terug_naar_homepage
login_linkspoot
Effect

De start van Danny Blinds carrière als bondscoach bestempelen als succesvol, zou zelfs door de meest fanatieke bezweerder van cynisme als bezijden de waarheid worden omschreven.

Na de warrige persconferenties van Guus Hiddink wekte de vlotte, zelfverzekerde babbel van de nieuwe bondscoach vertrouwen bij publiek en media. Jammer dat er na de perspraatjes nog gevoetbald moest worden.

Twee wedstrijden maar liefst, waarin eigenlijk alles mis ging. Nu is het hopen op puntenverlies van de Turken en wachten op de zelfevaluatie van Bert van Oostveen.

Misschien komt er een werkgroep, met targets enzo, waarin mannen als Jelle Goes piekfijn vertellen hoe het zit en hoe het beter moet. De tekentafel versus de werkelijkheid dus, exact zoals in Nederland politiek bedreven wordt.

De werkelijkheid: dat is Memphis Depay (Snoeks: Memphis), die als een soort uit de kast gekomen Zorro verkleed gaat naar een gala van de voetbalbond. Dat zijn buitenspelers die al vijf jaar weigeren een voorzet te produceren, omdat ze op een verkeerde flank gezet worden en goed trainen hoe de pers te woord te staan (Dat zijn jouw woorden), maar niet hoe een bal met het verkeerde been te trappen.

De werkelijkheid, dat is de geboren leider acterende Robben die voor de zoveelste keer bewees dat hij alleen met zijn voeten moet spreken, dat zijn Quincy Promes (waar speelt die gast eigenlijk?) en Narsingh die zich international mogen noemen, dat is Huntelaar die zoals altijd misbruikt wordt in Oranje, dat is een structureel schutterende keeper.

Na het Brave New World-voetbal van Van Gaal, die werkelijk alle fantasie verbannen had en op nihilistische wijze landen als Costa Rica versloeg, met Sneijder in de rol van stadgenoot Daphne Schippers, koos de KNVB op aanraden van de spelers voor een coach. Het benoemen van Blind voor de periode na het EK wekte verbazing, omdat in twee jaar veel kan gebeuren en omdat het Blind betrof, een man die nauwelijks ervaring had als hoofdtrainer.

De kwalificatie verliep stroef. Het was dan ook wennen: spelers die zelf moesten denken in plaats van als een soort voorgeprogrammeerde robot het spel te verplaatsen naar een speler in de buurt. Maar vlak voor de zomer werd er in Letland goed gespeeld, Hiddink leek eindelijk relaxed, de spelers konden op vakantie. Na de zomer zou een zege tegen IJsland of Turkije in ieder geval een derde plaats in de poule garanderen. 

Maar in de zomer kreeg Hiddink op zijn vakantieadres in Frankrijk bezoek: Bert van Oostveen die heel toevallig - Hans, jij ook hier! - Hans Jorritsma had meegenomen. De ontslagbrief was reeds opgesteld. 

De twee belangrijkste wedstrijden van het jaar gingen vervolgens verloren. Het vertrek van Hiddink heeft duidelijk effect gehad.

Maar aangezien de praatjes met de pers soepel verliepen, is het goed om te weten dat Danny Blind tot en met het WK van 2018 is vastgelegd. 

copyright by © giro