terug_naar_homepage
login_linkspoot
Schimmenrijk

Of ik verbaasd was na het zien van de beelden van de PSV-supporters in Madrid? Allerminst. Ik snapte de verontwaardiging ook niet. Kijk om je heen: dit is Nederland. Als je moet lachen om Ik hou van Holland en De Lama’s vind je een zigeunervrouwtje dat zich opdrukt eveneens hilarisch. De overeenkomst? Massahysterie. Men lacht omdat de ander lacht; men huilt omdat de ander huilt. En nu tegenwoordig bijna alles wordt gefilmd, wordt de domheid transparanter.

Uniek zijn de vernederingspraktijken zeker niet. In Utrecht springt regelmatig een zwerver in de gracht, aangemoedigd door dronken studenten. Een paar jaar later zitten zij in de rechtszaal van het Vrouwe Justitiaplein. Als verdachten? Met een toga om hun lijf. Vonnissen vellend in dienst der beschaving.

Ik keek goed naar de hoofden van de PSV-fans op het Plaza Mayor: doodnormale dronken HBO-types die een mening over referenda hebben, doordeweeks werkend op kantoor. Misschien zijn ze wel door Maandag gedetacheerd: een bedrijf dat mikt op constructieve onruststokers die outside de box denken. De betreffende fans passen prima bij dit profiel.

Wie zegt me wat ik zie? Op tv komt al dagenlang reclame voor ‘bijbelspektakel’ The Passion voorbij. Dit jaar in het historische centrum van Amersfoort. Persoonlijk had ik nieuwbouwwijk Vathorst logischer gevonden. De climax had dan mooi voor de Ikea kunnen plaatsvinden – planken voldoende. Tevens een gebaar naar de doelgroep, die rond dat tijdstip vaak dineert in de Zweedse taveerne.

Het schijnt dat men in eerste instantie Daan Roosegaarde gevraagd had voor de rol van Jezus, maar hij moest overleggen met zijn manager (Liny, wat zullen we doen?) – want kunstenaars hebben een manager. Zij adviseerde een plaspauze in te gelasten, waarna Martijn Fischer de rol kreeg – zijn eerste nadat hij vierenhalf jaar André Hazes gespeeld heeft. Van Hazes naar Jezus: een kleine stap (Zij gelooft in mij), al zou van Hazes naar Hades taaltechnisch logischer zijn. Was Vathorst helemaal een fraai decor geweest.

Voor 2017 is Louis van Gaal benaderd voor de Jezus-rol. De onderhandelingen verlopen moeizaam: Van Gaal wil zelf regisseren en Frans Hoek dient Petrus te spelen. Journalisten zijn alleen welkom wanneer ze positief oordelen. Goed nieuws voor Jack van Gelder dus. Of ik verbaasd ben dat The Passion in het seculiere Nederland een miljoenenpubliek trekt?

Ik lees in de krant dat dieren in het heden leven, terwijl mensen druk zijn hun dromen te verwezenlijken of hun verleden te verwerken. Ik bedenk nog iets: dieren zien de wereld als een film aan zich voorbijtrekken. Het verschil tussen fictie en werkelijkheid kennen ze niet.

Ze hoeven er in ieder geval niet over na te denken.

copyright by © giro