terug_naar_homepage
login_linkspoot
Sportzomer

Het Nederlands elftal beleefde een desastreus EK. Linkspoten speelden op de rechterflank, alwaar ze struikelend de bal over de zijlijn liepen. Daarna scholden ze de bondscoach uit. Van Marwijk nam noodgedwongen ontslag. Bert van Oostveen maakte echter een kardinale fout door Louis van Gaal te presenteren als nieuwe bondscoach. Hem aanstellen is even krankzinnig als Psycho Killer tot openingslied van je huwelijksfeest kiezen, Dion Graus serieus nemen of een Indiaan naar het songfestival sturen. De narcistische Van Gaal heeft in 2002 gefaald en niets wijst erop dat de trainer geleerd heeft van zijn fouten. Integendeel. Oranje zal Van Marwijk nog gaan missen.

Na het EK begon de Tour de France. Zoals ieder jaar zouden de Nederlanders een rol van betekenis gaan spelen. Zoals ieder jaar lagen ze constant op het asfalt, omringd door prikkeldraad en kromgebogen fietsen. De Nederlandse renners, die niet over de kop vlogen, stopten met fietsen vanwege maagklachten. Tour-winnaar Bradley Wiggins zal volgend jaar zijn trui inleveren als gevolg van een positieve dopingtest. U en ik weten dat al lang. Dat is zo voorspelbaar als een mislukt album van Kane. Alleen Mart Smeets is nog niet op de hoogte. Maar die denkt ook nog steeds dat Lance Armstrong nooit doping heeft gebruikt.   

De Olympische Spelen voltooiden de sportieve trilogie. Opeens moest ik als kijker luchtdrukschieten en judo serieus nemen. De Nederlandse schermer Bas Verwijlen gedroeg zich dermate idioot, dat zijn sport in ieder geval binnen tien jaar voorgoed verdwenen zal zijn. Mooi. De medaillewinnaars werden gestraft met een bezoek aan het Holland Heineken House: dronken volk dat op verzoek van Humberto Tan de wave inzette. Wie de mensenmassa zag, gaat twijfelen of er überhaupt nog normale Nederlanders rondlopen. Kijkers van De rijdende rechter worstelen al langer met dat vraagstuk.
Gelukkig waren de analyses van de NOS op vertrouwd niveau. Zo bleef Nelli Cooman volhouden dat Usain Bolt niet de juiste techniek heeft voor een hardloper. Misschien lag het aan mijn tv, maar voordat mijn pils geopend was zong Bolt alweer het volkslied. Diezelfde Cooman beweerde ooit over Maradona dat hij geen goed voorbeeld voor de jeugd zou zijn. Klopt. Mijn vriendjes en ik wilden op het schoolplein altijd Nelli Cooman zijn. Later bezochten we in Paramaribo haar geboortehuis.

De sportzomer is voorbij. Zoals wel vaker was de voorpret leuker. We kunnen ons weer focussen op de eredivisie. Terwijl ik een puffende Theo Janssen zijn tegenstander een schop zie geven, denk ik aan het WK in Rio de Janeiro. Nog maar twee jaar. Iets om naar uit te kijken. 

copyright by © giro