terug_naar_homepage
login_linkspoot
keepersprobleem

Edwin van der Sar werd onthaald als een volksheld, afgelopen zaterdag. Hij was de man die Nederland moest behoeden voor een afgang tegen de IJslanders. Die tien andere wasberen op het veld deden niet terzake. Het hadden net zo goed de spelers van Musketiers uit Elst kunnen zijn. Van der Sar, redder des vaderlands, stond immers op doel.

Edwin van der Sar was en is een goede doelman. Hij heeft bedankt voor Oranje. Dat is de situatie. Van Nistelrooij is ook gestopt, zijn opvolger Huntelaar is nog lang niet zo goed. Net zoals we sinds Jaap Stam geen fatsoenlijke verdediger meer in Oranje hebben gehad.  

Bert van Marwijk moet het met deze jongens doen. Hij had de klassekeeper niet eens moeten vragen. Het is een diskwalificatie van de concurrenten, tevens is het een typisch voorbeeld van korte-termijn beleid. Straks, als het er echt om draait, moet Van der Sars opvolger er staan. Dan hadden we het toch wel prettig gevonden als de persoon in kwestie wat ervaring op had kunnen doen in kwalificatieduels.

Het is ook niets voor Van der Sar op om zijn beslissing terug te komen. Een beetje stijlloos ook. Een afscheid moet resoluut zijn als bij Cantona, tragisch als bij Van Basten of heroïsch als bij Rijkaard. Stoppen en dan opeens toch maar niet, dat siert de doelman niet. Een heldendaad voor volk en vaderland was het allerminst. Je bent een held wanneer je als keeper een beslissende penalty stopt tijdens een WK-finale. Niet als je je laat lenen voor negentig minuten lang niets doen tegen elf ijshockeyers.

Vorm, Stekelenburg en Velthuizen moeten het maar uit gaan vechten. Over anderhalf jaar is het WK. Dat is bijna. Timmer is dan nog slechter dan nu en Vermeer is waarschijnlijk nog steeds ergens derde doelman. Dat we in Nederland veel grabbelaars tussen de palen hebben staan is een feit. In andere landen is het niet anders. Geef de jonge jongens maar een kans. Het zorgt in ieder geval voor aanstekelijk enthousiasme, debutant Michel Vorm keek zijn ogen uit.

Hij zal de wedstrijd anders bekeken hebben dan de gemiddelde tv-kijker. Voor laatstgenoemde categorie vielen twee zaken op. De Nederlandse politie arresteerde enkele Finse fans die een spandoek ontrolden na de 1-0 van Mathijsen. But we have your money, stond erop te lezen. Inderdaad een doodzonde, maar goed dat de Gestapo ingreep anders hadden de Oranje klompenhoofden vast en zeker het vak van de IJslanders bestormd. Het andere noemenswaardige moment vond plaats in de rust, toen een of andere knakker een bal vanaf de middenlijn via de onderkant van de lat in het doel mikte en 50.000 euro rijker de Kuip verliet.

Verder was het een Oranje wedstrijd als altijd. In 2010, wanneer het er echt om draait, zullen we niet meer denken aan die ene avond in oktober. Die avond dat Edwin van der Sar voor één keer zijn principes opzij zette, en Nederland redde van de ondergang.

copyright by © giro