terug_naar_homepage
login_linkspoot
ArgentiniŽ

Het is 18h59, en er is nog geen Argentijn te bekennen.
Ik ben in Mendoza, Argentinië, en de op dat moment belangrijkste wedstrijd ter wereld staat op het punt van beginnen. Maradona oogt, zoals wel vaker de laatste maanden, nerveus. Zijn ploeg moet winnen om een WK-ticket te veroveren. Dat het reeds geplaatste Chili zijn sportieve plicht zal vervullen tegen Ecuador, dat gelooft geen Argentijn. De buurlanden hebben een hekel aan elkaar.

Uruguay is in vorm, het spitsenkoppel Suarez - Forlan is levensgevaarlijk. Argentinië is al twee jaar uit vorm. De ploeg is dolende, er is geen leider en iedereen hoopt maar op een bevlieging van Lionel Messi. De beste speler ter wereld schittert echter vooralsnog alleen in Europa, voor de nationale ploeg kan hij maar niet belangrijk worden. De Argentijnen beginnen het hem langzamerhand te verwijten.

Riquelme, spelmaker van Boca Juniors en de geboren leider van de Argentijnen, leeft in onmin met Maradona, met de fans en met zijn medespelers. Hij heeft bedankt voor het nationale team nadat Maradona hem openlijk bekritiseerde. Naar het schijnt heeft ook Messi moeite met de arrogante houding van de ervaren nummer tien. In de Argentijnse competitie draait Boca slecht. Riquelme echter strooit wekelijks met splijtende passes, uiteraard gegeven met buitenkant rechts, of links.

Zonder Riquelme en met een onzichtbare Messi stelt het Argentijnse team niets voor. Weliswaar blijft Veron, La Bruja (de heks), een geweldige speler, ook hij haalt niet meer het niveau van zijn Italiaanse jaren. De rest van de ploeg bestaat uit jonge spelers uit de Argentijnse competitie, of spelend in de subtop van Europa. Boca - spits Martin Palermo scoorde onlangs nog een kopbal vanaf veertig meter, een bal aannemen echter is teveel gevraagd voor deze gezette uitvoering van John van Loen. Maradona heeft hem een plaats op de bank gegeven.

In Uruguay wist Argentinië nog nooit te winnen. Tienduizenden Argentijnen hebben de oversteek gemaakt en zijn aanwezig in Montevideo om hun vaderland naar de overwinning te schreeuwen. De Himno Nacional Argentino, verreweg het mooiste volkslied ter wereld, wordt zoals gebruikelijk met volle passie meegezongen. Vooral de laatste regels lijken nog net iets harder dan normaal door het stadion te galmen: Coronados de gloria vivamos o juremos con gloria morir.
Laat ons door glorie gekroond leven of zweren glorievol te sterven.

Om 19h wordt er afgetrapt, en opeens is de kroeg tot aan de nok toe gevuld. Voorbeschouwingen zijn aan de Argentijnen niet besteed. De spanning is zoals eigenlijk altijd de laatste weken aan het spel af te lezen. Ook Uruguay is te nerveus om tot combinaties te komen. Messi is compleet onzichtbaar. Af en toe dreigt de thuisploeg gevaarlijk te worden, maar AZ - keeper Romero staat als een tijger in het doel.
Halverwege de tweede helft gebeurt dat waar geen Argentijn op hoopte. Chili scoort tegen Ecuador, in het slechtste geval speelt Argentinië een play-off. Aan een gelijkspel heeft de ploeg van Maradona nu genoeg, alleen verlies kan de avond nog verpesten. Marco Bolatti maakt vlak voor tijd aan alle onzekerheid een eind. Na een scrimmage, hoe kan het ook anders in zo´n duel, schiet hij Argentinië naar het WK in Zuid-Afrika. De explosie van vreugde is ongekend. Argentijnen maar ook de andere aanwezigen vallen elkaar in de armen, liederen worden ingezet en op tv is te zien hoe bij Maradona de eerste tranen vloeien.

Later die avond zal hij zijn gram proberen te halen op het aanwezige journaille. Jullie kunnen erop zuigen, luidt zijn intelligente repliek. De nationale krant La Nacion zal er een dag later schande van spreken. Voor mij telt slechts één ding: Argentinië is erbij volgend jaar. De beste speler, het mooiste shirt en het mooiste volkslied, ze zijn vertegenwoordigd. Zoals het hoort.
Buiten wordt gefeest, de Argentijnen gaan massaal de straat op. Maradona wordt toegezongen. Nachten zijn lang in Mendoza, maar deze zal nog net iets langer duren. De kroeg is razendsnel omgetoverd van een bruisende pub tot een oase van rust.
Het is 20h50, en er is geen Argentijn meer te bekennen.

copyright by © giro