terug_naar_homepage
login_linkspoot
Vertrouwen

Las een interview met een voormalig jeugdspeler van Ajax. Hij vroeg aan Wim Jonk hoe het zat met zijn contract. Moet je bij Overmars zijn, antwoordde Jonk. Vraag maar aan Jonk, antwoordde Overmars. Op een dag belde Arsenal. Er is geen zekerheid, enkel vertrouwen, zei Arsène Wenger tijdens een lunch. De keuze was snel gemaakt.

Hoe zal Ajax` tripje in China verlopen? Is Trustfull opgelucht dat Bergkamp niet durft te vliegen? Of boeit die ruzie niemand aangezien er toch nooit gepraat wordt? Hoe zit het eigenlijk met die naamsverandering van de Arena? Hebben de aandeelhouders al een besluit genomen? Of zijn er momenteel urgentere zaken te bespreken? Las dat je geld toe krijgt als je nu een aandeel koopt. Zware tijden voor een club die toch al niet bekendstaat om haar trouwe aanhang. Gelukkig is de A1 kampioen geworden.

Barcelona had in feite dezelfde opdracht als Ajax: winnen tegen een reeds uitgespeelde laagvlieger. De geest van Cruijff waaide door het Estadio Nuevo Los Cármenes van Granada. De bal ging vooruit. Strakke voorzetten vanaf links met een linkerbeen en vanaf rechts met een rechterbeen werden binnengewerkt door een spits die goals maakt. Logisch. Heerlijk voetbal. Vreugde en schoonheid triomfeerden in Andalusië: een passend eerbetoon van de terechte Spaanse kampioen.

Een spits die goals maakt werd gewisseld in Doetinchem. Mike van der Hoorn, voormalig stopper van FC Utrecht, werd ingezet als stormram. Ajax. Stormram. De geest van Cruijff waaide door De Vijverberg, toen de nummer 14 van de thuisclub de aspiraties van de Amsterdammers aan flarden trapte. Rechtvaardigheid en verraad triomfeerden in de Achterhoek, waar de Amsterdammers met hun laffe spel Cruijffs gedachtegoed definitief richting jachtvelden schoten.

Realistische spelopvattingen zijn vaak  een eufemisme voor lelijk voetbal en Cruijff heeft zich nooit aan dat cynisme schuldig gemaakt, schrijft David Winner in zijn prachtige eerbetoon aan de Meester. Cruijff zou nooit een defensief systeem overwegen om kampioen te worden. Als je dan toch niet de titel wint, is een heel seizoen naar de knoppen.

Zeg nee tegen Peter B., dichtte de F-side toen bleek dat de Ajax-directie gecharmeerd is van Bosz. Een persoonlijkheid die zijn teams laat aanvallen: daar zit men natuurlijk niet op te wachten. Stel dat hij de grapjes van Sjaak Swart niet snapt.

Dat heeft Ajax nodig: iemand die Sjaak Swart van de Toekomst trapt en 4-3-3 gaat spelen. In een stadion dat - mocht er ooit een naamsverandering komen - zijn naam eer aandoet, in goede en slechte tijden.

Cruijff bouwde de kathedraal: het is onze taak om hem te onderhouden, zei Guardiola in 2008 toen hij bij Barcelona aantrad.

Er is geen zekerheid, enkel vertrouwen.

copyright by © giro