terug_naar_homepage
login_linkspoot
Nieuwkomers

Een zomer zonder voetbal is ten einde. De Copa América bood als altijd spektakel, al moest je Sport1 hebben - en nooit slapen - om de wedstrijden te kunnen volgen. De NOS negeerde het topevenement, wielrennen vond men belangrijker. In Nederland blijken er veel mensen te genieten van mannen die hard met hun gezicht op het asfalt klappen. Mart Smeets die met een prachtige rode wijn de heroïek van de sport bezingt - voor het zoveelste jaar niet doorhebbend dat heel Nederland rakelings weg zapt - was gelukkig voor het laatst in beeld. Dat scheelt weer wat mislukte metaforen.

Je zou zeggen dat de NOS nu het licht wel heeft gezien. De aanwezigheid van Arno Vermeulen bij Studio Voetbal bewijst het tegendeel. Een wel heel creatieve manier om nog meer kijkers te verliezen. De bijdrage van Waterreus snap ik, door zijn warrige interrupties komt Jan van Halst opeens slim over. In het begin was het altijd even stil nadat Waterreus wat had gezegd. Meestal begon Van Gelder dan maar over AFC te praten. Of over musicals. De nieuwste analyticus is Edwin van der Sar. Als keeper uitstekend, maar ik denk dat Tijs van den Brink nog leuker kan vertellen. Dat worden lange avonden.

Ook bij ADO is er wat veranderd. Iedereen wil daar weg. Van John van den Brom en Wesley Verhoek had ik die houding wel verwacht. Van Lex Immers niet. Die had bij zijn geboorte al een getatoeëerde ooievaar in zijn nek. Nu is Feyenoord opeens zijn club. Je zal maar met Ron Vlaar in een team willen spelen. Die vond dat het zijn taak was Mario Been te liquideren. Nam hij zijn taak als verdediger maar zo serieus. Ik hoop dat de spelers na de wedstrijd tegen Heracles over hém een stemming houden. Benieuwd of hij dan ook zijn spullen pakt.

Bij Ajax is nieuwkomer Theo Janssen tot reserve - aanvoerder benoemd. Een bekend trucje dat amateurtrainers bij de jeugd ook weleens uithalen. De dikzak met de gescheiden ouders wordt aanvoerder, in de hoop dat hij na de wedstrijd nooit meer het snoep van de stille linkshalf afpakt. Het probleemgeval voelt dan opeens verantwoordelijkheid. Meestal werkt het averechts. De linkshalf stopt en kiest voor tafeltennis. De dikzak eindigt in een internaat.

In Amsterdam geven ze graag de verantwoordelijkheid aan probleemgevallen. De mooiste transfer deze zomer was toch wel de benoeming van Edgar Davids in de Raad van Commissarissen van Ajax. De ex-speler, die vroeger trots was vergeleken te worden met een lelijke, agressieve hond, staat bekend om zijn beperkte vocabulaire. Maar als hij iets zegt zijn het vaak mooie, poëtische volzinnen, zoals he must get his head out of players asses so he can see better. Marjan Olfers is de enige vrouw in de raad. Als ik haar was zou ik oppassen met het geven van kritiek. Ze zal niet de eerste vrouw zijn die de zachte hand van de pitbull op haar wang voelt. Een kwestie van geen respect. Ajax moet zich schamen voor zijn benoeming.

copyright by © giro