terug_naar_homepage
login_linkspoot
Overzicht

Eind december voelt men de dringende behoefte een jaar met overzichten af te sluiten. Uit de radio schalt de top2000, gepresenteerd door muziekliefhebbers die wel erg enthousiast het zoveelste kutnummer van Bløf aankondigen. De NOS zorgt voor een slecht gevoel door uitgebreid terug te blikken op het WK voetbal.  Het lijkt al weer lang geleden. De ontlading na de winst op Brazilië, Bert van Marwijk die voor het eerst emotie toont als hij bij het spelershotel wordt opgewacht door een uitzinnige menigte. Tot aan de finale was het een speciaal toernooi. Wesley Sneijder heeft het over een volgende kans.
Ik denk niet dat we ooit nog zo dichtbij gaan komen.

De kranten zijn vol lof over de aanstelling van Frank de Boer bij Ajax. Een echte clubman aan het roer. Ik herinner me hem eind 1998, samen met Ronald  stakend in een zigeuner caravan. Ze weigerden nog langer voor Ajax te spelen. Van Gaal, ook een zogenaamde clubman, wilde ze perse naar Barcelona halen om nog meer Nederlands gif in het Catalaanse bloed te injecteren De broers, die net de single Geld maakt niet gelukkig hadden opgenomen, hadden als argument dat ze in Spanje 5 x zoveel zouden verdienen als bij Ajax. De rechter was het eens met de clubman, die Ajax nu weer moet doen glinsteren. 

Anouar Diba is alweer weg bij FC Twente. Wie laatst het interview in VI met hem las wist eigenlijk wel genoeg. Alweer een respect eisende spelbepaler, die met alle trainers een geweldige band heeft zolang ze maar respect tonen en hem op tien posteren.  Diba werd gewisseld in een wedstrijd van Jong Twente en dat vond de spelbepaler duidelijk een gebrek aan respect van trainer Jos Daerden. Een ploeg uit de subtop hoeft zich niet te melden, Anouar is alleen geïnteresseerd in de top. Momenteel is hij in onderhandeling met een club uit Qatar, het land waar hij nooit meer wilde wonen. 

Leuker nieuws, de materiaalman van Telstar moet de club na 15 jaar trouwe dienst verlaten. Naast een schoon shirtje, een opgepompte bal, een foute grap of een opbeurend verhaal kon je namelijk ook bij hem terecht voor een dozijntje nitraatbommen. Deze nevenhandel was niet gemeld bij de clubleiding, die vond dat dit het imago van Telstar schaadde. Onjuist, voor het eerst sinds 15 jaar kwam de club weer in het nieuws. Van Gaal voelt zich thuis in Duitsland, de conservatieve argumenten die hij gebruikt zijn minstens even lachwekkend als beangstigend. Het interview was aanleiding voor Arnon Grunberg om Van Gaal een typische Führer te noemen. Boze brieven kunnen gestuurd worden naar Grunberg, ik citeer slechts (en ben het ermee eens).

Mark van Bommel is overgestapt naar zaakwaarnemer Raiola, de louche begeleider van onder andere Zlatan Ibrahimovic. De man komt nog even aan het woord: Jullie Nederlanders begrijpen Cruijff nooit, maar jullie pikken wel alles. Cruijff heeft ooit gezegd dat Zlatan een slechte techniek heeft voor een goede voetballer. Onlangs nog zei hij dat Zlatan niet geschikt is gebleken voor Barcelona.
Nooit heb ik Cruijff beter begrepen. Succes, Van Bommel. Deze kerel zal je ongetwijfeld verder helpen.

Voetbalmoeheid - Hugo Borst weet er alles van - ligt op de loer bij het lezen van al die stomme bullshit. Zeker als je daarnaast het boek van Keith Richards verslindt, zijn autobiografie is al even verslavend als zijn rifs op de gitaar. De George Best onder de muzikanten - hij rockt al 67 jaren lang - heeft meer te melden dan alle profvoetballers bij elkaar.

Charles Bukowski was de George Best onder de schrijvers. Vergeten en verguisd, slechts Tom Waits memoreert hem nog geregeld. Maar die draaien ze niet in de top2000. Daarom een citaat, als ode aan alle George Besten van deze wereld:
You can’t beat death, but you can beat death in life, sometimes.

Het beste voor 2011.

copyright by © giro