terug_naar_homepage
login_linkspoot
Mongolen

PSV-verdediger Rekik schold enkele fans die de training wilden verstoren uit voor mongolen. Dat is niets nieuws. Het is bekend dat het merendeel van de voetballers de eigen supporters minacht. Onder elkaar maken ze grappen over de meest fanatieke fans.  

Geef ze trouwens eens ongelijk. Als je op een maandagmiddag met een megafoon in je handen in de bossen bij Eindhoven gaat staan, behoor je niet tot de normalen der wereld. Bij de fanatiekste fans heb je toch altijd hetzelfde gevoel als bij vrijwilligers die klagen over een gebrek aan waardering, maar die zonder hun onbetaalde baan een nóg leger bestaan zouden hebben.

Zonder ons is de club nergens, hoor je vaak uit de monden van de harde kern. Draai de rollen eens om: wat zou je doen zonder de club? Wees blij dat je tussen het drinken van blikken Schultenbräu  door nog eens buiten komt, een doel hebt, een plek om heen te gaan. Dat dit doel bestaat uit juichen voor spelers die nauwelijks weten wie hun loon betaalt is inderdaad ironisch: de fans voelen meer liefde voor hun club dan een speler als Rekik ooit voelen zal.

Wie een interview met hem bekijkt, weet dat hij een goede opvoeding noch schoolmeester gekend heeft. Als zijn hoofd in beeld verschijnt en zijn onverstaanbare gemompel nauwelijks zelfreflectie blijkt te bevatten, is het lastig om niet terug te verlangen naar de tijd van Berry van Aerle. Maar hoe droevig ook: anno 2014 is een speler als Rekik meer regel dan uitzondering. Een spreekverbod zou uitkomst bieden, al ligt dat juridisch lastig. Ik zet meestal de tv maar uit.

Als supporter wordt het lastiger naarmate je ouder wordt: wil je nog wel juichen voor zulke idioten? Zelfs de clubiconen van weleer verliezen hun bijzondere status: een jongen als Cocu zal voor altijd worden gelinkt aan dat rampseizoen van PSV. Geen wonder dat de fans het niet meer snappen. Drank en pillen willen dan nog weleens uitkomst bieden, al is het bijeffect -jezelf zwaaiend met een riem op televisie spotten- niet altijd even gelukkig.

Of voetballers zich geen zorgen hoeven te maken nadat ze fans tot op het bot beledigd hebben? In Buenos Aires wel, in Nederland moet je gewoon weer een keer winnen. Dan ben je weer van hen, en zal je op het trainingsveld via een megafoon door Udense bijstandstrekkers worden toegezongen. Rekik zal zwaaien, het clubembleem kussen en achteraf verzuchten: wat een idioten

copyright by © giro