terug_naar_homepage
login_linkspoot
Oranje boven: Focus

De finale verliezen van de Duitsers; het behoort tot de mogelijkheden. Dan hebben ze het voor niets tachtig keer per dag over focus gehad. Focus is een kroeg in Utrecht, iets buiten het centrum, waar asbakken nooit zijn verdwenen en stamgasten huilend hun levensverhaal vertellen. Trees Lounge, de meesterlijke film met Steve Buscemi, had zich er af kunnen spelen. Telkens als ik Bert van Marwijk dat verschrikkelijke woord hoor zeggen moet ik denken aan die kroeg. Onze bondscoach, wereldkampioen klaverjassen, zal zich er best kunnen vermaken.

Als er niet valt te rellen bij Oranje, laten we dan het WK maar winnen. Angstig klinisch wordt ieder toeval uitgesloten. Alsof er met chirurgische precisie tachtig jaar gesleuteld is aan een ideale formatie, dat zich in een ideaal klimaat kan richten op de wereldtitel. Alles is geprobeerd. Van spugende schreeuwtrainers tot respect eisende waterdragers. Onlangs nog zond Andere Tijden Sport een documentaire uit over het WK van 1998. Men had geleerd van ‘96, toen de Ajax-kabel in opstand kwam tegen de blanke veelverdieners. Door Davids barstte de bom: Guus Hiddink werd geschoffeerd. Gelukkig komt verstand met de jaren: twaalf jaar later verklaart de pitbull - wat een klotebeesten zijn dat - dat hij nu exact hetzelfde gedaan zou hebben. Toch wel met andere woorden? werd er voor de zekerheid gevraagd. Niet persé, was het antwoord.

Gelukkig zijn we van die ellendeling af. De groep van nu is een cocktail van techniek, klasse, arrogantie, grofheid, doelgerichtheid, slimheid en mentaliteit. Nederland won van Brazilië op karakter, nooit gedacht dat ooit te mogen schrijven. Sneijder is een Italiaans baasje geworden, dat moeten we Mourinho nageven. Robben blijkt enkel nog af te stoppen door de Zuid-Amerikaanse tackle op kniehoogte, iets wat de Uruguayanen overigens prima beheersen. Dirk Kuyt die karrenvrachten kritiek pareert met Katwijkse onverzettelijkheid; het boegbeeld van Oranje wordt internationaal gelukkig wel op waarde geschat. En Van Persie - de man die een doventolk beledigde - heeft nog twee wedstrijden om zijn fluwelen linkervoet te laten schitteren. Hij staat in positieve zin op scherp; het is slechts een kwestie van geduld tot die bal het kruis in gaat.

De bondscoach kan woensdagavond in alle rust genieten van Spanje - Duitsland. Samen met zijn drie assistenten zal er ’s nachts een kaartje gelegd worden. Misschien moest Cooky Voorn daarom mee - Happel deed ooit hetzelfde. Happel werd tweede. Bert wil (nog eens) een WK-titel veroveren. Voor die missie moet alles wijken.

Focus. Zijn stamgasten springen bij een titel in de Oudegracht.
Dat staat vast.

copyright by © giro