijn invloed terug in het spel en schroomt niet dit de hele dag door tegen iedereen te zeggen. De ster, dat is hij, het elftal is zijn product. Zijn spelers spelen in dienst van zijn elftal. Tuurlijk. En Urk is een studentenstad.

Bij Barcelona  speelt men in dienst van Messi. Die speelwijze heeft de ploeg niet alleen prijzen bezorgd, maar ook eeuwige roem. Ieder weekend komen mensen uit de hele wereld naar Camp Nou. Voor de sfeer, de club, de stad, maar vooral voor Messi. Dat heeft iets moois.

Vorig jaar stond Barça met lege handen (CL plus competitie), dit jaar is (ondanks de onrust rond de zieke trainer Vilanova) de titel heroverd van het zeer sterke Madrid. De energie om -zonder Messi- de extreem fitte München-machine te verslaan was niet meer aanwezig.

Dus betreden zaterdagavond tweeëntwintig voetbalatleten  Wembley voor de finale van de Champions League en er zijn nog mensen die er zin in hebben ook. Ik zal dan nog even denken aan die thuiswedstrijd van Barça tegen Milan, toen het tijdperk toch nog niet bleek afgelopen. Of aan die avond in januari, toen ik in Barcelona getuige was van vier goals van Lionel Messi in de wedstrijd tegen Osasuna.

De laatste drie wedstrijden van dit seizoen speelt Messi niet meer mee. Verstandig: het is tijd om uit te rusten. Ik wens hem een goede zomer toe. Geniet van de asados aan de oevers van de Paraná en bedankt -namens alle liefhebbers- voor dit prachtige seizoen. Bedanken voor het tijdperk: daar wacht ik nog een paar jaar mee.

copyright by © giro