terug_naar_homepage
login_linkspoot
Dirk

Het was 1997 toen een olijke visserszoon uit Katwijk zich meldde in Galgenwaard, een oefenpotje speelde en zes keer de bal in het net schoot. De kennismaking met Dirk Kuijt was overdonderend. Het oorspronkelijke plan om die jongen te laten rijpen bij de beloften, kon de prullenbak in. Binnen korte tijd was de blonde spits  mateloos populair bij zijn medespelers, niet alleen omdat hij op vrijdag vis meenam uit zijn geboortedorp. Het gebeurde nog maar weinig dat een jonge speler zo gedreven overkwam.

Tijdens enkele invalbeurten in de hoofdmacht maakten de fans kennis met de spits, die als pinchhitter al direct zijn goals meepikte en de harten van de supporters wist te veroveren. Niemand echter had op dat moment al in de gaten dat er een topspits in wording in Galgenwaard speelde.

Kuijt werd beter en beter, zelden was progressie zo duidelijk zichtbaar. Balaannames met een man in je nek en kapbewegingen werden hem bijgebracht door Michael Mols, traptechniek werd hem aangeleerd door Alfons Groenendijk. Kuijt was al vrij snel veel meer dan een pinchhitter. Als basisspeler scoorde hij in het seizoen 2000/2001 dertien doelpunten. In de twee seizoenen daarna groeide Kuijt uit tot een icoon in Utrecht, al bleven vele doelpunten uit. Wel scoorde hij in het seizoen 2001/2002 het mooiste doelpunt uit zijn carrière: de omhaal was even fraai als vernietigend. De toenmalige trainer van tegenstander AZ, Co Adriaanse, werd na afloop van het duel gevraagd of hij niet baalde van de late gelijkmaker. Zijn antwoord mocht er wezen: Dit zijn de momenten die het voetbal mooi maken. Ik ben dankbaar dat ik getuige ben geweest van deze wereldgoal.

In stijl werd afscheid genomen van FC Utrecht: Kuijt schonk de ploeg in het seizoen 2002/2003 (waarin hij twintig keer doel trof) de Amstel Cup. Gescoord werd er in de finale tegen zijn nieuwe werkgever Feyenoord -ook al zo’n club die Kuijt op het lijf geschreven is. Kuijt bleef doorgaan met doelpunten scoren en groeide al gauw uit tot het icoon van Het Legioen. Het Nederlands Elftal was een logisch vervolg.

De visserszoon uit Katwijk werd dit weekend gepresenteerd in Liverpool. Volledig op eigen kracht heeft Kuijt deze droomtransfer verdiend. Zondag zal hij afscheid nemen van zijn legioen.

Ook de supporters op Anfield Road zullen juichen voor Dirk Kuijt.
Dat staat vast.

copyright by © giro