terug_naar_homepage
login_linkspoot
Wk (5): Roes

Als Van Gaal zondag Tim Krul naast Cillessen in het doel opstelt, Truus voorstopper maakt, Kees Jansma in de spits zet en vervolgens met 1-0 van Mexico wint, roemt men de hand van de trainer.

Het is de storende roes - waarin Nederland na drie zeges verkeert - die een heldere blik vertroebelt en die sterk verband houdt met de massahysterie waar ik drie columns geleden over schreef.

Nuance is zoek, feiten worden vermeden en eerdere opinies gaan verloren in bedwelmende drankwolken na alweer een luizige counterzege. Van Gaal-adepten weten het zeker: Nederland wordt wereldkampioen.

Vurig zullen zij echter knikken als hun Oranje na een nederlaag tegen Mexico gekielhaald wordt door de nationale en internationale pers. Vurig zullen zij Van Gaal verfoeien, als hij Bert Maalderink de huid vol scheldt. Vurig zullen zij het afbraakvoetbal kraken.

Ik hoop dat Oranje blijft winnen, maar in de wedstrijd tegen Chili zakte Nederland door een ondergrens. Guus Hiddink introduceerde deze term in het voetbal. Een trainer waar Van Gaal niet veel mee heeft.

Zoals Guus Hiddink zijn teams vaak laat winnen, daar hou ik niet van, aldus Van Gaal in zijn boek Visie. Ik heb meer met het spel goed spelen dan met winnen. Ik wil dat mijn teams herinnerd zullen worden, zegt hij in hetzelfde boek.

Een ander citaat (uit De Voetbaltrainer): Een systeemverandering kun je niet zomaar doen, dat vergt nogal wat trainingsarbeid en die tijd heb je als bondscoach niet. In 2012: Bij mij zou Robben altijd op links spelen.

Dat is wat me stoort: de inconsequentie van iemand die voortdurend beweert consequent zijn. Die nu opeens heel relaxed over lijkt te komen, maar die gewoon weer door het lint gaat als een Amerikaanse journalist een keurige vraag stelt over het ultradefensieve spelsysteem. Dat is wat me stoort: de heiligverklaring van een bondscoach die tegen het zeer zwakke Australië tactisch blundert en zijn fout pas in de rust herstelt. Dat is wat me stoort: dat een goal die letterlijk uit de lucht komt vallen en die maakt dat we überhaupt nog meedoen, opeens door Van Gaal bedacht blijkt te zijn.

Dat laatste is mede te wijten aan onze aanvoerder. Twee jaar geleden weigerde hij met de pers te praten. Nu is hij de sprekende pop van de bondscoach. Toen hij zweeg zei hij meer.

Mijn goal was exact zo bedacht door de bondscoach. We hebben er lang op getraind, aldus Van Persie na zijn droomvlucht. Toen sprak assistgever Blind - leuke en spontane jongen, prachtig spelend tegen Spanje: Die bal was puur toeval. Op trainen geef ik ze nooit zo.

Blinds opmerking werd nauwelijks gehoord. Van Persies opmerking was de aanzet tot hysterie. Van Gaal werd een geniaal strateeg genoemd.

Asociaal werd bevlogen. Labiel werd kleurrijk. Kuijt linksback? Meesterlijk!

Het is de roes die de blik vertroebelt.

copyright by © giro